All Around

Επισκεφτήκαμε το ανανεωμένο Zonars

Επισκεφτήκαμε το ανανεωμένο ZonarsΆνοιξε ξανά πριν λίγες ημέρες, μετά από ριζική ανακαίνιση, το θρυλικό «Zonar’s»  («Zonars» πλέον!) και το επισκεφθήκαμε.

Βρίσκεται στην κεντρικότερη αρτηρία της πόλης, στην Πανεπιστημίου, γωνία με Βουκουρεστίου, πασίγνωστο σε όλους τους Αθηναίους, εδώ και πολλές δεκαετίες, πάνω από μισόν αιώνα!

Τα αδέλφια Σπύρος και Χρύσανθος Πανάς ("Salon de Bricolage", "City Bistrot", "Island", κ.λπ.), με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία ανήκει το Μέγαρο του Μ.Τ.Σ., θέλησαν να ανακαλέσουν μνήμες μιας αθηναϊκής «belle epoque» που σήμερα δικαιολογημένα νοσταλγούμε περισσότερο από ποτέ.

Το «Ζonars»  πρωτοάνοιξε τον Αύγουστο του ’40  και γνώρισε μεγάλη αίγλη και δόξα, καθώς πολλοί επώνυμοι συνήθιζαν να πίνουν  τον καφέ τους ή να δειπνούν εκεί. Ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Μάνος και η Μελίνα, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Τσαρούχης, ο Καμπανέλλης, ο Ζολώτας κ.α. ήταν μερικά από τα διάσημα ονόματα που το είχαν για στέκι. Αλλά δεν ήταν και λίγοι οι ξένοι, όπως η Σοφία Λόρεν, ο Άντονι Κουίν κ. α. οι οποίοι το επισκέπτονταν όταν ερχόντουσαν στην Ελλάδα. Δυστυχώς  όμως, μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, Κάρολου Ζωναρά το 1968, το «Ζοnars»  αφέθηκε στην παρακμή και δεν θύμιζε σχεδόν καθόλου τις παλιές του εποχές και δόξες. Και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέμεινε κλειστό.

Θυμάμαι  που τότε, μικρή, τα πόδια μου δεν έφταναν από την πολυθρόνα στο πάτωμα,  με συνοδεία τους γονείς μου, τρώγοντας την καταπληκτική σοκολατίνα,  βαριόμουνα αφάνταστα τη γερουσία δίπλα μου. Μεγαλύτερη όμως, στην εφηβεία και αργότερα, όταν πέρναγα τις έριχνα τις κλεφτές ματιές μου μέσα απ’ την τζαμαρία, κάποιες φορές, σ’ αυτά τα πρόσωπα της «γερουσίας» είχα μάθει πια να αναγνωρίζω μεγάλες προσωπικότητες της διανόησης και των τεχνών.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, στην πολυαναμενόμενη επιστροφή του. Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι, η μεγάλη μπάρα που δεσπόζει στον χώρο. Καναπέδες με ψηλή πλάτη και αναπαυτικές πολυθρόνες, πλαισιώνουν το τζάκι  στο βάθος. Τζάκι στο παρελθόν δεν υπήρχε, είναι πρόσθετο, αλλά σίγουρα δίνει μία ζεστασιά και θαλπωρή στον χώρο. Το μοτίβο στο μπαρ είναι art deco. Το παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα ήταν κατεστραμμένο και φτιάχτηκε από την αρχή με την ψηφίδα και το σμάλτο με τον τρόπο που γινόταν τότε. Οι boiseries είναι παρόμοιες με τις παλιές, από ξύλο καρυδιάς. Τα τραπέζια πλαισιώνονται αλλού από πολυθρόνες κι αλλού από μικρά καναπεδάκια, όλα τους ντυμένα με petrol, σκούρα γαλάζια, μπλε, πράσινα και κόκκινα βελούδα.  Λάμπες σε vintage design  προσθέτουν γερές δόσεις αισθητικής.

Λειτουργικά ο χώρος είναι νοερά χωρισμένος σε τρία κομμάτια :  το lounge που προορίζεται για τσάι, καφέ, γλυκά, snacks, το μπαρ όπου θα πας για ποτά και κοκτέιλ και το αμιγώς εστιατόριο. Το απόγευμα από τις 17:00 έως τις 19:00, ήχοι από ντουέτα, τρίο και κουαρτέτα θα παίζουν ζωντανά.

Το μενού είναι επίσης χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες. Τα κλασικά πιάτα του «Ζοnars», διεθνή και μεσογειακή κουζίνα  ( με chef τον Νίκο Σκλήρα ) και  sushi – κάτι τελείως καινοτόμο - (με την chef από το Λονδίνο Anna Santasetto).

Όσον αφορά τη ζαχαροπλαστική, πλέον δεν μπορείς να αγοράσεις, όπως παλιά, γλυκά για take away. Ωστόσο, εκτός από τις επιλογές του καταλόγου, που φυσικά περιλαμβάνουν το περιβόητο Chicago, θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους θαμώνες ένα trolley με κλασικές επιλογές από τον παλιό κατάλογο, όπως η τούρτα αμυγδάλου.

Το νέο σήμα του «Zonars» είναι χωρίς απόστροφο, όπως ήταν αρχικά γραμμένο. Οι στολές όλου του προσωπικού είναι ραμμένες από την εταιρεία Στρογγυλός, ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά καταστήματα ρούχων στην Αθήνα.

Ανοίγει νωρίς το πρωί (γύρω στις 8:30) για τον πρώτο καφέ της ημέρας με χάζι έξω από την τζαμαρία και οι πόρτες του κλείνουν αργά το βράδυ.

Για να συνοψίσουμε, το καινούργιο «Zonars» έχει αρχοντιά, είναι κοσμοπολίτικο και δίνει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ζωντάνια και αίγλη που τόσο μας έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια. 

Πολύ εύστοχη είναι η τελευταία φράση που υπάρχει στην μπροστινή σελίδα του καταλόγου: «Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας πίσω και μπροστά στο χρόνο».

 

Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφίες: Alimos Online