Συμβουλές

Τι να τρώω μετά την προπόνηση;

Τι να τρώω μετά την προπόνηση;

Αν αγαπάς το δραστήριο τρόπο ζωής κι έχεις εντάξει στην καθημερινότητά σου την άσκηση ή την ενασχόληση με κάποιο άθλημα, τότε σίγουρα γνωρίζεις πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων σου και στην απόδοσή σου.

Αφού έχεις ολοκληρώσει την προπόνησή σου και το σώμα σου σε έχει υποστηρίξει σε αυτή, έχει έρθει η στιγμή να του το «ανταποδώσεις» με ένα θρεπτικό μεταπροπονητικό γεύμα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το γεύμα μετά από μία προπόνηση;

Ο σκοπός του μεταπροπονητικού γεύματος είναι να βοηθήσει:

  • στην αποκατάσταση,
  • στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και θρεπτικών συστατικών,
  • στην αύξηση της μυϊκής μάζας και
  • στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Ένα καλά δομημένο μεταπροπονητικό γεύμα πρέπει να παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, καθώς και την απαραίτητη ποσότητα υγρών για την αναπλήρωση όσων χάθηκαν. Οι ανάγκες αυτές διαμορφώνονται βάσει του είδους της προπόνησης και των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε ατόμου (όπως ύψος, βάρος, φύλο).

Σε κάθε περίπτωση, η άμεση πρόσληψη θρεπτικών συστατικών – περίπου 30 με 60 λεπτά μετά την άσκηση – βοηθά στην καλύτερη αποκατάσταση και βελτίωση της επίδοσής μας.

Μερικά παραδείγματα για ολοκληρωμένα μεταπροπονητικά γεύματα:

  • Στραγγιστό γιαούρτι 2% με μπανάνα και βρώμη
  • Αραβική πίτα ολικής άλεσης με λαχανικά και τυρί του τοστ light
  • Ομελέτα με μανιτάρια και ψωμί πολύσπορο
  • Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και παξιμαδάκια χαρουπιού

Συνόδευσε τα παραπάνω με αρκετό νερό. Υπολόγισε πως για κάθε κιλό που έχεις χάσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης, χρειάζεσαι 6 ποτήρια νερό. Για τους περισσότερους, ένα μικρό μπουκαλάκι είναι αρκετό έπειτα από μια μέτριας έντασης προπόνηση.

Μην ξεχνάς πως η άσκηση, όταν συνδυάζεται με μια σωστά δομημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των στόχων σου με ασφαλή τρόπο!

Αυτό ακριβώς εκπροσωπούμε και στο “The Body Project by E.G”, συνδυάζοντας την προσωπική προπόνηση με την εξατομικευμένη διατροφική συμβουλευτική. Έχεις το στόχο, έχουμε τον τρόπο!

 

Μαρκαντώνη Μαρίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.

Η Μαρίνα Μαρκαντώνη συνεργάζεται με τον χώρο personal training «The Body Project by Eleni Gerondi» που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 36 στον Άλιμο.