Συμβουλές

Η σαγιονάρα και η ιστορία της

Το απόλυτο αξεσουάρ του καλοκαιριού. Κανένα άλλο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας δεν έχει φορεθεί ή αγαπηθεί όσο οι σαγιονάρες. 

Προσφέρουν άνεση και αρχικά ξεκίνησε ως αξεσουάρ για την παραλία. Τα τελευταία χρόνια όμως το συγκεκριμένο κομμάτι έχει εξελιχθεί στυλιστικά και οι σαγιονάρες μπορούν να φορεθούν ακόμη και στη βραδινή μας βόλτα στα μπαράκια των νησιών. 

Η σαγιονάρα πέρασε πολλές φάσεις.  Στην δεκαετία του ’80 ήταν πολύ δημοφιλής και ήταν επί το πλείστον λευκή με χρωματιστά λουριά, κόκκινα, ή μπλε και ήταν ίδια για όλους. Στην ημέρες μας, κυκλοφορούν σε άπειρα σχέδια και χρώματα.Από την πιο απλή μέχρι την πιο διακοσμημένη. Μερικές φορές φτάνει τα όρια του εξεζητημένου, έχοντας ως διακοσμητικά φτερά, κοχύλια, πετρούλες, φιόγκους ή, ότι άλλο μπορεί να σκαρφιστούν για να πρωτοτυπήσουν.

Ποια είναι όμως η ιστορία της σαγιονάρας; Σαγιονάρα στα γιαπωνέζικα σημαίνει «αντίο». Αυτός ο γιαπωνέζικος χαιρετισμός θα γίνει γνωστός στη Δύση, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Αμερικανός συγγραφές James Albert Michener, έγραψε το μυθιστόρημα “Sayonara”. Η λέξη, όμως, θα γίνει γνωστή το 1957 όταν το μυθιστόρημα του Michener μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και θα σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μία ρομαντική αμερικάνικη ταινία με τον Marlon Brando, στο ρόλο ενός Αμερικανού πιλότου,που ερωτεύεται μία γιαπωνέζα. Κατά το σενάριο ο Brando θα εγκαταλείψει την αγαπημένη του, εξ ου και ο τίτλος «αντίο» .

Καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχει ο χαιρετισμός, το μυθιστόρημα και η ταινία με τις σαγιονάρες; Κατά σύμπτωση οι γιαπωνέζες ηθοποιοί της ταινίας φορούσαν τα παραδοσιακά τους υποδήματα που μοιάζουν με τις παντόφλες κι εμείς οι Έλληνες τις ονομάσαμε ‘σαγιονάρες’.Οι αγγλόφωνοι τις ονομάζουν flip-flops.

 

Φωτογραφία: Τις συγκεκριμένες της φωτογραφίας  τις είδαμε σε μία πλαζ και τις βρήκαμε τόσο εξεζητημένες που δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε να μην τις φωτογραφήσουμε!