Συμβουλές

Συμβουλές για τις ιώσεις από την ιατρό κ. Καραμπατζάκη

Mιλήσαμε με την Κα Μαρία Καραμπατζάκη, Γενική Ιατρό και ζητήσαμε τις συμβουλές της για τις ιώσεις  που μας ταλαιπωρούν κάθε χειμώνα.

Η Κα Καραμπατζάκη έχει σπουδάσει Γενική Ιατρική στο Royal College of Surgeons στο Δουβλίνο  και διατηρεί ιατρείο στον Άλιμο, στην οδό Μεταμορφώσεως 16.

Eνημερώστε μας λίγο για τις ιώσεις που κυκλοφορούν τον χειμώνα και δώστε μας μερικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. 

Ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου που οι ιώσεις έχουν έξαρση. Πριν ένα μήνα περίπου  κυκλοφορούσε μία ήπια ίωση,  με πονόλαιμο, καταρροή και βήχα.  Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλεύουμε τον ασθενή να παραμείνει προφυλαγμένος στο σπίτι, σε απομόνωση ώστε να μην την μεταδώσει , να παίρνει αντιπυρετικά (αν έχει πυρετό) , σιρόπι, καραμελίτσες για τον βήχα, βιταμίνη C, Εchinacea και να αποφύγει να πάρει αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στις ιώσεις. Αντίθετα, εθίζεται ο οργανισμός και όταν χρειαστεί να τα πάρει ο ασθενής,  τότε δεν θα είναι αποτελεσματικά.  Αν τα συμπτώματα υπερβούν τις τρείς ημέρες, ή επιδεινωθούν, τότε οφείλει να ζητήσει την συμβουλή του ιατρού.  Οι ευπαθείς ομάδες, π.χ. ηλικιωμένα άτομα, άτομα με άσθμα κλπ.  οφείλουν να συμβουλευθούν τον ιατρό και νωρίτερα από τις τρείς ημέρες.

Εκτός από αυτήν την ίωση, πριν ενάμιση μήνα κυκλοφορούσε γαστρεντερίτιδα , η οποία κρατούσε μία ημέρα με 38 πυρετό. Αυτές τις ημέρες ευτυχώς οι ιώσεις είναι σε καταστολή.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου;  Επιβάλλεται να τα κάνουμε;  Και από τι μας προφυλάσσουν;

Βεβαίως και είμαι υπέρ. Εξαιρούνται τα άτομα που είχαν παρενέργειες στο παρελθόν από το εμβόλιο και φυσικά τα άτομα που δεν το επιθυμούν.  Γι αυτά τα άτομα είναι προσωπική επιλογή. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τελείως από τις ιώσεις, απλά τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.  Απαγορεύεται να γίνει  το εμβόλιο όταν ο ασθενής έχει ήδη συμπτώματα ίωσης.  Σε αυτήν την περίπτωση θα επιδεινωθεί η κατάσταση του.  Πρέπει να περιμένει να αναρρώσει τελείως και μετά να κάνει το εμβόλιο.

Από πότε διατηρείτε το ιατρείο στον Άλιμο; Κυρίως τι ηλικίες είναι οι ασθενείς;

Το ιατρείο το άνοιξα  το 2009. Βλέπω ασθενείς όλων των ηλικιών. Από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους.  Και με ασφάλιση ΕΟΠΥΥ.  Στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι η κάλυψη ανασφάλιστων ασθενών στα δημοτικά ιατρεία , όπου θα υπάρχουν ιατροί οι οποίοι θα εξετάζουν και θα συνταγογραφούν στους ανασφάλιστους πολίτες.  Έχω ήδη δεχτεί να προσφέρω εθελοντικά και συγκεκριμένα τις Τρίτες, όταν ξεκινήσει πλήρως αυτό το πρόγραμμα.  Οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους κατευθείαν από το φαρμακείο του Δήμου. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο, χρήσιμο και σπουδαίο πρόγραμμα.

Εσείς μένετε στην Γλυφάδα. Ας μιλήσουμε λίγο για το Καλαμάκι.  Τι σας αρέσει στην περιοχή μας;

Μου αρέσει το Καλαμάκι γιατί είναι πολύ ζωντανό προάστιο.  Ο κόσμος είναι πολύ φιλικός.  Και συγκρίνοντας το με άλλες περιοχές,  βρίσκω ότι είναι πολύ περιποιημένο.  Υπάρχει φροντίδα για  τα αδέσποτα, γίνονται στειρώσεις , υπάρχουν σύλλογοι , ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος.

 Πείτε μας κάποιο χαριτωμένο περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει στο Ιατρείο.

Πολλά χαριτωμένα περιστατικά.  Ειδικά με ηλικιωμένα άτομα.  Υπάρχουν βέβαια και οι δύο προτάσεις γάμου που έχω δεχτεί (γελάει) !

 

Ευχαριστούμε την Κα Μαρία Καραμπατζάκη για τις συμβουλές που μας παρείχε και για τον πολύτιμο της χρόνο που μας αφιέρωσε.