All Around

Αργυρούπολη: «Λήστεψα την τράπεζα για να πληρώσω την κηδεία της μητέρας μου» - Η απολογία του συνταγματάρχη

Αργυρούπολη: «Λήστεψα την τράπεζα για να πληρώσω την κηδεία της μητέρας μου» - Η απολογία του συνταγματάρχη

«Ό,τι έκανα το έκανα για να στηρίξω την οικογένειά μου και επειδή ήμουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Με έπνιγαν τα χρέη. Έκανα τις ληστείες για να ξεχρεώνω αυτα που χρωστούσα. Ζήτησα μέχρι και δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου για να φανταστείτε σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση ήμουν. Ζήτησα δανεικά από γνωστούς και συγγενείς μέχρι και την υπηρεσία μου αλλά δεν προσφέρθηκε κανείς να με βοηθήσει. Πήρα τηλέφωνο τη θεία μου να ζητήσω δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου μου είπε ότι δεν είχε να μου δώσει για το λόγο αυτό πήγα στην τράπεζα και την λήστεψα. Αφησα το αυτοκίνητο σε εναν μονόδρομο κάθετο στη λεωφορο Βουλιαγμένης και πήγα να κουρευτω. Επιστρέφοντας να το πάρω με πιάσατε».

Με αυτα τα λόγια ο 53χρονος ληστής τραπεζών προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Μέσα απο τη δικογραφία και την κατάθεση του που παρουσιάζει το protothema.gr, αποτυπώνεται η ακτινογραφία της δράσης και οι λόγοι που οπως λεει τον έκαναν ληστή.

O 53χρονος, αξιωματικος πνιγμένος στα χρέη και απελπισμένος απο το κυνήγι των οφειλετών του, εβαλε οπως προκύπτει απο την έρευνα των αρχών πριν δυο μήνες σε εφαρμογή το σχέδιο του. Νοίκιασε ενα λευκό Toyota Yaris και ξεκίνησε τις ληστρικές επιδρομές καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει τρεις, σε τραπεζικα υποκαταστήματα των νοτίων προαστίων. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το διαβιβαστικό «ο δράστης ύψους 1.70, με λευκά μαλλιά ηλικίας 50 με 60 χρόνων, αυτή ήταν η περιγραφή που έδιναν οι υπάλληλοι, διαμένει προσωρινά σε ξενοδοχείο της παραλιακής, προσέγγιζε τα καταστήματα των τραπεζών αρκετή ώρα πριν με σκοπό να κατοπτεύσει, ενώ σε μια περίπτωση είχε εισέλθει πριν την διάπραξη της ληστείας εντός του καταστήματος προσποιούμενος τον πελάτη με σκοπό να κατοπτεύσει και τους εσωτερικούς χώρους. Κατά την τέλεση των ληστειών, ακολουθούσε τον ίδιο τρόπο δράσης και συγκεκριμένα καλύπτοντας μερικώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με χειρουργική μάσκα και φορώντας πάντα ένα πλαστικό γάντι στο δεξί του χέρι, εισερχόταν στα καταστήματα και με την απειλή αντικειμένου που είχε προμηθευτεί και το οποίο παρουσιάζει ως εκρηκτικό μηχανισμό – χειροβομβίδα απειλούσε τους υπαλλήλους και τους εξαναγκάζει να το πάθουν τα χρήματα τα ταμεία εντός πλαστική σακούλα, που έφερε μαζί του, ώστε να αποφύγει κάθε επαφή τόσο με τους χώρους των ταμείων, όσο και με τους υπαλλήλους αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο ανεύρεσης αποτυπωμάτων η βιολογικού υλικού στους χώρους τέλεσης των αξιόποινων πράξεων ακολούθως εξέρχονται να φυλάξω κίνδυνοι των τραπεζικών καταστημάτων και διέφυγε πεζός».

Στη συνέχεια επιβιβαζόταν στο λευκό Yaris που ειχε ενοικιάσει απο τις 26/10/22 έως τις 26/12/22 και επέστρεφε στο ξενοδοχείο. Όμως οι κάμερες των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των καταστημάτων της περιοχής, τον «επιασαν» και οι αστυνομικοι του Διαρρηκτών κατάφεραν να «λοκάρουν» τη διαδρομή του, να τον εντοπίσουν, να τον θέσουν υπο παρακολουθηση και τελικά να του περάσουν χειροπέδες μετα τη χθεσινή ληστεία. Ο ληστής πηρε προθεσμία για να απολογηθει και την Τετάρτη συνοδευόμενος απο τον δικηγόρο του κ. Ανδρέα Θεοδωροπουλο θα μεταβει στον ανακριτη οπου θα δώσει εξηγήσεις για ολα οσα διέπραξε.

Η κατάθεση

Ο ληστής στην κατάθεση του που αποκαλύπτει το protothema.gr ειπε τα εξής: «Έχω κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπεξαίρεση αυτοκινήτου, το 2019. Είμαι 53 ετών και έχω γεννηθεί στην Αθήνα. Υπηρετώ στον ελληνικό στρατό το 1992 και συγκεκριμένα (σ.σ αναφέρει την υπηρεσία). Φέρω τον βαθμό του συνταγματάρχη και έχω τελειώσει την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Είμαι παντρεμένος και έχω ένα παιδί 17 ετών. Η γυναίκα μου αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα κατάθλιψη. Την παρακολουθεί γιατρός και παίρνει συγκεκριμένη αγωγή. Το τελευταίο χρονικό διάστημα περίπου ένα μήνα διαμένει προσωρινά με την οικογένειά μου σε ξενοδοχείο στην παραλιακή, ενώ πριν διέμενα σε διάφορα ξενοδοχεία. Από τον μήνα Μάρτιο του 2022, με έδιωξαν από το διαμέρισμα που έμενα στο Παλαιό Φάληρο διότι δυσκολεύομαι να πληρώσω τα ενοίκια και μέχρι σήμερα δεν είχα καταφέρει να βρω σπίτι. Από το 2016 μέχρι το 2021 εμένα σε στρατιωτικές οικιες αξιωματικών στην περιοχή του Ταύρου αλλά έφυγα από κει γιατί δε δικαιολογούνταν να μείνω άλλο. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζω μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά λόγω του γεγονότος ότι έμεινα στις Οικίες του στρατού με πολύ μικρό ενοίκιο καθώς και λόγω του ότι οι φίλοι και γνωστοί μου δάνειζαν χρήματα, στο τέλος κάθε μήνα ξεπληρώνα τους περισσότερους και μπορούσα έως ένα βαθμό να αντεπεξέλθω. Από τότε όμως που νοίκιασα σπίτι σε συνδυασμό με το ότι γυναίκα μου δεν μπορεί να εργαστεί λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει, τα οικονομικά μου προβλήματα γινόταν ολοένα και περισσότερα. Πέρα από αυτά τους τελευταίους τρεις μήνες αντιμετωπίζω πολλές οικονομικές δυσκολίες και χρωστάω παντού σε διάφορα άτομα τα οποία έχω δανειστεί χρήματα και δάνεια σε τράπεζες. Γενικότερα οικονομικά είμαι σε πολύ δύσκολη θέση θέλω να σας μιλήσω για κάποια πράγματα τα οποία έκανα και έχω μετανιώσει για αυτά. Ότι έκανα το έκανα γιατί χρωστούσα πολλά λεφτά και ήθελα να στηρίξω την οικογένειά μου. Ήμουν απελπισμένος και ο μισθός απ’ τη δουλειά δεν μου έφτανε και έτσι αποφάσισα να βρω τρόπο να πάρω κάποια χρήματα παραπάνω».

Η πρώτη ληστεία

Ο 53χρονος περιγράφει πώς ξεκίνησε τις ληστείες «Αρχές Οκτωβρίου όταν πλέον τα χρέη στο ξενοδοχείο στο οποίο εμένα με την οικογένειά μου είχαν φτάσει στο απροχώρητο, αποφάσισα να κάνω ληστεία σε μία τράπεζα στη Νέα Σμύρνη επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου. Πριν την ληστεία το σκεφτόμουν πολύ ώρα αν θα μπω μέσα στην τράπεζα και καθόμουν κάπου εκεί κοντά χωρίς να μπορώ να αποφασίσω. Είχα πάρει από το ξενοδοχείο κάποια μικρά μπουκαλάκια σαμπουάν και τα είχα ενώσει με κολλητική ταινία τα οποία σκέφτηκα να παρουσιάσω σαν χειροβομβίδα. Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν το μόνο που χρειαζόμουν ήταν τα χρήματα. Στην πρώτη ληστεία στη νέα Σμύρνη αν θυμάμαι καλά πήρα περίπου 5000 €».

Στο σημείο αυτό οι αστυνομικοί του δείχνουν φωτογραφίες από το βίντεοληπτικό υλικό της τράπεζας στη Νέα Σμύρνη όπου μπούκαρε στις 7 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί και διέπραξε την ληστεία. «Ναι εγώ είμαι αυτός. Φοράω το κόκκινο καρό πουκάμισο και στα χέρια μου κρατάω τα αντικείμενα που παρουσίασα σαν χειροβομβίδα. Στην ληστεία πήγα στο Παλαιό Φάληρο από το ξενοδοχείο που διέμενα τότε χρησιμοποιώντας το τραμ και μετά τη ληστεία έφυγα με τα πόδια μέχρι το ξενοδοχείο. Είχα ταραχτεί πάρα πολύ, είχε θολώσει το μυαλό μου. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα. Μετά τη ληστεία αυτή ήμουν μετανιωμένος. Προσπάθησα να ξεχρεώσω ότι μπορούσα με αυτά τα λεφτά αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Έδωσα περίπου δύο χιλιάρικα για να ξεχρεώσω το ξενοδοχείο και τα υπόλοιπα σε συγγενείς και φίλους που τους χρωστούσα».

Η δεύτερη ληστεία

«Παράλληλα συνέχιζα να αντιμετωπίζω οικονομικές δυσκολίες. Για το λόγο αυτό αποφάσισα αρχές του μήνα Νοεμβρίου να κάνω δεύτερη ληστεία. Πήγα πάλι σε τράπεζα αυτή τη φορά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στην λεωφόρο Αγίας Βαρβάρας. Είχα πάρει μαζί μου το ίδιο αντικείμενο που παρουσίασα σαν χειροβομβίδα. Σε αυτή την τράπεζα αφού πήγαμε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο Toyota Yaris, το στάθμευσα 2-3 στενά πιο μακριά από την τράπεζα και πήγα με τα πόδια εκεί. Πάλι το σκεφτόμουν αν θα μπω στην τράπεζα και Έκανα βόλτες αρκετή ώρα πριν αποφασίσουν να μπω».

Και σε αυτό το σημείο οι αστυνομικοί του δείχνουν φωτογραφίες όπου φαίνεται να εισβάλει στην τράπεζα του Παλαιού Φαλήρου στις 9 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 9:49. «Ναι εγώ είμαι αυτός φοράω πάλι το ίδιο κόκκινο καρό πουκάμισο και έχω μαζί μου τα αντικείμενα που παρουσιάσα σαν χειροβομβίδα. Από την ληστεία αυτή πήρα περίπου 2000 €. Μετά έφυγα τρέχοντας προς το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο αυτό το είχα νοικιάσει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου που εταιρεία ενοικιάσεων στην περιοχή της Ραφήνας γιατί δεν είχα όχημα για τις μετακινήσεις μου. Συνεννοούμαι τηλεφωνικά με την εταιρεία και μου παρέδοδαν το όχημα στο νομισματοκοπείο, όπου πλήρωνα το μισθωτήριο. Μετά την ληστεία προσπαθώ να ξεχρεώσω οτι μπορούσα με αυτά τα λεφτά αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα».

Εκανε την τρίτη ληστεια για να πληρώσει την κηδεία

«Στις 2 Δεκεμβρίου απεβίωσε η μητέρα μου. Τις τελευταίες 10 ημέρες αντιμετωπίζε προβλήματα υγείας και την Παρασκευή πρωί στις 2 Δεκεμβρίου απεβίωσε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Ζήτησα δανεικά μέχρι και για την κηδεία της μάνας μου για να φανταστείτε σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση ήμουν. Ζήτησα πάλι δανεικά από γνωστούς και συγγενείς μέχρι κι από την Υπηρεσία μου αλλά δεν προσφέρθηκε κανένας να με βοηθήσει. Για το λόγο αυτό στις 5 Δεκεμβρίου ξεκίνησα απο το ξενοδοχείο μαζί με το γιο μου και τον πήγα στο σχολείο του. Στη συνέχεια κατευθύνθηκα κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος με κατεύθυνση προς Πειραιά και στη συνέχεια στη λεωφόρο Αλίμου όπου βρήκα μια τράπεζα που βρισκόταν κοντά στη Βουλιαγμένης. Στην ίδια τράπεζα είχα ξαναπάει προς τα τέλη Νοεμβρίου και σκεφτόμουνα αν θα μπω να κάνω ληστεία αλλά το είχα μετανιώσει κι έφυγα. Σήμερα πέρασα την τράπεζα μια φορά και σκεφτόμουν αν θα μπω και στιγμιαία έφυγα. Πήρα τηλέφωνο τη θεία μου να ζητήσω δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου αλλά μου είπε ότι δεν είχε να μου δώσει. Για το λόγο αυτό επέστρεψα στην τράπεζα μπήκα μέσα περίμενα περίπου μισή ώρα μέχρι να κάνω την ληστεία. Πλησίασα μια μελαχρινή γυναίκα και αφού αρχικά αρνήθηκε να μου παραδώσει το ποσό,μπηκα μόνος μου στο χώρο των ταμείων, άνοιξα το συρτάρι και πήρα από κει περίπου δύο χιλιάρικα μπορεί και λίγο παραπάνω και δεν πρόλαβα να τα μετρήσω. Έφυγα απ’ την έξοδο κινδύνου, επέστρεψα τρέχοντας το αυτοκίνητο κατευθύνθηκα στην λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου αφησα το αυτοκίνητο σε ένα μονόδρομο της Βουλιαγμένης και πήγα να κουρευτώ φτάνοντας αυτοκίνητο με σταματησαν και με συνέλαβαν. Ό,τι έκανα το έκανα για να στηρίξω την οικογένεια μου και επειδή ήμουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Δεν είχα πρόθεση να πειράξω κανέναν και ζητώ συγνώμη για τις πράξεις μου τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω».

 

Πηγή: protothema.gr