Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

H Ζωή είναι Ωραία: Το πρόγραμμα του Μαρτίου

H Ζωή είναι Ωραία: Το πρόγραμμα του Μαρτίου

Το πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου «Η ζωή είναι ωραία», είναι ένα πρόγραμμα με ποικίλες  δράσεις τέχνης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που φιλοδοξεί να αποτελεί την αφορμή για τις δημότισσες και τους δημότες του Αλίμου να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά της επαφής με την τέχνη.

Η μεταφορά λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας θα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα για τον Μάρτιο:

 

Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 21:15

Θεατρική Παράσταση

«Τάο» του Γιώργου Καφετζοπούλου

Θέατρο Επί Κολωνώ

Μια άγρια κωμωδία με στιγμές που παγώνουν το αίμα και έχουν δραματικά μοιραίες συνέπειες. Ο ηθοποιός και συγγραφέας, Γιώργος Καφετζόπουλος παρουσιάζει το έργο του για τον κόσμο της νύχτας και συμπρωταγωνιστεί με τον πατέρα του, Αντώνη Καφετζόπουλο, αλλά και τον Θοδωρή Σκυφτούλη στο Επί Κολωνώ.

Ο Αντρέας Καραμούτσος προγραμματίζει τη συνταξιοδότησή του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που «ανέβηκε σαν το φίδι» και πια «τρέχει» την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα. Σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, θρησκειών, φαντασιώσεων. Το χάος των ημερών. Και μέσα σε όλο αυτό αναζητείται ο δρόμος. Ο δρόμος που θα σε κάνει «μάγκα», ή θα φέρει τη «φώτιση». Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είναι καλύτεροι; Η ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης, μεταφερμένη σε έναν ειρωνικά αλληγορικό κόσμο της νύχτας.

*Η παράσταση περιέχει διαλόγους με υβριστικό περιεχόμενο και ακούγονται δυνατοί κρότοι από πυροβολισμούς.

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Ερμηνεύουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γιώργος Καφετζόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Κρατήσεις θέσεων έως την Τρίτη 7 Μαρτίου

 

Για όλη τη διάρκεια του Μαρτίου

Βιογραφική Έκθεση

Nelly s

Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς 138)

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και, με έντονο το αίσθημα ευθύνης, διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966, όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από εικοσιεπτά χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη. Η κατανομή του έργου της σε υποενότητες αποδίδει το πλούσιο εύρος των θεμάτων που απασχόλησαν τον φακό της κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο. Φωτογραφίες γνωστές από τις πολλαπλές δημοσιεύσεις τους στο παρελθόν συμπληρώνονται με νέες, άγνωστες έως σήμερα, σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε και οι πολυάριθμες τεχνικές, ασπρόμαυρης αλλά και έγχρωμης φωτογραφίας, με τις οποίες πειραματίστηκε.

Η διοργάνωση της αναδρομική έκθεσης της Νέλλης συμπίπτει χρονικά με τα πενήντα χρόνια λειτουργίας των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και αφιερώνεται στην Αιμιλία Γερουλάνου και στον αείμνηστο Άγγελο Δεληβορριά.

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (γενική είσοδος),  9 ευρώ (μειωμένο για άνω των 65 ετών)

Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Ωράριο Λειτουργίας

Πέμπτη & Κυριακή: 10:00-18:00

Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00

Κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη

 

Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 21:00

Μουσική – Εικαστική Παράσταση

Έξοδος – Μία μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη, κείμενα του Γιώργου Σεφέρη και μαρτυρίες προσφύγων από το 1922

Θέατρο Ελέρ

Η παράσταση «Έξοδος» είναι ένα μουσικό ονειρικό ταξίδι στη φρίκη της Μικρασιατικής καταστροφής, στο υποσυνείδητο ενός λαού που βίωσε έναν αβυσσαλέο σωματικό και πνευματικό βιασμό, μέσα από το βλέμμα και τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη. Μία ωδή σε πρόσφυγες και κατατρεγμένους όλων των εποχών εικονογραφημένη ψηφιακά από τον Γιώργο Κόρδη.

Η καταστροφή του 1922 δεν είχε μόνο σαν στόχο την οικονομική και κοινωνική εξάρθρωση και σύνθλιψη του ελληνικού στοιχείου, αλλά και των βαθύτερων αξιών «της ελευθερίας και της αξιοσύνης του ανθρώπου» όπως γράφει ο Σεφέρης.

Ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών επί σκηνής οδηγούν τη ροή αυτού του μουσικού ονείρου. Η Φένια Παπαδόδημα έχει γράψει πρωτότυπη μουσική, τραγούδια και στίχους, έχει μελοποιήσει ποίηση του Σεφέρη. Συμπράττει με τον Γεράσιμο Γεννατά μεταμορφώνοντας τις μαρτυρίες των απλών ανθρώπων, τα ημερολόγια και την αλληλογραφία Σεφέρη- Λορετζάτου σε λόγο θεατρικό που γεννιέται μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ηχητικό περιβάλλον. Η φωνή ταξιδεύει από την υμνωδία, στο τραγούδι, στον λόγο.

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Κρατήσεις θέσεων έως τη Δευτέρα 13 Μαρτίου

 

Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 21:00

Μουσική Παράσταση

Ο Σταύρος Ξαρχάκος από τον Πόντο ως την Κρήτη

Θέατρο Παλλάς

«Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας» και αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος το γνωρίζει πολύ καλά, ως ένας συνθέτης που ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι» και συνεχίζεται τώρα με ένα μεγάλο οδοιπορικό, βασισμένο στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη – Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».

Αυτή τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι «διευρυμένος», καθώς η μουσική μας αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο και συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι,  είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι: της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το Θέατρο Παλλάς θα πλημμυρίσει από μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μιας και εκείνη τη βραδιά θα παρουσιαστούν μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Ερμηνεύουν:

Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης, Αλέξης Παρχαρίδης, Ηρώ Σαΐα

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Κρατήσεις θέσεων έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου