Συμβουλές

8 συμβουλές να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης

Συναντήσαμε την Χριστίνα Πεπόνη στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και επί τη ευκαιρία μας έδωσε 8 απλές συμβουλές για να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης αλλά και των υπόλοιπων αναπνευστικών ιών.

Ο ιός της γρίπης καθώς και οι άλλοι ιοί που προσβάλλουνε το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου μεταδίδονται με τα μολυσμένα σταγονίδια που εκκρίνονται από το αναπνευστικό μας σύστημα και μεταφέρονται στο περιβάλλον με την ομιλία, με τον βήχα και με το φτάρνισμα.

Πως μπορούμε λοιπόν να προφυλαχτούμε:

1) Επιβάλλεται ο σχολαστικός και τακτικός καθαρισμός των χεριών κυρίως μετά από επαναλαμβανόμενες χειραψίες και συναναστροφή με άτομα που νοσούνε ή νοσήσανε πρόσφατα. Χρησιμοποιούμε σαπούνι για 15-20''.

2) Μην στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο όσο είναι άρρωστα και για δυο τουλάχιστον ημέρες αφότου αναρρώσουνε.

3) Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε μαγειρικά σκευή.

4) Να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και τους χώρους στενού συγχρωτισμού αν δεν είναι απαραίτητο.

5) Αν φταρνιστούμε και δεν έχουμε χαρτομάντιλο χρησιμοποιούμε την έσω επιφάνεια του αγκώνα και όχι την παλάμη μας.

6) Διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση με επαρκή ύπνο, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση

7) Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως διαβητικοί, καρδιοπαθείς και ανοσοκατασταλμένοι καλό θα ήταν να αποφεύγουνε τις συχνές κοινωνικές επαφές την εποχή που παρουσιάζουνε έξαρση οι εν λόγω ιοί.

8) Επιβάλλεται ο τακτική απολύμανση πόμολων, τηλεφωνικών συσκευών, καθισμάτων καθώς και άλλων επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας.

Η Χριστίνα Πεπόνη είναι Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος και τ. Επιμελήτρια του Γ.Ν.Α "Ευαγγελισμός". Το ιατρείο της βρίσκεται στην οδό Λυσικράτους 26 στον Άλιμο. Για ραντεβού καλέστε στο 210 9841119

Η σελίδα στο Facebook