All Around

Δίκτυο 6 μονοπατιών μήκους 90 χιλιομέτρων θα δημιουργηθεί στον Υμηττό

Δίκτυο 6 μονοπατιών μήκους 90 χιλιομέτρων θα δημιουργηθεί στον Υμηττό

Έπεσαν οι υπογραφές για τη δημιουργία στον Υμηττό, ενός μητροπολιτικού δικτύου 6 μονοπατιών συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων.

Την Τρίτη υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού, μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Τα έξι μονοπάτια του δικτύου, θα ενώνουν τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Υμηττού, όπως αρχαιολογικά μνημεία, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας τον Υμηττό έναν ελκυστικό πόλο έλξης για ψυχαγωγία, άθληση αλλά και εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα το δίκτυο θα συνδεθεί στο μέλλον με ανοιχτούς χώρους πρασίνου καθώς και με ένα κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα συνδέει τοπόσημα της Αττικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης επικαλούμενος το γεγονός ότι ζουν περίπου 1 εκ. πολίτες περιμετρικά του Υμηττού, τόνισε ότι η δράση δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο μέρος πολιτών να συνδεθούν με την πλούσια φυσική κληρονομιά της Αττικής και πρόσθεσε ότι εκπέμπεται ένα ισχυρό μήνυμα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Αττική. «Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την καινοτόμο πρωτοβουλία να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά ποδήλατα για τις διαδρομές στον Υμηττό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που κάνουμε και προγραμματίζουμε στηρίζουμε έμπρακτα την διάδοση και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Αττική, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, τόνισε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο γιατί θα συνδέσει όλο τον Υμηττό μέσα από αυτές τις ξεχωριστές διαδρομές και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη.

Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν επίσης το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την Επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», το «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου:

Ιστορική μέρα για τον ΣΠΑΥ και τον Υμηττό μας.

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Υμηττό μας αφού υπογράψαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πολυτεχνείο και άλλους φορείς το Μνημόνιο για την Πιστοποίηση των μονοπατιών που είχαμε εξαγγείλει τον Φεβρουάριο.
Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, των Δημάρχων που αποτελούν τον ΣΠΑΥ, του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη , των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και πλήθους φορέων τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας υπογράψαμε το Μνημόνιο συνεργασίας που αλλάζει τα δεδομένα για τον Υμμητό στο Πυροφυλακιο της Αργυρούπολης που κτυπάει η καρδιά της εθελοντικής ομάδας δασοπυροπροστασίας. Πύλες εισόδου, οικογενειακά πάρκα και σταθμοί ενημέρωσης είναι μόνο μερικά από τα δεδομένα που θα φέρουν χιλιάδες Αθηναίους στο βουνό μας.
Ξεχωριστή παρουσίαση που θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση μου έγινε στη προσπάθεια μας να φέρουμε το ηλεκτρικό ποδήλατο με σταθμούς ποδηλάτου στον Υμηττό και ευχαριστώ θερμά την εταιρεία Κosmocar και την διοίκηση της που υποστήριξε τεχνικά σήμερα με τα ποδήλατα της την εκδήλωση μας .