«Τράβα-τράβα-τράβα, καροτσιέρη τράβα. Και στο Καλαμάκι κόψε για ουζάκι! Ε! Ρε ντουνιά...!» τραγουδούσε ο Σπύρος Ζαγοραίος και η διασκέδαση των Αθηναίων κάποιες δεκαετίες παλαιότερα ήταν μία βόλτα στο Καλαμάκι, που εκείνη την εποχή θεωρείτο «εξοχή».
Αγαπημένος σταθμός «για φρέσκο ψαράκι και μαριδούλα» ήταν η ψαροταβέρνα «Η Άνεσις», που αργότερα άλλαξε ονομασία και λεγόταν«Ο Στέλιος». Η εν λόγω ταβέρνα βρισκόταν στην οδό Γερουλάνου 5 (σημερινή Στέφανου Σαράφη), απέναντι από τα λουτρά Αλίμου και είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες, μιας και ήταν αγαπημένο στέκι, όχι μόνο των κατοίκων των γύρω περιοχών, αλλά και πολλών διάσημων Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών, ηθοποιών, πολιτικών κλπ.
Η ταβέρνα άνοιξε το 1932 και ιδιοκτήτες ήταν η Ειρήνη και ο Αλέκος Τσιλιμπάρης. Ήταν η εποχή που το τραμ έφτανε μέχρι το Έδεμ και η συνέχεια του δρόμου ήταν χωματόδρομος. Στην συνέχεια, την Ειρήνη και τον Αλέκο Τσιλιμπάρη, διαδέχτηκε ο γιος τους Στέλιος, εξ ου και η αλλαγή της ονομασίας.
Στη διάρκεια των ετών που λειτούργησε η ταβέρνα, άπειρα ήταν τα χειμωνιάτικα βράδια με ατελείωτες ώρες τραγουδιού μέσα στο μαγαζί με κιθάρες και φυσαρμόνικες, όπως άπειρα ήταν και τα καλοκαιρινά βράδια στον εξωτερικό χώρο της ταβέρνας, με έντονη την μυρωδιά του γιασεμιού και της γαζίας από τις πέργκολες και τους γύρω κήπους.

Συναντήσαμε την Ειρήνη Τσιλιμπάρη, εγγονή του Αλέκου και κόρη του Στέλιου Τσιλιμπάρη και θελήσαμε να μας πει μερικά από τα γνωστά ονόματα που είχαν επισκεφθεί την ταβέρνα.
Τα oνόματα που μας ανέφερε, άπειρα, παραθέτουμε μόνο λίγα από αυτά:
Σπύρος Άγκνιου (πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ελληνικής καταγωγής), Τέλης Σαβάλας, Άντονι Πέρκινς, Ειρήνη Παππά, Σοφία Βέμπο, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μάρω Κοντού, Μαίρη Αρώνη, Μίμης Φωτόπουλος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μίμης Πλέσσας, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Σπεράντζα Βρανά, Τζένη Καρέζη, Κώστα Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Μαριάννα Λάτση, Στράτος Διονυσίου, Σταύρος Ξαρχάκος, ο Κυρ, Παύλος Μπακογιάννης, Ρένα Βλαχοπούλου, Ρίκα Διαλυνά, Ζωή Λάσκαρη, Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πάριος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νίκος Μαστοράκης, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας, Βίκυ Λέανδρος , Μάριος Πλωρίτης, και πολλοί, πολλοί, πολλοί άλλοι!!!
Η ταβέρνα έκλεισε τον Οκτώβριο του 1987, αλλά οι αναμνήσεις που άφησε δεν σβήνουν. Μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό μας και στην ιστορία!
Έρευνα : Ελισάβετ Μιτσού
Φωτογραφίες : από το Αρχείο Ρ. Παπαμανώλη για το Alimos Online
