Συμβουλές

Είναι η εποχή της κολοκύθας... Εκμεταλλευτείτε το!

H διατροφολόγος Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου αναλύει τα πάντα για την κολοκύθα: Θρεπτική αξία και πώς να την βάλουμε στη διατροφή μας

Aπό τη Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου

Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι κολοκύθες αυτή την εποχή του χρόνου και κατακλύζει τους πάγκους των μανάβικων;

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής για τις κολοκύθες. Εντοπίζονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Κυμαίνονται από μικρές και στρογγυλές έως μεγάλες και επιμήκεις, και από πορτοκαλί έως κίτρινο, πράσινο και λευκό. Η διαιτολόγος Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου μας τονίζει τα οφέλη έχει η κολοκύθα για την υγεία και μας δίνει ιδέες για το πως μπορούμε να την εντάξουμε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Θρεπτική αξία

1 φλιτζάνι ή 245g μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχει μόλις 49 θερμίδες, 12 γραμμάρια υδατανθράκων και 2,7g φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως Βιταμίνη Α, C, Ε, ριβοφλαβίνη, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, νικοτινικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Οφέλη για την υγεία

Η κολοκύθα έχει μια σειρά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές β-καροτένιου. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο οποίο οφείλεται το έντονο πορτοκαλί χρώμα κάποιων λαχανικών και φρούτων. Το σώμα μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α. Αξίζει να τονίσουμε ότι 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα παρέχει το 245% της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό από λοιμώξεις. Επίσης, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και Ε που περιέχει η κολοκύθα, υποστηρίζεται η υγεία των ματιών και αποτρέπονται εκφυλιστικές βλάβες της ωχράς κηλίδας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη, τα αντιοξειδωτικά της κολοκύθας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου και προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Αν συνυπολογίσουμε και το χαμηλό θερμιδικό της περιεχόμενο, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό γεύμα, καθώς συμβάλλει στον κορεσμό, αποτελώντας σύμμαχο στον έλεγχο του βάρους. Εκτός από την κολοκύθα και οι σπόροι της είναι βρώσιμοι. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται στον ισχυρό νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη που προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία και καλή διάθεση. Τα αντιοξειδωτικά των κολοκυθόσπορων συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην υγεία του δέρματος.

Πως μπορούμε να εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας;

Μπορούμε να καταψύξουμε κολοκύθα ώστε να την εντάξουμε σε ένα δροσιστικό smoothie ή να κάνουμε πιο γευστικό και γλυκό το πρωινό μας χυλό βρώμης προσθέτοντας πουρέ κολοκύθας. Φυσικά, αποτελεί μία εξαιρετική αφορμή να φτιάξουμε κολοκυθόσουπα, είτε κάποια πεντανόστιμη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα. Μία εναλλακτική και για τους μικρούς μας φίλους είναι να φτιάξουμε ένα υγιεινό και θρεπτικό muffin με κολοκύθα. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε ωμούς ή ψημένους κολοκυθόσπορους στο γιαούρτι ή τη σαλάτα μας.

Η κολοκύθα αποτελεί έναν σύμμαχο στο ταξίδι της ισορροπημένης διατροφής τους φθινοπωρινούς μήνες και μπορεί να είναι μία υγιεινή και νόστιμη προσθήκη σε πολλά από τα γεύματά μας.

 

Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρας Γεωργίου

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου, Άλιμος

Τ: 2114092134

www.ugeia-diatrofi.gr