All Around

Ένας βοτανικός κήπος στη νέα πλατεία της Βουλιαγμένης

Ένας βοτανικός κήπος στη νέα πλατεία της Βουλιαγμένης

Τη σημαντική αναβάθμιση της πλατείας Νυμφών, στο κέντρο της Βουλιαγμένης, ξεκίνησε να υλοποιεί η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το έργο καθυστέρησε σχετικά σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα για να συμβαδίσει με την παράλληλη κατασκευή αγωγών ομβρίων στην οδό Ερμού, ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους κατοίκους στα μέσα Μαΐου 2021.

Τα σχέδια κατασκευής της νέας πλατείας έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από τον Μάιο του 2018 και η τροποποίησή τους υπήρξε αποτέλεσμα εντατικής διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, η πρώτη δημόσια διαβούλευση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιουνίου 2017, όπου οι μελετητές εξέθεσαν την πρώτη μορφή της πρότασής τους.

Μετά από αρκετές αντιδράσεις που δημοσιοποιήθηκαν, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποφάσισε να καλέσει μία συνάντηση ενημέρωσης των κατοίκων της Βουλιαγμένης στο Aqua Marina στις 7 Νοεμβρίου 2017. Εκεί καταγράφηκαν οι αντιρρήσεις μερίδας των κατοίκων και οι μελετητές δεσμεύτηκαν να προσαρμόσουν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας σε μια νέα πρόταση. Η νέα μελέτη που άλλαξε ριζικά την πρόταση συζητήθηκε αναλυτικά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7 Μαΐου 2018, όπου και έλαβε το “πράσινο φως”.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πλατείας είναι:

Η επιφάνεια της πλατείας θα μεγαλώσει, με τη μείωση του πλάτους της οδού Ερμού, καθώς θα φύγει η πιάτσα των ταξί (θα μεταφερθεί επί της οδού Ιάσονος).

Τα δομικά υλικά της πλατείας θα αλλάξουν ριζικά, ώστε να δίνουν την αίσθηση του κήπου: Οι δρόμοι περιμετρικά θα στρωθούν με κυβόλιθους (η οδός Νυμφών θα πεζοδρομηθεί),  οι διάδρομοι της πλατείας θα φτιαχτούν από πατημένο χώμα και οι υπόλοιπες επιφάνειες θα συνίστανται από χυτό βοτσαλωτό δάπεδο.

Η χρήση της πλατείας θα αλλάξει προσκαλώντας τους επισκέπτες να την χρησιμοποιήσουν, καθώς θα τοποθετηθούν περίπου 20 μικρά και μεγάλα παγκάκια. Ο χώρος τραπεζοκαθισμάτων που καταλαμβάνει σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι απομακρύνεται και μεταφέρεται επί της οδού Παντελεήμονος.

Τα 65 δέντρα που υπάρχουν σήμερα θα γίνουν 75, οι σκληρές επιφάνειες που υφίστανται σήμερα (πεζοδρόμια και άσφαλτος) μειώνονται από 6.750 τ.μ. σε 2.850 τ.μ. και οι μαλακές επιφάνειες (χώμα, πράσινο) από 1.880 τ.μ. αυξάνονται σε 2.100 τ.μ. Οι διαφορές προκύπτουν από τη χρήση πατημένου χώματος και κυβόλιθων που αντικαθιστούν την άσφαλτο.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με την πρόταση που εγκρίθηκε το 2018 είναι ότι το περίπτερο δεν θα μετακινηθεί στην οδό Ιάσονος, αλλά θα παραμείνει στο χώρο στάθμευσης όπου βρίσκεται και σήμερα.

Το έργο πραγματοποιείται με δαπάνες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αλλά αξίζει να τονιστεί ότι το 50% του κόστους θα χορηγηθεί από την Αστήρ Παλάς ΑΞΕ, ως κομμάτι των αντισταθμιστικών ωφελειών που συμφώνησε η δημοτική αρχή για την ανακαίνιση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

 

Πηγή: 3vita