Συμβουλές

Μωβ μέδουσα: Τι να κάνεις (και τι όχι) αν σε τσιμπήσει

Μωβ μέδουσα: Τι να κάνεις (και τι όχι) αν σε τσιμπήσει

Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και κάποιες εβδομάδες στις ελληνικές θάλασσες.

Έχουν εντοπιστεί και στις παραλίες των Νοτίων Προαστίων με το φαινόμενο να προκαλεί έντονη ανησυχία και στους λουόμενους.

Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και σε αντίθεση με τα άλλα είδη μεδουσών, στη συγκεκρμένη περίπτωση δεν πρέπει να βάλουμε ξύδι καθώς θα επιδεινώσει τον πόνο. Γλυκό νερό, ξύδι, οινόπνευμα και αμμωνία δεν βοηθούν στο τσίμπημα του συγκεκριμένου είδους καθώς δεν θέλει όξινο διάλυμα αλλά κάτι πιο ελαφρύ.

Τι να κάνουμε αν μας τσιμπήσει:

  • Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  • Aν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
  • Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  • Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  • Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).