Συμβουλές

Διατροφή μετά τις διακοπές: Συμβουλές από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Αλεξάνδρα Γεωργίου

Διατροφή μετά τις διακοπές: Συμβουλές από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Αλεξάνδρα Γεωργίου

Με την αρχή του Σεπτεμβρίου και την επιστροφή στην καθημερινότητα, αποχαιρετάμε την ανεμελιά του καλοκαιριού και οργανωνόμαστε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, μεταξύ των οποίων και η διατροφή μας.

Απευθυνθήκαμε στη Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου ώστε να μας δώσει μερικές διατροφικές συμβουλές, καθώς το καλοκαίρι η διατροφή είναι πιο άστατη ποιοτικά και ποσοτικά. Όμως, όπως μας είπε, εύκολα μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα το φθινόπωρο, καθώς οι συνθήκες μας ευνοούν περισσότερο.

Όπως μας εξήγησε, το καλοκαίρι το φαγητό μας είναι άστατο, χωρίς δομή και ωράρια στα γεύματα, καθώς τις περισσότερες ώρες της ημέρας είμαστε εκτός σπιτιού. Η δυνατότητα για προετοιμασία σπιτικού φαγητού είναι περιορισμένη και επιλέγουμε συνήθως εύκολα και πρόχειρα σνακ μέσα στην ημέρα και κάποιο γεύμα σε εστιατόριο ή ταβέρνα μια φορά την ημέρα, το οποίο θα συνδυαστεί και με τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Έτσι, μπορεί να μένουμε αρκετές ώρες νηστικοί μέχρι να φτάσει η ώρα του κυρίως γεύματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες από τις συνηθισμένες.

Το ίδιο το φαγητό ποιοτικά συνήθως δεν είναι εφάμιλλο του σπιτικού, ενώ εύκολα επιλέγουμε και πιο ανθυγιεινά πιάτα, όπως τα τηγανητά, που αποτελούν εξαιρετικούς μεζέδες με την παρέα. Συνήθως, τα γεύματα το καλοκαίρι συνοδεύονται από δροσιστικά ποτά, όπως μπύρα ή κρασί , αλλά ακόμα και ούζο ή τσίπουρο, σε συχνότητα και ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή τον χειμώνα.

Ασφαλώς, κάθε φαγητό με την παρέα αλλά και κάθε βόλτα στην πλατεία, κλείνουν με ένα δροσερό παγωτό, το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων! Συνήθως, λόγω των ποικίλων δραστηριοτήτων που γεμίζουν τις μέρες μας το καλοκαίρι, ξεχνάμε και το νερό, οι ανάγκες μας όμως στο οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

6 απλές συμβουλές ώστε να επιστρέψουμε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Όπως μας λέει η Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου, επιστρέφουμε από το καλοκαίρι ελαφρώς αφυδατωμένοι, με λίγα παραπάνω κιλά, με αυξημένη όρεξη και συχνά, με γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φουσκώματα και δυσκοιλιότητα. Ευτυχώς, με τη σωστή διαχείριση όλα διορθώνονται.

Τα tips είναι συγκεκριμένα με την επιστροφή από τις διακοπές:

  • Πίνουμε άφθονο νερό, περισσότερο από 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 για τους άντρες, ώστε να αναστρέψουμε πιθανή αφυδάτωση και να διώξουμε τα οιδήματα και την κατακράτηση που μπορεί να έχουν προκύψει από το υψηλό αλάτι που περιέχουν τα φαγητά που παρασκευάζονται μαζικά
  • Επιλέγουμε λαχανικά σε κάθε γεύμα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας και να εξισορροπήσουμε πιθανές ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να προέκυψαν από την άστατη διατροφή μας το καλοκαίρι
  • Επιλέγουμε φρούτα ως σνακ, εκμεταλλευόμενοι την ποικιλία που υπάρχει ακόμα σε γευστικά καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία λειτουργούν προσφέροντας έμμεση ενυδάτωση στον οργανισμό, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντάς μας από τις απειλητικές ιώσεις του χειμώνα
  • Επαναφέρουμε τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά στη διατροφή μας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αλλά και ίνες για να επανέλθει το γαστρεντερικό σύστημα στην εύρυθμη λειτουργία του
  • Κρατάμε την υψηλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών που είχαμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά των ψαριών έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που επαναφέρουν σε ισορροπία τον οργανισμό μας μετά την υπέρμετρη κατανάλωση επιβαρυντικών λιπαρών τροφών το καλοκαίρι
  • Διαμορφώνουμε μια δομή για τα γεύματά μας, έτσι ώστε να έχουμε συχνά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα, που θα μας προσφέρουν ενέργεια τις ώρες που είμαστε δραστήριοι και το έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Με τις απλές αυτές και βασικές συμβουλές ο οργανισμός μας θα επανέλθει σε ισορροπία μετά τον αποσυντονισμό των διακοπών. Άμεσα θα νιώσουμε την ευεξία και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να επανέλθουμε δυναμικά στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, αρκεί να τηρούμε τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής που γνωρίζουμε όλοι μας!

 

Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρας Γεωργίου

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου, Άλιμος

Τ: 2114092134

www.ugeia-diatrofi.gr