Συμβουλές

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαχάς αναλύει τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρινορραγίας

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαχάς αναλύει τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρινορραγίας

Άρθρο του ιατρού Θεοφάνη Μαχά.

Τι είναι η ρινορραγία;

Με απλά λόγια, μια ρινορραγία είναι η απώλεια αίματος από τον ιστό που υπάρχει στο εσωτερικό της μύτης.

Η ρινορραγία (που ονομάζεται επίσης επίσταξη) είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση. Περίπου το 60% των ανθρώπων θα έχουν τουλάχιστον μία ρινορραγία στη διάρκεια της ζωής τους. Η θέση της μύτης στο κέντρο του προσώπου και ο μεγάλος αριθμός αιμοφόρων αγγείων  στην επιφάνεια του βλεννογόνου της μύτης την καθιστούν εύκολο στόχο για τραυματισμούς και ρινορραγίες.

Είναι σοβαρές οι ρινορραγίες;

Βλέποντας το αίμα να βγαίνει από τη μύτη μπορεί να είναι ανησυχητικό, οι περισσότερες όμως ρινορραγίες δεν είναι σοβαρές και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Ορισμένες, ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχονται από το γιατρό .

Οι ρινορραγίες που ξεκινούν από το οπίσθιο τμήμα της μύτης συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, είναι πιο σπάνιες αλλά πιο περίπλοκες.

Ενδέχεται να χρειαστεί ιατρική φροντίδα ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο για αυτόν τον τύπο αιμορραγίας, ειδικά εάν η αιμορραγία συμβεί μετά από τραυματισμό ή διαρκεί αρκετή ώρα χωρίς να σταματά. Εάν έχετε συχνές ρινορραγίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι άλλων ιατρικών προβλημάτων που πρέπει να διερευνηθούν

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ρινορραγιών;

Ναι. Οι ρινορραγίες περιγράφονται από το σημείο της αιμορραγίας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι

 Πρόσθια ρινορραγία, ξεκινά στο πρόσθιο τμήμα της μύτης, στο  μέρος του διαφράγματος που χωρίζει τις δύο πλευρές της μύτης . Τα τριχοειδή αγγεία και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε αυτή την μπροστινή περιοχή της μύτης είναι εύθραυστα και μπορούν εύκολα να σπάσουν και να αιμορραγήσουν. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ρινορραγίας και συνήθως δεν είναι σοβαρός. Αυτές οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές στα παιδιά και συνήθως είναι σε θέση να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Οπίσθια ρινορραγία – η οποία εμφανίζεται στο οπίσθιο τμήμα της μύτης- είναι πολύ σπάνια και προκαλείται από μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος της μύτης  ή κοντά στο ρινοφάρυγγα .

Μπορεί να είναι πιο σοβαρή από μια πρόσθια ρινορραγία. Μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αιμορραγία και να χρειαστείτε ιατρική φροντίδα αμέσως. Ειναι πιο συχνή στους ενήλικες ή σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Ποιος ρινορραγεί;

Ο καθένας μπορεί να ρινορραγήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο στη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να έχουν ρινορραγία:

 • Παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 10 ετών.

Ο ξηρός αέρας, τα κρυολογήματα, οι αλλεργίες, μικροτραυματισμοί κυρίως με τα δάκτυλα και αντικείμενα στη μύτη  κάνουν τα παιδιά πιο επιρρεπή σε ρινορραγίες.

 • Ενήλικες ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών.

Το αίμα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να πήξει στη μέση ηλικία και τους ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα αραίωσης του αίματος (όπως καθημερινή χρήση ασπιρίνης),  αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών) ή αιμορραγική διαταραχή.

 • Έγκυες γυναίκες

Τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη επεκτείνονται ενώ είναι έγκυες, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία στην επένδυση της μύτης.

 • Άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα αραίωσης του αίματος, όπως ασπιρίνη ή βαρφαρίνη.
 • Άτομα που έχουν διαταραχές πήξης του αίματος, όπως αιμορροφιλία ή νόσο von Willebrand.

Συμπτώματα και αιτίες

Τι προκαλεί ρινορραγίες;

Οι ρινορραγίες έχουν πολλές αιτίες. Ευτυχώς, οι περισσότερες δεν είναι σοβαροί.

Η πιο κοινή αιτία των ρινορραγιών είναι ο ξηρός αέρας. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκληθεί από ζεστά κλίματα χαμηλής υγρασίας ή θερμαινόμενο εσωτερικό αέρα. Και τα δύο περιβάλλοντα προκαλούν την ξήρανση της ρινικής μεμβράνης (ο ευαίσθητος ιστός μέσα στη μύτη σας)Τα τριχοειδή αγγεία και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία γίνονται εύθραυστα και μπορούν εύκολα να σπάσουν και να αιμορραγήσουν  όταν τρίβονται ή όταν φυσάτε τη μύτη σας.

Άλλες κοινές αιτίες των ρινορραγιών περιλαμβάνουν:

 • Κρυολογήματα (λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού) 
 • Ιγμορίτιδα, Παραρρινοκολπίτιδα
 • Φυσάς τη μύτη σου με δύναμη
 • Ενα ξένο σώμα στη μύτη
 • Τραυματισμός της μύτης ή/και του προσώπου
 • Αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα (φλεγμονή της ρινικής επένδυσης) που προκαλούν επαναλαμβανόμενο φτέρνισμα
 • Φάρμακα αραίωσης του αίματος (ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, βαρφαρίνη και άλλα).
 • Χημικά ερεθιστικά (χημικές ουσίες σε είδη καθαρισμού, χημικές αναθυμιάσεις στο χώρο εργασίας, άλλες ισχυρές οσμές)
 • Μεγάλα υψόμετρα. Ο αέρας είναι λεπτότερος (έλλειψη οξυγόνου) και ξηρότερος καθώς αυξάνεται το υψόμετρο
 • Αποκλίνον διάφραγμα (ένα ανώμαλο σχήμα του τοιχώματος που χωρίζει τις δύο πλευρές της μύτης).
 • Συχνή χρήση ρινικών ψεκασμών και φαρμάκων για τη θεραπεία της βουλωμένης μύτης. Αυτά τα φάρμακα – αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά – μπορούν να στεγνώσουν τη ρινικη μεμβρανη.
 • Οι ρινικοί πολύποδες
 • Διάφοροι όγκοι της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων
 • Οι μετεγχειρητικές ρινορραγίες
 • Η αρτηριακή υπέρταση δε φαίνεται να προκαλεί από μόνη της ρινορραγία, αντίθετα με ό,τι γενικά πιστεύεται. Λόγω του πανικού που δημιουργεί πολλές φορές η ρινορραγία η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της ρινορραγίας.

Σε καθε περιπτωση η διατήρηση της ψυχραιμίας, οι πρώτες βοήθειες (όρθια ή καθιστή θέση με το κεφάλι με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός συμπίεση των πτερυγίων για 10 λεπτά εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης ,τοποθέτηση βάμβακος με οξυζενέ ή με αιμοστατικό) και εφόσον η αιμορραγία είναι έντονη και εμμένει η συνεννόηση με τον γιατρό είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε όταν ανοίγει η μύτη.

 

 

Dr. Θεοφάνης Μαχάς, M.D.

Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου Ενηλίκων-Παίδων

Ιατρική Εκπαίδευση: Ιατρική Σχολή του Εθνικού Παν/μίου του Βουκουρεστίου "Carol Davila", Ρουμανία.

Διευθυντής στον Λευκό Σταυρό, Αναπληρωτής Διευθυντής στην Ευρωκλινική Αθηνών

Δημοσιεύσεις και Παρουσιάσεις σε Πανελλήνια Συνέδρια.

Προϋπηρεσία: Αναπληρωτής Δ/ντής Ω.Ρ.Λ. τμήματος Ευροκλινική Αθηνών, Δ/ντης Ω.Ρ.Λ. τμήματος Ευγενειδίου Θεραπευτηρίου και συνεργάτης των: 'Ομιλος Υγεία-Μητέρα, Metropolitan General, Metropolitan, Ιασώ, Βιοκλινική, Βιοιατρική, Mediterraneo Hospital, Όμιλος Ιατρικού, Λευκός Σταυρός.

 

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου 1, Άλιμος

Τηλ.:213 0326885

Facebook Page