Σκόνες και χνούδια βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά μέρη του laptop μέσω ανοιχτών διόδων όπως τα ανεμιστηράκια ή fans (συνήθως θα τα βρείτε στο πλάι).
Η συσσώρευση σκόνης μέσα στο laptop με τον καιρό καλύπτει τα μέρη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αύξησης των θερμοκρασιών, ενώ πέρα από αυτό διακινδυνεύουμε την πρόκληση βλάβης από την επαφή της με κάποια πιο ευαίσθητα μέρη.
Κάποια σημεία του laptop φέρουν θερμοαγώγιμη πάστα (thermal paste) η οποία επιτρέπει τη σωστή μεταφορά της ψύξης σε μέρη όπως ο κεντρικός επεξεργαστής ή ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών. Με τον καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πάστες αυτές μπορεί να ξεραθούν και να οδηγήσουν -το μάντεψες- σε μεγαλύτερη υπερθέρμανση του laptop.
Η λειτουργία του laptop πάνω στα πόδια μας ή στο κρεβάτι, και όχι σε λεία, ουδέτερη επιφάνεια όπως το γραφείο μας, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας! Αυτό μπορεί να συμβεί συνήθως εάν η επιφάνεια καλύψει τις διόδους των fans, ή η ίδια η επιφάνεια είναι ζεστή. Σκεφτείτε για παράδειγμα μία θερμαινόμενη κουβέρτα πάνω στο κρεβάτι. Σας ακούγεται υπερβολικό, ή μήπως καθημερινό φαινόμενο;
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί και να οφείλονται σε υπολειτουργία των ίδιων των fans, χωρίς υπαιτιότητα του χρήστη, ή στη χειρότερη περίπτωση αν έχουν… φρακάρει από την πολύ σκόνη.
Πως θα το καταλάβεις:
-Εάν είναι θορυβώδες το ανεμιστηράκι/fan σε ένταση και διάρκεια
-Εάν ακούσεις χαρακτηριστικό μεταλλικό/μηχανικό ήχο από το fan
-Εάν το laptop σου φαίνεται υπερβολικά ζεστό στην επαφή στο κάτω ή πλαϊνό μέρος
- Εάν κλείνει ή κάνει επανεκκίνηση από μόνο του μετά από κάποια λεπτά/ώρες λειτουργίας
-Εάν δεις τη λεγόμενη BSOD (Blue Screen Of Death), δηλαδή μία μπλε οθόνης με διάφορα μηνύματα των Windows
-Εάν παρατηρήσεις μειωμένη απόδοση (slowdown) κατά τη διάρκεια απαιτητικών εφαρμογών ή ακόμα και βίντεο
-Εάν παρατηρείς αλλοιωμένα γραφικά σε παιχνίδια και εφαρμογές
Το Rebootline που βρίσκεται στη Λ. Καλαμακίου 65 αναλαμβάνει όλες τις «περιπτώσεις» και οι έμπειροι τεχνικοί του αναλαμβάνουν να καθαρίσουν και να αλλάξουν την θερμoαγώγιμη πάστα του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικώναλλά και να καθαρίσουν το ανεμιστηράκι, ώστε να μην υπερθερμαίνεται το λάπτοπ σου.
Rebootline: Λ. Καλαμακίου 65, Άλιμος – 213 0458333
