Συμβουλές

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαχάς εξηγεί τα σημάδια, τους τύπους αλλά και τις αιτίες της απώλειας ακοής

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαχάς εξηγεί τα σημάδια, τους τύπους αλλά και τις αιτίες της απώλειας ακοής

Άρθρο του ιατρού Θεοφάνη Μαχά

Η απώλεια ακοής είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκαλείται από  θόρυβο, τη γήρανση, την ασθένεια και την κληρονομικότητα. Τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να δυσκολευτούν να συνομιλούν με φίλους και συγγενείς. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις συμβουλές ενός γιατρού, να ανταποκριθούν σε προειδοποιήσεις και να ακούσουν κουδούνια και συναγερμούς. Περίπου ένα στα τρία άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών έχει απώλεια ακοής και σχεδόν οι μισοί από τους άνω των 75 ετών δυσκολεύονται να ακούν. Αλλά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα ακοής.

Οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ακούσουν καλά μπορεί να γίνουν καταθλιπτικοί ή μπορεί να αποσυρθούν από τους ανθρώπους γύρω τους επειδή αισθάνονται απογοητευμένοι ή αμήχανοι που δεν καταλαβαίνουν τι λέγεται. Μερικές φορές, οι ηλικιωμένοι πιστεύεται λανθασμένα ότι είναι μπερδεμένοι, δεν ανταποκρίνονται ή δεν είναι συνεργάσιμοι λόγω ηλικίας, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν ακούν καλά.

Προβλήματα ακοής που αγνοούνται ή δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να επιδεινωθούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας από τους ηλικιωμένους ενήλικες με φυσιολογική ακοή. Οι γνωστικές ικανότητες (συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της συγκέντρωσης) μειώνονται ταχύτερα σε ηλικιωμένους ενήλικες με απώλεια ακοής από ό, τι σε ηλικιωμένους ενήλικες με φυσιολογική ακοή. Η θεραπεία προβλημάτων ακοής μπορεί να είναι σημαντική για τη γνωστική υγεία. Εάν έχετε πρόβλημα ακοής, ανατρέξτε στο γιατρό σας. Ακουστικά βαρηκοΐας, ειδική εκπαίδευση, ορισμένα φάρμακα και χειρουργική επέμβαση είναι μερικές από τις θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Για να κατανοήσετε πώς συμβαίνει η απώλεια ακοής, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσετε πρώτα πώς ακούμε.

Πώς ακούμε

Το αυτί αποτελείται από τρεις κύριες περιοχές: εξωτερικό αυτί, μεσαίο αυτί και εσωτερικό αυτί. Τα ηχητικά κύματα περνούν από το εξωτερικό αυτί και προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο. Το τύμπανο και τρία μικρά οστά του μέσου αυτιού ενισχύουν τις δονήσεις καθώς ταξιδεύουν στο εσωτερικό αυτί. Εκεί, οι δονήσεις περνούν μέσα από υγρό σε δομή και σχήμα σαλιγκαριού στο εσωτερικό αυτί (κοχλίας).

Προσκολλημένες στα νευρικά κύτταρα στον κοχλία είναι χιλιάδες μικροσκοπικές “τρίχες” που βοηθούν στη μετάφραση ηχητικών δονησεων σε ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλό . Ο εγκέφαλός μετατρέπει αυτά τα σήματα σε ήχο

Σημάδια απώλειας ακοής

Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα ακοής και δεν το συνειδητοποιούν. Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν:

 • Έχετε πρόβλημα ακοής μέσω τηλεφώνου
 • Δυσκολευτείτε να παρακολουθήσετε συζητήσεις όταν μιλούν δύο ή περισσότερα άτομα
 • Συχνά ζητάτε από τους ανθρώπους να επαναλάβουν αυτό που λένε
 • Πρέπει να ανεβάσετε την ένταση της τηλεόρασης τόσο δυνατά που άλλοι διαμαρτύρονται
 • Έχετε πρόβλημα ακοής λόγω θορύβου στο παρασκήνιο
 • Νομίζω ότι οι άλλοι φαίνεται να μουρμουρίζουν
 • Δεν μπορώ να καταλάβω πότε μου μιλάνε γυναίκες και παιδιά.
 • Απόσυρση από συνομιλίες
 • Αποφυγή ορισμένων κοινωνικών εκδηλώσεων (θεατρο,κινηματογραφος κ.α)

 Τύποι απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής έρχεται σε πολλές μορφές. Μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια απώλεια, στην οποία ένα άτομο χάνει ορισμένους ήχους υψηλής έντασης, όπως οι φωνές των γυναικών και των παιδιών, έως την πλήρη απώλεια ακοής.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες απώλειας ακοής:

Νευροαισθητήρια απώλεια ακοής συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη στο εσωτερικό αυτί ή στο ακουστικό νεύρο. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής είναι συνήθως μόνιμος.

Η απώλεια ακοής αγωγιμότητας συμβαίνει όταν τα ηχητικά κύματα δεν μπορούν να φτάσουν στο εσωτερικό αυτί. Η αιτία μπορεί να είναι συσσώρευση από "κερί', υγρό, ή ένα τρυπημένο τύμπανο. Η ιατρική θεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί συνήθως να αποκαταστήσει την απώλεια ακοής.

Ξαφνική απώλεια ακοής

Ξαφνική απώλεια ακοής, ή ξαφνική κώφωση, είναι μια ταχεία απώλεια ακοής. Μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο άμεσα ή σε μια περίοδο έως και 3 ημερών. Θα πρέπει να θεωρείται ιατρικό επείγον περιστατικό. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βιώσει ξαφνική απώλεια ακοής, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (Πρεσβυακουσια)

Η πρεσβυακουσια ή η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, έρχεται σταδιακά καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Φαίνεται να έχει κληρονομικό χαρακτήρα και μπορεί να συμβεί λόγω αλλαγών στο εσωτερικό αυτί και το ακουστικό νεύρο. Η πρεσβιακουσια μπορεί να δυσκολεύει ένα άτομο να ανεχτεί δυνατούς ήχους ή να ακούσει-καταλάβει τι λένε οι άλλοι.

Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία εμφανίζεται συνήθως και στα δύο αυτιά, επηρεάζοντας τα εξίσου. Η απώλεια είναι σταδιακή, οπότε κάποιος με πρεσβυτα μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει μέρος της ικανότητάς του να ακούει

Κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές)

Οι εμβοές είναι επίσης κοινές στους ηλικιωμένους. Συνήθως περιγράφεται ως κουδούνισμα στα αυτιά, αλλά μπορεί επίσης να ακούγεται σαν βρυχηθμός, κλικ, σφύζοντας ή βουίζοντας. Μπορεί να έρχονται και να φεύγουν , στο ένα ή και στα δύο αυτιά, και μπορεί να είναι δυνατές ή ήπιες. Οι εμβοές είναι μερικές φορές το πρώτο σημάδι απώλειας ακοής σε ηλικιωμένους ενήλικες. Οι εμβοές μπορούν να συνοδεύουν οποιοδήποτε είδος απώλειας ακοής και μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλεργίες ή ως παρενέργειες φαρμάκων. Οι εμβοές είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια. Κάτι τόσο απλό όσο ένα κομμάτι "κερι" που εμποδίζει το κανάλι του αυτιού μπορεί να προκαλέσει εμβοές, αλλά μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συνθηκών υγείας..

Αιτίες απώλειας ακοής

Ο δυνατός θόρυβος είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας ακοής. Ο θόρυβος όπως η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει το εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια ακοής. Ο δυνατός θόρυβος συμβάλλει επίσης στις εμβοές.

Μπορείτε να αποτρέψετε την περισσότερη απώλεια ακοής που σχετίζεται με το θόρυβο. Προστατέψτε τον εαυτό σας μειώνοντας την ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή τα ακουστικά σας, απομάκρυνση από δυνατό θόρυβο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό χρησιμοποιείστε ωτοασπίδες ή άλλη προστασία αυτιών.

 • Το" κερί" ή η συσσώρευση υγρών μπορεί να εμποδίσει τους ήχους που μεταφέρονται από το τύμπανο στο εσωτερικό αυτί. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε πόνο απόφραξη ή αποστράγγιση υγρού από το αυτί. Αυτός μπορεί να προτείνει θεραπείες.
 • Ρήξη τυμπάνου (διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης). Οι δυνατές εκρήξεις θορύβου, οι ξαφνικές αλλαγές στην πίεση, το σπρώξιμο ενός αντικειμένου στο αυτί και η μόλυνση μπορεί να προκαλέσουν ρήξη του τυμπάνου και να επηρεάσουν την ακοή σας.
 • Ωτίτιδα και μη φυσιολογικές αυξήσεις των οστών ή όγκοι. Στο εξωτερικό ή στο μέσο αυτί, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.
 • Συνήθη προβλήματα υγείας που είναι κοινά σε ηλικιωμένους, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια ακοής. Οι ιοί και τα βακτήρια , μια καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική βλάβη ή όγκος μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ακοή σας.
 • Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκύψει από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Τα "ωτοτοξικά" φάρμακα βλάπτουν το εσωτερικό αυτί, μερικές φορές μόνιμα. Ορισμένα ωτοτοξικά φάρμακα περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ορισμένα αντιβιοτικά είναι ωτοτοξικά. Ακόμη και η ασπιρίνη σε ορισμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα κατά τη λήψη ενός φαρμάκου.
 • Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής. Αλλά δεν πραγματοποιούνται όλες οι κληρονομικές μορφές απώλειας ακοής κατά τη γέννηση. Κάποιες μπορούν να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, στην ωτοσκλήρυνση, η οποία πιστεύεται ότι είναι κληρονομική ασθένεια, εμποδίζει τις δομές μέσα στο αυτί να λειτουργούν σωστά

Επιπλοκές

Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής σας. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες με απώλεια ακοής μπορεί να αναφέρουν συναισθήματα κατάθλιψης. Επειδή η απώλεια ακοής μπορεί να κάνει τη συζήτηση δύσκολη, μερικοί άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης. Η απώλεια ακοής σχετίζεται επίσης με γνωστική εξασθένηση και παρακμή.

Ο μηχανισμός αλληλεπίδρασης μεταξύ απώλειας ακοής, γνωστικής εξασθένησης, κατάθλιψης και απομόνωσης μελετάται ενεργά. Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία της απώλειας ακοής μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γνωστική απόδοση, ειδικά στη μνήμη.

Τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να δυσκολευτούν να συνομιλούν με φίλους και συγγενείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, κοινωνική απομόνωση και υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς. Μάθετε για τους παράγοντες κινδύνου για κοινωνική απομόνωση και μοναξιά λογω απωλειας ακοης και τρόπους να παραμείνετε ενέργειες  και ακμαίοι καθώς μεγαλώνετε και μην αφήνετε παρωχημένες αντιλήψεις να σας στερούν την  ποιότητα ζωής και την  κοινωνική αλληλεπίδραση.

 

Dr. Θεοφάνης Μαχάς, M.D.

Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου Ενηλίκων-Παίδων

Ιατρική Εκπαίδευση: Ιατρική Σχολή του Εθνικού Παν/μίου του Βουκουρεστίου "Carol Davila", Ρουμανία.

Διευθυντής στον Λευκό Σταυρό, Αναπληρωτής Διευθυντής στην Ευρωκλινική Αθηνών

Δημοσιεύσεις και Παρουσιάσεις σε Πανελλήνια Συνέδρια.

Προϋπηρεσία: Αναπληρωτής Δ/ντής Ω.Ρ.Λ. τμήματος Ευροκλινική Αθηνών, Δ/ντης Ω.Ρ.Λ. τμήματος Ευγενειδίου Θεραπευτηρίου και συνεργάτης των: 'Ομιλος Υγεία-Μητέρα, Metropolitan General, Metropolitan, Ιασώ, Βιοκλινική, Βιοιατρική, Mediterraneo Hospital, Όμιλος Ιατρικού, Λευκός Σταυρός.

 

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου 1, Άλιμος

Τηλ.:213 0326885

Facebook Page