All Around

Εσείς ξέρετε την IL TINELLO;

Η πρώτη φορά που άκουσα για την  IL TINELLO ήταν πριν αρκετά χρόνια,  από κάποιον που δεν ήταν καν Καλαμακιώτης. Πρέπει να ομολογήσω ότι δυσκολεύτηκα λίγο να την βρω, αλλά φτάνοντας εκεί την λάτρεψα.

Λάτρεψα το ζεστό περιβάλλον, λάτρεψα τους φλογερούς ιδιοκτήτες,  και φυσικά λάτρεψα το φαγητό.  Δεν υπάρχει ταμπέλα έξω από την τρατορία . Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες «ταμπέλα υπήρχε, αλλά με κάποια κακοκαιρία έπεσε και μετά δεν την ξαναβάλαμε».

Πλησιάζοντας, στην Οδό Κνωσού 54, βλέπεις απλά μια διώροφη κατοικία, που δεν σε παραπέμπει σε εστιατόριο. Πρέπει να πας «μιλημένος», αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να φανταστείς τι κρύβει μέσα!  Και όμως, στα 20 χρόνια που λειτουργεί η IL TINELLO, έχει γίνει γνωστή  από στόμα σε στόμα, και όχι μόνο στο Καλαμάκι. 

 

Τι ξέρουμε όμως γι αυτήν την «μυστική» τρατορία;

Ιδιοκτήτες είναι ο Στέφανος και η Daniella. Ο Στέφανος γεννημένος στην Αθήνα, έφυγε μετανάστης στον Καναδά. Εκεί διατηρούσε διάφορα εστιατόρια. Σε ένα ταξίδι του στην πατρίδα  το 1989 γνωρίστηκε με την Daniella, η οποία είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές.  Η Daniella είναι Ιταλίδα από την Vicenza, κόρη ιταλού εστιάτορα. Το 1995 αποφασίζουν να ανοίξουν την μικρή τρατορία και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα.  

IL TINELLO  σημαίνει μικρό δωμάτιο (τραπεζαρία) δίπλα στην κουζίνα.  Στην αρχή υπήρχε κατάλογος και μπορούσες να παραγγείλεις ότι ήθελες. 

Αντιμετώπισαν όμως το εξής πρόβλημα: επειδή όλα τα ζυμαρικά βράζονται εκείνη την στιγμή, και μερικά θέλουν πιο πολύ ώρα από άλλα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην σερβίρονται συγχρόνως  όλοι οι πελάτες που ήταν στο ίδιο τραπέζι. Το πρόβλημα λύθηκε καταργώντας τον κατάλογο και υιοθετώντας σταθερό μενού και σταθερή τιμή. Τα φαγητά είναι όλα μαγειρεμένα από την  Daniella  και όλα τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα. Τα σερβίρει ο Στέφανος που τον περνάς άνετα για Ιταλό, λόγω ταμπεραμέντου. Πολλά από τα υλικά είναι από τον κήπο τους. 

 

Τα φαγητά έρχονται το ένα μετά το άλλο. Τι να πρωτοθυμηθώ; Pesto alla Genovese; Aglio, Olio e peperoncino; Salsicce (λουκάνικα) fresca; Carbonara αυθεντική; Διαφορετικά Risotto κάθε μέρα; Pasta funghi (μανιτάρια) Porcini; Orecchiette; Tagliata (είδος φιλέτου); Την χειροποίητη focaccia (ζυμωμένη από την Daniella);

Όλα αυτά είναι μέρος του μενού. Συνοδεύονται απο  λευκό η, κόκκινο ιταλικό κρασί. Μετά έρχονται τα γλυκά: Tiramisu. Crème brulée. Προφιτερόλ. Μαρέγκα και Pana cotta.  Μία απόλυτη  γαστρονομική διέγερση του ουρανίσκου!

Το ντεκόρ είναι απλό. Μία τυπική ιταλική τρατορία με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Η τιμή είναι 25 Ευρώ ανά άτομο (με το κρασί), πολύ λογική για την ποικιλία, την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού. 

Το σίγουρο είναι ότι φεύγοντας από την IL TINELLO, θα έχετε περάσει ένα υπέροχο βράδυ, θα έχετε γευματίσει ‘μέχρι σκασμού’ και θα έχετε αισθανθεί ότι περάσατε μια ζεστή και όμορφη βραδιά σε ένα φιλικό σπίτι.

Άνοιξε  για την χειμερινή σεζόν την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου και μας περιμένει.

Είναι ανοιχτό: Από Τετάρτη – μέχρι και  Σάββατο από τις 20:00

Βρίσκεται: Κνωσού 54, τηλ. 210 9828 462