Όπως γράψαμε στο πρώτο μέρος αυτού του ρεπορτάζ, το «Κοσμικόν Κέντρον» Αρζεντίνα του Καλαμακίου ήταν για αρκετά χρόνια το «in» μέρος διασκέδασης εκείνης της εποχής. Μιλάμε για την δεκαετία του ’50 και του ‘60.
Όπως γράψαμε στο πρώτο μέρος αυτού του ρεπορτάζ, το «Κοσμικόν Κέντρον» Αρζεντίνα του Καλαμακίου ήταν για αρκετά χρόνια το «in» μέρος διασκέδασης εκείνης της εποχής. Μιλάμε για την δεκαετία του ’50 και του ‘60.
Το «Κοσμικόν Κέντρον» Αρζεντίνα του Καλαμακίου ήταν για αρκετά χρόνια το «in» μέρος διασκέδασης εκείνης της εποχής. Μιλάμε για την δεκαετία του ’50 και του ‘60.
Οι πρώτοι κάτοικοι του Καλαμακίου ήταν Μπραχαμιώτες και το Καλαμάκι ανήκε στην Κοινότητα Μπραχαμίου.
«Τράβα-τράβα-τράβα, καροτσιέρη τράβα. Και στο Καλαμάκι κόψε για ουζάκι! Ε! Ρε ντουνιά...!» τραγουδούσε ο Σπύρος Ζαγοραίος, σε στίχους του ρεμπέτη Απόστολου Χατζηχρήστου και η διασκέδαση των Αθηναίων κάποιες δεκαετίες παλαιότερα ήταν μία βόλτα στο Καλαμάκι, που εκείνη την εποχή θεωρείτο εξοχή, «για φρέσκο ψαράκι και μαριδούλα», μεζεδάκια, ρετσίνα και ουζάκι.
Ένα από τα μαγαζιά που άφησαν ιστορία στο Καλαμάκι ήταν και το cafe Premier, στην οδό Αριστοτέλους 39.
Στην σπάνια αυτή φωτογραφία, τραβηγμένη το 1932, βλέπουμε την παραλία του Καλαμακίου.
Στις 7 Οκτωβρίου 1979, στις 19:00, το αεροσκάφος τύπου DC-8 της Ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Swissair, κάνοντας το προγραμματισμένο δρομολόγιο SR 316 Γενεύη- Αθήνα, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στον διάδρομο 15L του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού, άγγιξε τον διάδρομο με 270 χλμ/ώρα, προσπάθησε να επιβραδύνει, ξέφυγε από το διάδρομο και βγήκε από το τέλος του διαδρόμου στη δημόσια οδό μεταξύ αεροδρομίου και Γκόλφ της Γλυφάδας, επί της Κωνσταντίνου Καραμανλή (ο δρόμος εισόδου στο «Γκολφ») και Αλέκου Παναγούλη.
Η ταβέρνα του Κολοβού ήταν μια παλιά ταβέρνα, γνωστή ιδιαίτερα στους παλιούς Καλαμακιώτες και λειτουργούσε στο Καλαμάκι στην οδό Νικ. Πλαστήρα 18, από το 1964 μέχρι τον Μάϊο 2020.
Νοσταλγία ήταν το συναίσθημα που νοιώσαμε, βλέποντας το παρακάτω video.
Σίγουρα όλοι όσοι περνούν από την παραλιακή Λεωφόρο, έχουν θαυμάσει τον υπέροχο πύργο στη Πλατεία Βεργωτή στη Γλυφάδα.
Ακόμη και αν δεν τον ξέρετε προσωπικά, σίγουρα θα τον έχετε ανταμώσει σε κάποιο δρόμο του Καλαμακίου.
Το Παλαιό Φάληρο από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου που έγινε αυτόνομη Κοινότητα, ήταν μια συνοικία- προάστιο της Αθήνας.
Η Αγγελική Κοντοσταύλου ήταν Κυρία Επί των Τιμών της Βασίλισσας Σοφίας.
Στον τόμο-ντοκουμέντο με πολιτικές αποφάσεις-ψηφίσματα της Κοινότητας Καλαμακίου και του Δήμου Αλίμου κατά την περίοδο 1936-2014, που συνέθεσε ο γνωστός συμπολίτης μας Αριστείδης Θωμόπουλος -τ. Δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Αλίμου (1983-2006)- διαβάζουμε πολλά περιστατικά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη μας με τα οποία ασχολήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το 1931 εμφανίστηκαν οι πρώτες ελληνικές αερογραμμές.
Μια εκλεκτή παρέα στα «Αστέρια» της Γλυφάδας τον Ιούλιο του 1960.
To ΛΕ' Αστυνομικό Τμήμα Καλαμακίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1953, λίγοι θα το θυμούνται.
Σε ένα από τα καλύτερα φιλέτα της Αττικής, κατά μήκος της ακτής του Παλαιού Φαλήρου ως το Καβούρι, έκαναν τα μπάνια τους και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Η φωτογραφία που απεικονίζει τα δύο κοριτσάκια είναι τραβηγμένη το 1958 στην οδό Ανδρούτσου 4-6 (και Τσόχα) στο Καλαμάκι.
«Παραδίδετε χρήματα και τιμαλφή» έλεγε η επιγραφή στο ταμείο των Λουτρών Αλίμου.