Συμβουλές

Τι είναι η θρομβοφιλία; Συμβουλές και μέτρα πρόληψης από το "Α-Πρόληψις"

Τι είναι η θρομβοφιλία; Συμβουλές και μέτρα πρόληψης από το Πολύ συχνά, τον τελευταίο καιρό,  ακούμε τον όρο «θρομβοφιλία». Τι είναι όμως η θρομβοφιλία και πως μπορούμε να προφυλαχτούμε;

Συναντήσαμε την ιατρό Βικτωρία Θεοδωροπούλου-Κουτσοδόντη στο Βιοπαθολογικό - Μικροβιολογικό Ιατρείο «Α-Πρόληψις» στη λεωφόρο Θεομήτορος 31 και της ζητήσαμε να μας δώσει ορισμένες πληροφορίες, συμβουλές και μέτρα λήψης για προφύλαξη.

Κυρία Θεοδωροπούλου, πολύ συχνά ακούμε  τον όρο  «θρομβοφιλία». Τι ακριβώς είναι;

Η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη. Με την πήξη του αίματος, δημιουργούνται οι - γνωστοί σε όλους- θρόμβοι. O θρόμβος ανάλογα με το μέγεθος του,  μπορεί να φράξει μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο. Στο σημείο που έχει παρουσιαστεί, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ακόμη και καρδιακή ανακοπή ή ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θρομβοφιλία όμως δεν είναι νόσος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί κάποιος άνθρωπος να έχει θρομβοφιλία, αλλά να μην του παρουσιαστεί θρόμβωση ποτέ, αλλά και το αντίθετο… κάποιος να κάνει θρόμβωση χωρίς να έχει θρομβοφιλία.

Είναι κληρονομική;

Είναι κληρονομική, αλλά και επίκτητη. Επίσης ,μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις όπως διαβήτης, καρκίνος, παχυσαρκία, ακινησία, εγκυμοσύνη, τοκετός κ.α..

Πως επηρεάζει μια εγκυμοσύνη;

Η θρομβοφιλία απασχολεί πολλές μέλλουσες μητέρες διότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, από την αποκόλληση του πλακούντα, τον ενδομήτριο θάνατο, την πρόωρη γέννηση ή ακόμη και την αποβολή μέχρι την γέννηση ελλειποβαρών νεογνών.   Τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων κατά την διάρκεια της κύησης και η πίεση που προκαλεί η διογκωμένη μήτρα στα αγγεία της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσουν υπερπηκτικότητα στο αίμα της εγκύου. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης και απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων του πλακούντα.

Πρόβλεψη είναι δυνατό να γίνει;

Δυστυχώς δεν μπορεί να προβλεφθεί σε ποιο αγγείο θα εκδηλωθεί η θρόμβωση. Για παράδειγμα, αν παρουσιαστεί  θρόμβωση στη φλέβα του κάτω άκρου, τότε η κύηση και το έμβρυο δεν κινδυνεύουν. Εάν όμως παρουσιαστεί θρόμβωση σε κάποιο αγγείο του ενδομητρίου ή του πλακούντα τότε υπάρχει πιθανότητα αποβολής ή ενδομητρίου θανάτου.  Ουσιαστικά, οι περισσότερες θρομβοφιλίες επηρεάζουν το έμβρυο έμμεσα, προκαλώντας βλάβη στον πλακούντα και μειώνοντας τη ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που του παρέχονται. Ωστόσο μία από τις γενετικές θρομβοφιλίες γνωστή ως γονιδιακή μετάλλαξη του παράγοντα V Leiden, έχει συνδεθεί με προσβολές του εμβρύου και του νεογνού. Αυτό συμβαίνει μόνο εάν το μωρό έχει κληρονομήσει το ελαττωματικό γονίδιο και από τους δύο γονιούς. Με την κατάλληλη εντατική θεραπεία στην έγκυο για την βέλτιστη λειτουργία του πλακούντα, μπορεί να αποφύγουμε τέτοιες ενδομήτριες επιπλοκές. Για να μην μας πιάνει όμως πανικός, το ότι μια γυναίκα μπορεί να διαγνωστεί με θρομβοφιλία κατά την εγκυμοσύνη της, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει προβληματική κύηση ή θα χάσει το μωρό της. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης ο αιματολόγος θα χορηγήσει στην έγκυο τις κατάλληλες ουσίες που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος (τα αντιπηκτικά χάπια, στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, απαγορεύονται γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο).  Συνοπτικά, η θρομβοφιλία μπορεί να προκαλέσει :

·         Θρομβοφλεβίτιδα

·         Αποβολή κυήματος

·         Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου

·         Στειρότητα

·         Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου

·         Αποκόλληση πλακούντα

·         Προεκλαμψία

Ποιες είναι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν;

Ο έλεγχος θρομβοφιλίας δεν προσφέρει πολλά όσον αφορά την αντιμετώπιση ενός οξέος επεισοδίου, πλην σπανίων εξαιρέσεων. Προσφέρει όμως σημαντικές πληροφορίες για την εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής και τη λήψη μέτρων προφύλαξης από επόμενο επεισόδιο.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες υψηλού κινδύνου που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη και στις οποίες θα πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων και λοιπών επιπλοκών της κύησης. Υπάρχουν πάρα πολλές αιματολογικές εξετάσεις. Όμως το ποιες από αυτές χρειάζεται να γίνουν, θα πρέπει να το αποφασίσει ο θεράπων ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό ιατρικό ιστορικό καθώς και το ιστορικό κληρονομικότητας, αλλά και να εκτιμήσει και τους άλλους πιθανώς επιβαρυντικούς παράγοντες όπως παχυσαρκία , κάπνισμα, συνοδά νοσήματα κλπ. Οι κύριες εξετάσεις είναι: 

·         Παράγοντας V (Leiden)

·         Προθρομβίνη (G20210A)

·         MTHFR (C677T)

·         Γονοτύπωση του APOE

·         PAI-1(-675 4G/5G)

·         GPla (C807T)

·         Αντιπηκτικό Λύκου

·         Έλεγχος για σύνδρομο καρδιολιπίνης

·         Έλεγχος  για αυτοάνοσα νοσήματα

·         Γενική Αίματος

·         Χρόνοι Πήξης

Πέραν τούτων να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο παραπάνω έλεγχος δεν μπορεί να γίνει μαζικά σε όλες τις γυναίκες που σκοπεύουν ή είναι ήδη έγκυες. Θα εξαρτηθεί από το ιστορικό της κάθε γυναίκας, τόσο το ατομικό, το οικογενειακό και το μαιευτικό. Επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις, εκτός από τις γονιδιακές, θα πρέπει να γίνονται εκτός κυήσεως, γιατί αλλιώς θα έχουμε ψευδή αποτελέσματα.

 

Η ιατρός Βικτωρία Θεοδωροπούλου - Κουτσοδόντη,  γεννήθηκε στην Πάτρα και ολοκλήρωσε τις Ιατρικές σπουδές  το 2006. Η άσκηση της ειδικότητας της έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας στο Αιματολογικό, στο Βιοχημικό και στο Μικροβιολογικό τμήμα. Συνέχισε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο τμήμα της Παθολογίας και Ανοσολογίας. 

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μικροβιολογίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Βιοπαθολόγων. Από το 2015 διατηρεί το Ιδιωτικό Κέντρο Ιατρικής διαγνωστικής Βιοπαθολογίας - Μικροβιολογίας «Α-Πρόληψις» στον Άλιμο, στην οδό Θεομήτορος 31 (210 9811880). Το Ιατρείο διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα Παιδικής Αιμοληψίας.