Αναμνήσεις

Το βυζαντινό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Παλ. Φάληρο

Στα αρχαία χρόνια από το φυσικό λιμάνι του Φαλήρου ξεκίνησε το ταξίδι του Θησέα για την Κρήτη και το Μινώταυρο, ο Φάληρος, για να βοηθήσει τον Ιάσωνα να φέρει από την Κολχίδα το Χρυσόμαλλον Δέρας και ο Μενεσθέας με τα πενήντα πλοία του, για να ενωθεί με τις δυνάμεις των Αχαιών εναντίον της Τροίας. Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, φαίνεται πως το λιμάνι του Φαλήρου, για τουλάχιστον επτά αιώνες, ήταν σε διαρκή λειτουργία. 

Σαν Σήμερα: Το 2001 πραγματοποιήθηκε η τελευταία πτήση από το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2001 ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκτελώντας το τελευταίο δρομολόγιο από το Ελληνικό, πραγματοποιώντας την πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Πριν 23 χρόνια δηλαδή.

Το αερόστατο με το σήμα των Olympic Airways υψώθηκε στον καταγάλανο ουρανό μας. Ήταν το τέλος μιας χρυσής εποχής που σίγουρα έγραψε ιστορία.

Ύστερα από 63 χρόνια  αδιάκοπης λειτουργίας, ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών παραχωρούσε τη θέση του στον  μεγαλοπρεπή Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».Ποιος νότιος  -και όχι μόνον- δεν θυμάται με νοσταλγία το Αεροδρόμιο του Ελληνικού; Ένα από τα σημεία κατατεθέν της περιοχής μας, στην Λεωφ. Βουλιαγμένης, ήταν και  το περίφημο «σήμα της Ολυμπιακής». Στο ύψος της Λεωφ. Αλίμου στέκει ακόμα το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είχε τοποθετηθεί από τον αερομεταφορά στις αρχές του `80 για να υποδέχεται τους επισκέπτες της χώρας αλλά και να δηλώσει την ταύτιση της εταιρείας με την γύρω περιοχή του Αεροδρομίου. Κανείς δεν τόλμησε να το μετακινήσει..  

Ήταν για πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς, όταν θέλαμε να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον, σε ποιο σημείο έπρεπε να στρίψει για να έρθει στην περιοχή μας: "Στρίψε στο σήμα της Ολυμπιακής και πάρε την Αλίμου" λέγαμε.Ελισάβετ Μιτσού

Θανάσης: Ένα μαγαζί που όλοι οι παλιοί Καλαμακιώτες θυμούνται

Οι παλιοί Καλαμακιώτες σίγουρα θα θυμούνται ότι την δεκαετία του '80, όλο το Καλαμάκι ήταν γεμάτο από ταμπέλες με βέλος, οι οποίες έλεγαν την λέξη «ΘΑΝΑΣΗΣ». Δεν ανέφεραν τίποτα άλλο, ήταν άλλωστε αρκετό.