Συμβουλές

Η δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου μας μιλά για το ρόδι, έναν «θησαυρό» του Οκτώβρη

Η δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου μας μιλά για το ρόδι, έναν «θησαυρό» του Οκτώβρη

Άρθρο της Δρ. Αλεξάνδρας Γεωργίου

Η αρχή του Οκτώβρη σηματοδοτεί επισήμως τη λήξη της θερινής περιόδου στο μυαλό μας, καθώς δουλειές και σχολεία έχουν πάρει για τα καλά μπρος και η καθημερινότητα επανέρχεται στη συνήθη ροή της.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής είναι ο αποχωρισμός από την μεγάλη ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων και η εμφάνιση των χειμερινών, με το βασιλιά των οποίων το ζουμερό ρόδι.

Το ρόδι δεν είναι τυχαίο ότι στην παράδοσή μας σηματοδοτεί την καλοτυχία, την ευημερία και τη μακροζωΐα, καθώς έχει εξαιρετική θρεπτική αξία που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φρούτα. Το έντονο κόκκινο χρώμα του, που προσομοιάζει το χρώμα του αίματος, αντανακλά απόλυτα την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει και βοηθούν στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και και γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος.

Πλούσιο σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τανίνες, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, στην οποία στηρίζονται και τα συμπληρώματα διατροφής που συχνά συμπεριλαμβάνεται, καθώς και η αντικαρκινική δράση που του αποδίδεται. Παράλληλα, το ρόδι αποτελεί συστατικό και σε πολλά καλλυντικά, καθώς έχει ισχυρή αντιγηραντική και επουλωτική επίδραση.

Καθώς στην φύση τίποτα δεν γίνεται τυχαία, το ρόδι συναντούμε τους χειμερινούς μήνες, όταν και το έχουμε περισσότερο ανάγκη. Από το φθινόπωρο και έπειτα, ξεκινάει η περίοδος που χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, λόγω της ευρύτερης διασποράς των λοιμώξεων. Σύμμαχός μας σε αυτή την διαδικασία είναι το ρόδι, αυτός ο χειμερινός καρπός που έχει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ως χυμός, σε φρουτοσαλάτα, σε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, ως μαρινάδα σε κρέατα και πουλερικά, ακόμα και ως λικέρ, το ρόδι έχει ποικίλους τρόπους που μπορεί να ενταχθεί στην διατροφή μας. Πλούσιο σε βιταμίνες με έντονη αντιοξειδωτική δράση όπως οι C, A, Ε και Κ, έχει γλυκιά αλλά και ελαφρώς στυφή γεύση που έχει φανατικούς θαυμαστές. Είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Προτού καταφύγουμε στα τυποποιημένα συμπληρώματα διατροφής, ας εξασφαλίσουμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλους τους θησαυρούς που μας προσφέρει απλόχερα η φύση, όπως το ρόδι που ξεκινάει να κατακλίζει τους πάγκους των μανάβικων. Δώστε έντονο κόκκινο χρώμα στο ποτήρι σας ή στο πιάτο σας και θωρακείστε τον οργανισμό σας με αυτό το φυσικό ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες...το ρόδι!

 

Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρας Γεωργίου

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου, Άλιμος

Τ: 2114092134

www.ugeia-diatrofi.gr