Συμβουλές

Εμβολιασμός και 3η δόση

Εμβολιασμός και 3η δόση

Του Αλιμιώτη ιατρού Δημήτρη Χατζή

Αφορμή για αυτό το του άρθρο στάθηκε η δημοσιοποίηση στις 10 Νοεμβρίου 2021 στο έγκριτo Αμερικανικό περιοδικό Science μεγάλης επιστημονικής μελέτης όπου ελήφθη υπόψιν η πορεία 780.225 εμβολιασμένων άνω των 65 ετών. Η διάρκεια της μελέτης ήταν περίπου 9 μήνες, από το Φεβρουάριο εως τον Οκτώβριο του 2021.Το άρθρο αυτό απευθύνεται στους εμβολιασμένους και κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, υποψήφιους για εμβολιασμό με την τρίτη δόση και επιχειρείται η συνοπτική περιγραφή της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και της ανοσίας από την έναρξη του εμβολιασμού έως σήμερα.

Συμπληρώνονται περίπου 10 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού στην πατρίδα μας και η πανδημία διανύει το 4ο κύμα της, κάποιες χώρες της Ευρώπης είναι ήδη σε κατάσταση καραντίνας και ίσως ακολουθήσουν και άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναμφίβολα ο εμβολιασμός πέρυσι τα Χριστούγεννα αρχικά διεφάνη ως μάνα εξ ουρανού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου (COVID-19) μετά και τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών παραγωγής εμβολίων όπου αναφέρονταν σε ποσοστά ανοσοποίησης και προστασίας της τάξεως του 95%.Εννέα μήνες (9) μετά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο εμβολιασμός καταφέρνει να προστατεύσει ώστε να μην νοσήσουν όσα άτομα εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις με τα εμβόλια mRNA ( Moderna και Pfizer) ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson-Johnson.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης συνολικά τεκμηριώνεται μία σημαντική προστασία από νόσηση και από θάνατο των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων όλων των ηλικιακών ομάδων,των κάτω των 65 ετών όσο και των άνω των 65 ετών έως και σήμερα.

Την άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος) τα ποσοστά ανοσοποίησης και προστασίας μετά τον εμβολιασμό ήταν 86% για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson-Johnson ,89% για το εμβόλιο της Moderna και 87% για το εμβόλιο της Pfizer.

Ηδη από τον μήνα Ιούνιο διεφάνη ξεκάθαρα μία έντονη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού στο Ισραήλ, όπου παρ ́ότι είχε επιτευχθεί πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 65 ετών,έκαναν την εμφάνιση τους πολύ σοβαρά περιστατικά και θάνατοι σε εμβολιασμένους. Η μείωση της προστασίας από τον εμβολιασμό αποδίδεται και συμβαδίζει με τη σταδιακή διείσδυση της μετάλλαξης Δ (Ινδική μετάλλαξη) στο συνολικό πληθυσμό και στο Ισραήλ αποφασίστηκε ο εμβολιασμός με αναμνηστική τρίτη δόση.

Το μήνα Σεπτέμβριο σύμφωνα με τη μελέτη στο Science,στις ΗΠΑ επικράτησε η μετάλλαξη Δ (Ινδική) και τα ποσοστά ανοσοποίησης και προστασίας για την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 65 ετών ήταν 18% για τους εμβολιασμένους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson- Johnson,58% για το εμβόλιο της Moderna και 43% για το εμβόλιο της Pfizer.

Συμπερασματικά, της μείωσης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού ορθώς αποφάσιστηκε και στη πατρίδα μας η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης για τους άνω των 60 ετών και των ομάδων υψηλού κινδύνου. Από τα έως σήμερα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών των ατόμων που έλαβαν τη τρίτη δόση του εμβολίου-κυρίως από το Ισραήλ- προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή προστασία που προσεγγίζει το 90%.Αγνωστη παραμένει η διάρκεια της ανοσοποίησης της 3ης δόσης του εμβολιασμού.


Ο εμβολιασμός και η τρίτη δόση παραμένουν έως σήμερα η μοναδική οδός προστασίας του συνόλου του πληθυσμού και το μοναδικό εργαλείο προστασίας από νόσηση ή και θάνατο από τον κορωνοϊό για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της COVID-19.