Συμβουλές

Ο καρδιολόγος κ. Μανέτος μας συμβουλεύει για την αρτηριακή πίεση

Ρωτήσαμε τον κ. Χρήστο Μανέτο να μας δώσει απαντήσεις για την αρτηριακή πίεση. Πολλοί είναι εκείνοι/ες που έχουν ερωτήσεις και έτσι, όταν μπήκαμε στο ιατρείο του, δε θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για μερικές συμβουλές.

Εκείνος μας είπε τις συχνότερες ερωτήσεις που του κάνουν και μας δίνει μία σειρά μίνι απαντήσεων.

Πότε έχουμε αρτηριακή υπέρταση;

Όταν σε επανειλημμένες μετρήσεις στο σπίτι στην ηρεμία διαπιστώσουμε τιμές της συστολικής (μεγάλης) πάνω από 140 mmHg ή/και της διαστολικής (μικρής) άνω των 90 mm Hg.

Τι προκαλεί η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση;

Σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι τιμές της πίεσης είναι σταθερές ή παρουσιάζουν μεταβλητότητα;

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αλλάζει φυσιολογικά από χτύπο σε χτύπο της καρδιάς. Συνήθως το βράδυ στον ύπνο μειώνεται και την ημέρα αυξάνεται. Το χειμώνα συνήθως αυξάνεται και το καλοκαίρι μειώνεται.

Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να ανεβάσουν την πίεση;

Ναι. Το στρες, το άγχος, η κούραση, η έντονη άσκηση ανεβάζουν την πίεση γι’ αυτό και πρέπει να μετράμε την πίεση πάντα σε ηρεμία γιατί οι τιμές αυτές που θα βρούμε δε θα είναι αντιπροσωπευτικές.

Τι άλλο ανεβάζει την πίεση που μπορούμε να αλλάξουμε;

To αλάτι,  το κάπνισμα, το αυξημένο βάρος, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση λιπαρών τροφών και όχι φρούτων και λαχανικών, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ, η μη σωστή λήψη της αντιυπερτασικής αγωγής.

Φταίει η πίεση για τον πονοκέφαλο;

Όχι είναι ένας μύθος γιατί όταν πονάμε ανεβαίνει η πίεση και όχι αντίθετα. Αν μετρήσουμε π.χ την πίεση όταν χτυπήσουμε το πόδι θα τη βρούμε ανεβασμένη όμως δεν κατηγορούμε ποτέ την πίεση για τον πόνο στο πόδι (ίσως γιατί ποτέ δε την μετράμε).

Μέτρησα την πίεση και την βρήκα 200. Θα πάθουμε εγκεφαλικό;

Καταρχήν ψυχραιμία. Τηρήσαμε σωστά τους κανόνες μέτρησης ; Μετρήσαμε την πίεση σε ηρεμία; Αν όχι επαναλαμβάνουμε την μέτρηση. Μια τυχαία υψηλή μέτρηση της  αρτηριακής πίεσης δεν προκαλεί εγκεφαλικό. Αν όμως παραμείνει υψηλή σε βάθος χρόνου και αρρύθμιστη  τότε ΝΑΙ κινδυνεύουμε από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρέπει να παίρνουμε τα φάρμακα που παίρνουν οι γνωστοί μας για την πίεση ακόμα και αν μας διαβεβαιώνουν ότι έχουν ρυθμιστεί;

Ποτέ δεν παίρνουμε φάρμακα από γνωστούς και αγνώστους παρά μόνο μετά από συμβουλή και παρακολούθηση από τον ιατρό. Πρέπει να δίνεται το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, στη σωστή δόση.

 

Χρήστος Μ. Μανέτος - Ειδικός Καρδιολόγος

Ιατρείο: Λεωφόρος Ιωνίας 171, Άλιμος

Τηλέφωνο: 210 9922726 - 6977 251552