Συμβουλές

Πως να προστατευθείτε από τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις  του καλοκαιριού είναι  η πλούσια ποικιλία φρούτων που υπάρχει αυτή την εποχή.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα από αυτά είναι ‘πλούσια’ σε φυτοφάρμακα.Τα φυτοφάρμακα, ως γνωστόν,  σε πολλές περιπτώσεις ενεργούν ως καρκινογόνα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος οι φράουλες, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, το σπανάκι, ο αρακάς, και οι πατάτες είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα. Τα πιο ‘καθαρά’ θεωρούνται τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, το πεπόνι και το κουνουπίδι .

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά τα βλαβερά χημικά. Οι χημικοί ερευνητές μας προτείνουν να πλένουμε αυτά τα προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού, με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό, μουλιάζοντας τα για περίπου 15 με 20 λεπτά. Αυτή η μέθοδος δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες κλπ.,   διότι αυτά μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι. Αυτή η μέθοδος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων, αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που δεν φεύγουν με το πλύσιμο.

Άλλη λύση είναι να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, των οποίων όμως η τιμή είναι πιο ακριβή.

Τέλος, μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι:

-Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε, διότι αυτή η διαδικασία υποβοηθά τη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.

-Προτιμήστε προϊόντα εποχής, γιατί  για τα εκτός εποχής έχει γίνει μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων.

-Μην τρώτε και μην μαγειρεύετε άπλυτα φρούτα, όσπρια και λαχανικά και μην τα τοποθετείτε άπλυτα στο ψυγείο.