Συμβουλές

Τελικά, τα παγωτά light πόσο...light είναι;

Τελικά, τα παγωτά light πόσο...light είναι;Παγωτό. Μία λέξη συνώνυμη με το καλοκαίρι. Μία λέξη πειρασμός.

Δροσερό και λαχταριστό σε άπειρες γεύσεις και σε πολλές μορφές (ξυλάκι, χωνάκι, κυπελλάκι, οικογενειακό). Δυστυχώς όμως - όπως και όλα τα ωραία πράγματα εξάλλου–  λόγω της υψηλής  περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα και λιπαρά έχει υψηλή θερμιδική απόδοση που αγγίζει τις 250 θερμίδες ανά μπάλα παγωτού. Ναι φίλες μου, μία τόσο δα μικρή μπαλίτσα ισούται με, τουλάχιστον, 250 θερμίδες.

Γι αυτό τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό να φροντίσουν την γραμμή μας, δημιούργησαν παγωτά με χαμηλότερες θερμίδες, ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε πιο συχνά στο διαιτολόγιο μας. Έλαβαν υπόψη τους τα βασικά συστατικά ενός παγωτού, δηλ. γάλα, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, αβγά, βούτυρο και δημιούργησαν τρία διαφορετικά είδη light παγωτού.  Αυτά με 0% ζάχαρη, αυτά με 0% λιπαρά και αυτά με 0% ζάχαρη και λιπαρά ταυτόχρονα.

΄Ετσι λοιπόν, ενώ για ένα απλό ξυλάκι παγωτό οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν τις 300, για ένα αντίστοιχο ξυλάκι light οι θερμίδες είναι λίγο λιγότερες από 200.  ‘Όπως θα αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η τελική διαφορά στις θερμίδες είναι μικρή. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να ξεγελιόμαστε καταναλώνοντας ασύστολα παγωτά light,  με την ψευδαίσθηση ότι δεν παχαίνουν.

Σίγουρα όμως, οι άνθρωποι που υποφέρουν είτε από σάκχαρο, είτε από χοληστερίνη,  μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη κατηγορία παγωτών και να απολαύσουν – με προσοχή πάντα - αυτόν τον τόσο δροσερό πειρασμό.  Αλλά φυσικά, μην ξεχνάμε το ρητό «παν μέτρον άριστον».

Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι το σωστό  είναι «μέτρον άριστον», χωρίς το «παν».  ΄Ετσι το παρέδωσε ο Ρόδιος Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, όμως το «παν» προστέθηκε πολύ νωρίς στο ρητό.