Συμβουλές

Η Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου μας δίνει διατροφικές συμβουλές ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

Η Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου μας δίνει διατροφικές συμβουλές ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να έχουν επανέλθει στα συνήθη απαιτητικά τους επίπεδα μετά την ανάπαυση του καλοκαιριού, και οι διατροφικές μας ανάγκες πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως. Το φθινόπωρο χρειαζόμαστε ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, καθώς ξεκινάει η περίοδος των ιώσεων.

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι σύμμαχός μας, καθώς μας παρέχουν ενέργεια την ώρα που τη χρειαζόμαστε και μας προστατεύουν από την υπερφαγία τις βραδινές ώρες καθώς μας κρατούν χορτάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρακτικό σκέλος όμως, υπάρχουν δυσκολίες στην τήρηση των τακτικών γευμάτων, είτε λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας είτε λόγω πρακτικών δυσκολιών όπως η δυσκολία στη μεταφορά και συντήρηση τροφίμων, όπως πχ γιαούρτι ή φρούτα. Η λύση βρίσκεται σε υγιεινές επιλογές που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά και σπιτικές παρασκευές όπως χειροποίητες μπάρες.

Όταν εξαντλούνται οι δυνάμεις μας, κινδυνεύει και η άμυνα του οργανισμού μας. Συνεπώς, εξασφαλίζουμε και την επάρκεια ενέργειας στον οργανισμό αλλά και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βασικά θρεπτικά συστατικά σε αυτό το πλαίσιο είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, όπως για παράδειγμα οι βιταμίνες C και D και ο ψευδάργυρος. Μια ημέρα που ξεκινάει με ένα κλασικό πρωινό όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή βρώμη ή αυγό με τυρί και συνεχίζει με ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι, τον οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε και απ’έξω, μπορεί να μας δώσει μια δυνατή ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καλό θα είναι σε αυτή την περίοδο να μην αμελούμε και την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, οι οποία είναι αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά πέφτει απότομα το φθινόπωρο. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που στηρίζουν το ανοσοποιητικό μας, όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα. 

Η επαρκής ενυδάτωση είναι υψίστης σημασίας και σε αυτή την περίοδο. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, όπου ο καιρός κρυώνει και διψάμε λιγότερο, μπορεί να μας οδηγήσει ασυναίσθητα να πίνουμε λιγότερο νερό, ενώ όμως οι ανάγκες δεν μειώνονται σημαντικά. Παράλληλα, συχνά η αίσθηση κόπωσης που νιώθουμε δεν οφείλεται σε έλλειψη ενέργειας, αλλά σε απλή αφυδάτωση. Οπότε, πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι και, στη συνέχεια, να αναζητούμε τροφή για ενέργεια μέσα στην ημέρα.

Απλές πρακτικές, αλλά μεγάλης σημασίας, μπορούν να μας υποστηρίξουν τους φθινοπωρινούς μήνες, ώστε να κρατήσουμε την ευεξία μας ενώ μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

 

Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρας Γεωργίου

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου, Άλιμος

Τ: 2114092134

www.ugeia-diatrofi.gr