Συμβουλές

Αποκατάσταση Ρινικής Αναπνοής από τον Αλιμιώτη Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο Θεοφάνη Μαχά

Αποκατάσταση Ρινικής Αναπνοής από τον Αλιμιώτη Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο Θεοφάνη Μαχά

Άρθρο του ιατρού Θεοφάνη Μαχά.

Το στραβό ρινικό διάφραγμα(σκολίωση) είναι μια συχνή πάθηση που οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση ή ισχυρό τραυματισμό της μύτης.

Η δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη, με αποτέλεσμα το δυσάρεστο αίσθημα του μπουκώματος και της πνιγμονής στη διάρκεια της ημέρας και απνοϊκά επεισόδια και ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου αλλά και χρόνιες παθήσεις όπως ρινίτιδες, ιγμορίτιδες κ.α είναι συνέπειες του στραβού διαφράγματος. Οι συνέπειες αυτές είναι βραχυπρόθεσμες όπως η επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, αλλά και μακροπρόθεσμες όπως οι επιπτώσεις στην αναπνευστική και καρδιολογική λειτουργία.

Η λύση όλων αυτών των προβλημάτων επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά.

Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (ρινικά σπρέι, ρινικές πλύσεις κ.α) είναι επικουρική και τα οφέλη τους διαρκούν μόνο κατά τη διάρκεια της, ενώ τα προβλήματα επανέρχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή της αγωγής.

Η επέμβαση του διαφράγματος (ευθειασμός) είναι μία επέμβαση ρουτίνας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (97%) παγκοσμίως με άμεσα αποτελέσματα και σε συνδυασμό με την πλαστική αποκατάσταση των κάτω ρινικών κογχών, δίνει οριστική λύση στα προβλήματα.

Παρόλα αυτά, η επέμβαση του διαφράγματος είναι απωθητική στη σκέψη πολλών ασθενών. Ο λόγος είναι ότι η κλασική χειρουργική τεχνική χρησιμοποιεί σφυρί και καλέμι για την επαναφορά του διαφράγματος. Επιπλέον, η τεχνική αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή πωματισμού στην μύτη μετά την επέμβαση.

Τα τελευταία χρόνια νέες χειρουργικές τεχνικές με την χρήση ενδοσκοπίων, κυματοδηγού σε υπερηχητική ταλάντωση, συσκευές ραδιοσυχνοτήτων, μικροκυμάτων, laser κ.α επιτρέπουν την αποκατάσταση της αναπνοής από τη μύτη με εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις, ανώδυνα και χωρίς να απαιτείται πωματισμός μετά το πέρας της επέμβασης. Γενικά ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του και στις λοιπές δραστηριότητές του τις επόμενες ημέρες. Είναι σφάλμα οι ασθενείς λόγω κακής πληροφόρησης ή και σε κάποιες περιπτώσεις παραπληροφόρησης, να διαιωνίζουν θέματα υγείας που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους, ενώ αυτά μπορούν να λυθούν με σύγχρονα μέσα, ανώδυνα και με χαμηλό κόστος.

Τέλος, η ενημέρωση και ο σχεδιασμός εκ των προτέρων, για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση του χειρουργού δίνουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα.

 

Ο Dr. Θεοφάνης Μαχάς, M.D. είναι Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου Ενηλίκων-Παίδων με Ιατρική Εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Παν/μίου του Βουκουρεστίου Carol Davila, Ρουμανία.

Διατηρεί ιατρείο στην οδό Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου 1, στον Άλιμο (Νέα διεύθυνση)

Τηλ.:213 0326885

Κινητό: 6972 083068