Συμβουλές

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαχάς εξηγεί τα συμπτώματα και τις αιτίες των ακουστικών εμβοών

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαχάς εξηγεί τα συμπτώματα και τις αιτίες των ακουστικών εμβοών

Άρθρο του ιατρού Θεοφάνη Μαχά.

Εμβοές  (βουητό αυτιού) είναι η αντίληψη του ήχου όταν δεν υπάρχει πραγματικός εξωτερικός θόρυβος. Οι εμβοές μπορεί να είναι τόσο οξεία (προσωρινή) κατάσταση όσο και χρόνια (συνεχιζόμενη) της υγείας.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι εμβοών

  • Υποκειμενικές εμβοές

Θόρυβοι κεφαλής ή αυτιού που γίνονται αντιληπτοί μόνο στο συγκεκριμένο ασθενή. Οι υποκειμενικές εμβοές είναι συνήθως ανιχνεύσιμες σε ακουστικές και νευρολογικές αντιδράσεις στην απώλεια ακοής, αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από μια σειρά άλλων καταλυτών. Περισσότερο από το 99% όλων των εμβοών που αναφέρθηκαν εμβοές είναι της υποκειμενικής ποικιλίας.

  • Αντικειμενικές εμβοές

 Θόρυβοι κεφαλής ή αυτιού που ακούγονται σε άλλους ανθρώπους, καθώς και στον ασθενή. Αυτοί οι ήχοι παράγονται συνήθως από εσωτερικές λειτουργίες στο κυκλοφορικο (ροή αίματος) η σωματικό (μυοσκελετική κίνηση) σύστημα.  Οι αντικειμενικές εμβοές είναι πολύ σπάνιες, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των συνολικών περιπτώσεων.

Συμπτώματα

Ενώ συνήθως αναφέρεται ως "κουδούνισμα στα αυτιά", μπορούν πραγματικά να εκδηλωθούν σε μια ποικιλία διαφορετικών αντιληπτών ήχων, τόσο τονικών όσο και παλλόμενων. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι εμβοές είναι ένας υποκειμενικός θόρυβος, που σημαίνει ότι μόνο το άτομο που τις έχει μπορεί να το ακούσει. Οι άνθρωποι περιγράφουν την ακρόαση διαφορετικών ήχων: κουδούνισμα, σφυροκόπημα, στατικός, γρύλοι, κραυγές, βρυχηθμός, παλλόμενος, κύματα ωκεανών, βουητό, ήχοι κλήσης, ακόμη και μουσική.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις τρόποι για να περιγράψετε την προσωπική αντίληψη ενός ασθενούς για τον ήχο εμβοές:

  • Τονικές

 Η αντίληψη του σχεδόν συνεχούς ήχου (ή επικαλυπτόμενων ήχων) με καλά καθορισμένες συχνότητες. Ο αντιληπτός όγκος των εμβοών συχνά κυμαίνεται. Οι τονικές γενικά συνδέονται με υποκειμενικές.

  • Παλμικές 

Η αντίληψη των παλλόμενων ήχων, συχνά σε ρυθμό με τον καρδιακό παλμό του ασθενούς. Οι παλλόμενες εμβοές συχνά συνδέονται με αντικειμενικές και σωματικές εμβοές.  Σε αντίθεση με τις τονικές, οι παλλόμενες συνήθως υποδεικνύουν ένα αγγειακό ζήτημα, το οποίο μπορεί να είναι καλοήθες ή πιο σοβαρό, που μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί..

  • Μουσικές

Η αντίληψη της μουσικής ή του τραγουδιού, μερικές φορές η ίδια μελωδία σε συνεχή επανάληψη. Επίσης γνωστό ως Σύνδρομο Μουσικού Αυτιού, οι Μουσικές Εμβοές είναι πολύ σπάνιες.

Υπάρχουν κάποιες επιστημονικές αποδείξεις ότι η τονική αντίληψη του ασθενούς γι’ αυτές επηρεάζεται από την αιτιολογία (την υποκείμενη αιτία) των εμβοών του. Ωστόσο, η τρέχουσα επιστήμη δεν έχει εντοπίσει οριστική συσχέτιση. Δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης υποκείμενης κατάστασης υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια αισθητηριακή αντίδραση στον εγκέφαλο . Ενώ οι συχνά σχετίζονται με την απώλεια ακοής, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές διαταραχές υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν εμβοές ως σύμπτωμα.

Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικούς από τους πιο συχνά αναφερόμενους καταλύτες για εμβοές.

Σημείωση: Οι εμβοές, από μόνες τους, δεν υποδεικνύουν απαραίτητα κανένα από τα στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω. Οι ασθενείς που τις βιώνουν θα πρέπει να βλέπουν τον γιατρό τους για πλήρη εξέταση και διάγνωση της υποκείμενης αιτίας των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίλυση της βασικής αιτίας θα ανακουφίσει την αντίληψη τους.

Απώλεια ακοής

Η αισθητηριακή απώλεια ακοής συνοδεύεται συνήθως από εμβοές. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι υποκειμενικές εμβοές δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς κάποια προηγούμενη βλάβη στο ακουστικό σύστημα.

Η υποκείμενη απώλεια ακοής μπορεί να είναι το αποτέλεσμα:

Απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (πρεσβυακουσία) - Η ακοή συχνά επιδεινώνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ξεκινώντας συνήθως γύρω στην ηλικία των 60 ετών. Αυτή η μορφή απώλειας ακοής τείνει να είναι διμερής (και στα δύο αυτιά) και συνεπάγεται την αισθητηριακή απώλεια ήχων υψηλής συχνότητας. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία εξηγεί, εν μέρει, γιατί οι εμβοές είναι τόσο διαδεδομένες μεταξύ των ηλικιωμένων.

Απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο - Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, είτε σε μία μόνο τραυματική εμπειρία είτε με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει το ακουστικό σύστημα και να οδηγήσει σε απώλεια ακοής και μερικές φορές εμβοές. Η έκθεση σε τραυματικό θόρυβο μπορεί να συμβεί στην εργασία (π.χ. δυνατά μηχανήματα), στο παιχνίδι (π.χ. δυνατά αθλητικά γεγονότα, συναυλίες, ψυχαγωγικές δραστηριότητες) ή/και τυχαία . Η απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο είναι μερικές φορές μονομερής (μόνο για ένα αυτί) και συνήθως προκαλεί απώλεια ακοής γύρω από τη συχνότητα του ηχητικού τραύματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα απώλεια ακοής μερικές φορές δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμη από τον ασθενή, ο οποίος μπορεί να μην αντιληφθεί τυχόν χαμένες συχνότητες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει βλάβη στην ακοή. Ένας ειδικός ωτορινολαρυγγολογος μπορεί να εκτελέσει ευαίσθητες ακουστικές εξετάσεις για να μετρήσει με ακρίβεια την πραγματική έκταση της απώλειας ακοής.

Η ακριβής βιολογική διαδικασία με την οποία η απώλεια ακοής συνδέεται με εμβοές εξακολουθεί να διερευνάται από τους ερευνητές. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η απώλεια ορισμένων συχνοτήτων ήχου οδηγεί σε συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ήχο. Εν ολίγοις, καθώς ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερα εξωτερικά ερεθίσματα γύρω από μια συγκεκριμένη συχνότητα, αρχίζει να προσαρμόζεται και να αλλάζει. Επιπλέον, μπορεί να είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να συμπληρώνει τις συχνότητες ήχου που λείπουν και δεν λαμβάνει πλέον από το ακουστικό σύστημα.

Απόφραξη έξω ακουστικού πόρου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πίεσης στο εσωτερικό αυτί, επηρεάζοντας τη λειτουργία του τυμπάνου του αυτιού. Επιπλέον, αντικείμενα που αγγίζουν άμεσα το τύμπανο του αυτιού μπορούν να ερεθίσουν το όργανο και να προκαλέσουν την αντίληψη των συμπτωμάτων. Τα κοινά εμπόδια περιλαμβάνουν:

Υπερβολικό κερί αυτιών (ceruminosis)Συμφόρηση ρινός

Ξένα σώματα

Σε πολλές περιπτώσεις, η αφαίρεση της απόφραξης θα ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόφραξη μπορεί να έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη που οδηγεί σε χρόνιες εμβοές.

Τραύμα στο κεφάλι και το λαιμό

Σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι ή το λαιμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεύρα, της ροής αίματος και μυών που έχουν ως αποτέλεσμα την αντίληψη τους. Οι ασθενείς που αποδίδουν την κατάστασή τους στο τραύμα στο κεφάλι και το λαιμό συχνά αναφέρουν υψηλότερο όγκο εμβοών και αντιληπτό φορτίο, καθώς και μεγαλύτερη μεταβλητότητα τόσο στον ήχο, τη συχνότητα και τη θέση τους. Οι εμβοές που σχετίζονται με προβλήματα κεφαλής, λαιμού ή οδοντικού τραχήλου αναφέρονται μερικές φορές ως σωματικές εμβοές.

Διαταραχή Κροταφογναθικής ´Άρθρωσης

Ένα άλλο παράδειγμα σωματικών εμβοών είναι αυτό που προκαλείται από την διαταραχή των κροταφογναθικών αρθρώσεων, εκεί όπου η κάτω γνάθος συνδέεται με το κρανίο και βρίσκεται μπροστά από τα αυτιά. Η βλάβη στους μυς, τους συνδέσμους ή τους χόνδρους μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εμβοών, αν είναι δίπλα στο ακουστικό σύστημα και μοιράζεται ορισμένους συνδέσμους και νευρικές συνδέσεις με δομές στο μέσο αυτί.

οι ασθενείς θα βιώσουν πόνο στο πρόσωπο ή / και τη γνάθο, περιορισμένη ικανότητα μετακίνησης της γνάθου και τακτικούς ήχους κατά το μάσημα ή την ομιλία. Η διόρθωση της διαταραχής θα ανακουφίσει τα συμπτώματα των εμβοών.

Αύξηση πίεσης στους κόλπους  του προσώπου και βαροτραύμα

Η ρινική συμφόρηση από ένα σοβαρό κρυολόγημα, γρίπη ή λοίμωξη τον παραρρινιών  κόλπων μπορεί να δημιουργήσει μη φυσιολογική πίεση στο μέσο αυτί, επηρεάζοντας την κανονική ακοή και προκαλώντας συμπτώματα.

Το οξύ βαροτραύμα, που προκαλείται από ακραίες ή γρήγορες αλλαγές στην πίεση του αέρα ή του νερού, μπορεί επίσης να βλάψει το μέσο και το εσωτερικό αυτί. Οι πιθανές πηγές βαροτραύματος περιλαμβάνουν:

Καταδύσεις / Κολύμβηση με αναπνευστήρα

Αεροπορικά ταξίδια (μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων, μη φυσιολογικών αλλαγών ανύψωσης, τα κανονικά εμπορικά αεροπορικά ταξίδια είναι γενικά ασφαλή)

Εκρήξεις, διάσειση, Τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Ωτοτοξικά Φάρμακα

Εμβοές είναι μια πιθανή παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις και για τα περισσότερα φάρμακα οι εμβοές είναι μια οξεία, βραχύβια παρενέργεια εάν ο ασθενής σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ωτοτοξικά φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν πιο μόνιμα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • Ορισμένα αντιβιοτικά
  • Ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο
  • Διουρητικά
  • Φάρμακα με βάση την κινίνη

Εάν ανησυχείτε για εμβοές ως παρενέργεια των φαρμάκων σας, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό . Δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό. Οι κίνδυνοι διακοπής ενός φαρμάκου μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ κάθε πιθανό όφελος.

Άλλες Ασθένειες και Ιατρικές Παθήσεις

Εμβοές είναι ένα αναφερόμενο σύμπτωμα των ακόλουθων ιατρικών παθήσεων:

  • Μεταβολικές Διαταραχές: Υποθυρεοειδισμός, Υπερθυρεοειδισμός, Αναιμία
  • Αυτοάνοσες διαταραχές: Νόσος του Lyme, Ινομυαλγία
  • Διαταραχές αιμοφόρων αγγείων: Υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση
  • Ψυχιατρικές Διαταραχές: Κατάθλιψη, Άγχος, Άγχος
  • Αιθουσαίες διαταραχές: Νόσος του Ménière, Ωτοσκλήρυνση
  • Διαταραχές που σχετίζονται με όγκους (πολύ σπάνιες): Ακουστικό νεύρωμα κ.α

Και πάλι, ένα άτομο που βιώνει εμβοές δεν πρέπει να υποθέτει ότι έχει μία από τις ιατρικές καταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω. Μόνο ένας ειδικός  μπορεί να διαγνώσει κατάλληλα την υποκείμενη αιτία τους.

Διαγνωστικά τεστ

Τεστ αναγνώρισης ομιλίας: Ένα υποκειμενικό μέτρο για το πόσο καλά ακούει ο ασθενής και μπορεί να επαναλάβει ορισμένες λέξεις. Μερικές φορές ονομάζεται ηχομετρία ομιλίας.

Ακουόγραμμα τονικό: Μια υποκειμενική εξέταση που μετρά την ακοή του ασθενούς σε πολλαπλές συχνότητες (μετρούμενες σε Hertz) και ένταση (μετρούμενες σε ντεσιμπέλ).

Τυμπανόγραμμα: Μια αντικειμενική δοκιμή που μετρά τη λειτουργία του μέσου αυτιού, ειδικά την κινητικότητα της τυμπανικής μεμβράνης και των οσταριών.

Ακουστική δοκιμή αντανακλαστικών: Μια αντικειμενική δοκιμή που μετρά τη συστολή των μυών του μέσου αυτιού ως απάντηση στους δυνατούς ήχους.

Οτοακουστικές εκπομπές: Η χρήση πολύ ευαίσθητων μικροφώνων για τη αντικειμενική μέτρηση της κίνησης των τριχοειδων κυττάρων στο εσωτερικό αυτί. Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα κενά στην ακοή ενός ασθενούς, επειδή αυτό συχνά συσχετίζεται με τη φύση και την ποιότητα των συγκεκριμένων εμβοών τους. (Για παράδειγμα, η απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας συχνά αντιστοιχεί σε εμβοές υψηλής συχνότητας.) Επιπλέον, συγκεκριμένοι δείκτες ακοής μπορούν να ενημερώσουν διαφορετικές πιθανές θεραπευτικές επιλογές για εμβοές.

Επιλογές θεραπείας

Υπάρχουν αρκετές καθιερωμένες θεραπείες για ασθενείς που αγωνίζονται με σοβαρές, χρόνιες εμβοές, οι οποίες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο και το βάρος τους.

Ο πρωταρχικός στόχος για όλες τις διαθέσιμες, επί του παρόντος, επιλογές θεραπείας είναι να μειωθεί το αντιληπτό βάρος των εμβοών, επιτρέποντας στον ασθενή να ζήσει μια πιο άνετη, χωρίς επιβάρυνση και ζωή περιεχομένου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιων εμβοών — ιδίως για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που προκαλούνται από απώλεια αισθητηριακής ακοής. Η αναζήτηση μιας οριστικής θεραπείας βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνεται πραγματική πρόοδος, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κλινικά αποδεδειγμένος τρόπος για την πλήρη εξάλειψη της αντίληψης τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρετικά εργαλεία που βοηθούν τους ασθενείς να διαχειριστούν την κατάστασή τους. Θεραπείες που μειώνουν την αντιληπτή ένταση, την πανταχού παρουσία και το βάρος των εμβοών. Αυτές οι επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπείες δεν είναι "θεραπείες" - δεν επιδιορθώνουν ούτε τις υποκείμενες αιτίες, ούτε εξαλείφουν το σήμα στον εγκέφαλο. Αντ 'αυτού, αντιμετωπίζουν με προσοχή τον συναισθηματικό και γνωστικό αντίκτυπο των εμβοών. Βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν καλύτερα, πιο ικανοποιητική και πιο παραγωγική ζωή, ακόμα και αν η αντίληψη τους παραμένει.  Η καλύτερη επιλογή θεραπείας εξαρτάται συχνά από μια σειρά παραγόντων μοναδικών για κάθε ασθενή. Επιπλέον, η επιτυχής διαχείριση των εμβοών μπορεί να απαιτήσει επικαλυπτόμενα στρώματα θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση με την καθοδήγηση του ωτορινολαρυγγολόγου  και την συνεργασία του ασθενούς επιτυγχάνονται λύσεις  σε ενα ενοχλητικό καθημερινό πρόβλημα.

 

Dr. Θεοφάνης Μαχάς, M.D.

Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου Ενηλίκων-Παίδων

Ιατρική Εκπαίδευση: Ιατρική Σχολή του Εθνικού Παν/μίου του Βουκουρεστίου "Carol Davila", Ρουμανία.

Διευθυντής στον Λευκό Σταυρό, Αναπληρωτής Διευθυντής στην Ευρωκλινική Αθηνών

Δημοσιεύσεις και Παρουσιάσεις σε Πανελλήνια Συνέδρια.

Προϋπηρεσία: Αναπληρωτής Δ/ντής Ω.Ρ.Λ. τμήματος Ευροκλινική Αθηνών, Δ/ντης Ω.Ρ.Λ. τμήματος Ευγενειδίου Θεραπευτηρίου και συνεργάτης των: 'Ομιλος Υγεία-Μητέρα, Metropolitan General, Metropolitan, Ιασώ, Βιοκλινική, Βιοιατρική, Mediterraneo Hospital, Όμιλος Ιατρικού, Λευκός Σταυρός.

 

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου 1, Άλιμος

Τηλ.:213 0326885

Facebook Page