Συμβουλές

Άρθρο για την θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser από την Αλιμιώτισσα ιατρό Κέλλυ Μπιλίρη

Άρθρο για τη θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser από την Αλιμιώτισσα ιατρό Κέλλυ Μπιλίρη

Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση στην περιοχή τoυ κόκκυγα.

Είναι μια αρκετά συχνή νόσος που προσβάλλει συχνότερα τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 16-40 ετών, σε άτομα με έντονη τριχοφυΐα και καθιστική ζωή. Δημιουργείται συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα.

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα των ασθενών που πάσχουν από κύστη κόκκυγος περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στη μεσογλουτιαία περιοχή (στην «ουρά»). Λόγω του χρόνιου ερεθισμού, η κύστη κόκκυγος σταδιακά επεκτείνεται κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας συρίγγια (σαν τούνελ). Τα συρίγγια μπορεί να είναι στεγνά και να μην γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή, συνήθως όμως εκκρίνουν υγρό. Σταδιακά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και εάν συσσωρευθεί πύον εντός της κύστης (απόστημα), ο πόνος είναι έντονος και απαιτείται άμεση χειρουργική παροχέτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται πυρετός και οξύς πόνος όταν ο ασθενής κάθεται.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική. Λόγω του ότι αποτελεί μια πάθηση που τείνει να υποτροπιάζει, έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές αντιμετώπισής της. Η λεγόμενη «ανοικτή μέθοδος» εμφανίζει λιγότερες υποτροπές αλλά έχει σημαντικά μειονεκτήματα όπως έντονος πόνος και κυρίως ένα μεγάλο έλλειμμα ιστού στην περιοχή του κόκκυγα δύσκολα διαχειρίσιμο από τον ασθενή και την οικογένειά του. 

Αντίθετα, η πλέον σύγχρονη μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγος είναι με χρήση laser (FiLaC). Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη τεχνική καθώς δεν γίνεται εκτομή της κύστης, αλλά εξάχνωση αυτής ενδοαυλικά με laser. Αρχικά γίνεται χαρτογράφηση των συριγγίων και οριοθέτηση της κύστης. Εν συνεχεία μέσα από μία μικρή οπή (μερικών χιλιοστών) αφαιρείται το περιεχόμενο της κύστης που συνήθως αποτελείται από τρίχες και ιστικά ράκη. Αφού καθαριστεί καλά η κύστη, από την ίδια οπή, εισάγεται ο καθετήρας οπτικής ίνας laser και εφαρμόζεται θερμική ακτινοβολία συγκεκριμένης έντασης και ισχύος, η οποία προκαλεί ελεγχόμενη καταστροφή στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης και των συριγγίων, προκαλώντας τη σύγκλεισή τους. Το υπερκείμενο δέρμα διατηρείται οπότε δεν υπάρχει έλλειμμα ιστού.

Τα πλεονεκτήματα του laser είναι τα εξής:

✓ Ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία

✓ Δεν υπάρχουν ανοιχτές τομές ή ράμματα

✓ Ελάχιστος χειρουργικός χρόνος

✓ Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη

✓ Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας

✓ Απουσία μετεγχειρητικού πόνου

✓ Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

✓ Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η επέμβαση εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και η επιτυχία του χειρουργείου διασφαλίζεται με την εμπειρία του χειρουργού ο οποίος εφαρμόζει την κατάλληλη κατά περίπτωση χρήση του laser.

Η Α’ Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» επιδιώκοντας συνεχώς να πρωτοπορεί και να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς των Νοτίων Προαστίων εφαρμόζει αυτήν την τεχνολογία αιχμής με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

 

Κέλλυ Μπιλίρη-Ζαμπιάκη, MD, PhD

Διευθύντρια

Α’Χειρουργική Κλινική

Γ.Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ»