Συμβουλές

Η fitness consultant, Ιωάννα Λαουμτζή, εξηγεί πώς η άσκηση επηρεάζει τη διατροφή και την απώλεια βάρους

Η Ιωάννα Λαουμτζή εξηγεί πώς η άσκηση επηρεάζει τη διατροφή και την απώλεια βάρους

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή

Η άσκηση και η διατροφή είναι τα βασικά συστατικά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς ο σωστός συνδυασμός τους μεταμορφώνει τον οργανισμό μας σ’ έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα.

Ας δούμε, όμως, πως η άσκηση μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τη διατροφή και άρα την αύξηση μυϊκής μάζας και την απώλεια λίπους.

  • Πρέπει να φροντίζεις να τροφοδοτείς το σώμα σου με τις κατάλληλες τροφές, πριν και μετά την άσκηση που θα σε γεμίσουν ενέργεια αλλά και θα βοηθήσουν το σώμα σου να επανέλθει πιο γρήγορα. Το φαγητό, εκτός από τη σημασία που έχει για την υγεία σου, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόδοσή σου.
  • Μη γυμνάζεσαι ποτέ με άδειο στομάχι. Ένας νηστικός οργανισμός, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει ενέργεια, στρέφεται αναγκαστικά στους μυς. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκού ιστού και τη μείωση της αντοχής και της δύναμής σου. Αυτό που χρειάζεσαι ουσιαστικά είναι ένα μικρό γεύμα 30’ πριν από την άσκηση, το οποίο θα σε τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της προπόνησης.
  • Από όλα τα θρεπτικά συστατικά τα πιο σημαντικά για τον αθλούμενο είναι το νερό και οι υδατάνθρακες. Και αυτό διότι οι δύο βασικές αιτίες (όχι όμως και οι μοναδικές) που οδηγούν στην εμφάνιση της μυϊκής κόπωσης είναι η αφυδάτωση και η υπογλυκαιμία. Πιες ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις τελειώσεις τη προπόνηση και φάε μια μπανάνα.
  • Μελέτες δείχνουν ότι κάποιοι από εμάς κάνουμε “δωράκια” στον εαυτό μας μετά τη γυμναστική, με αποτέλεσμα να τρώμε υπερβολικά, ή να επιλέγουμε παχυντικά φαγητά με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε ξανά όλες τις θερμίδες (αν όχι περισσότερες) που μόλις κάψαμε.

Μια ισορροπημένη διατροφή σίγουρα θα βοηθήσει, όμως αν δεν κάνεις τη σωστή προπόνηση, όσο τέλεια και αν είναι η διατροφή σου, θα έχεις μειωμένα αποτελέσματα. Εν ολίγοις, μπορεί να βλέπεις το βάρος σου να μειώνεται στη ζυγαριά, αλλά στην πραγματικότητα δεν χάνεις λίπος. Το βάρος που θα χάσεις αποτελείται κυρίως από υγρά και μυς.

Ήξερες ότι μια διατροφή στα μεσογειακά πρότυπα περιέχει 60% υδατάνθρακα, περίπου 15-20% πρωτεΐνη και 20% λιπαρά.

 

Ιωάννα Λαουμτζή

Fitness Consultant/ Founder of IL Exclusive Fitness Gym


SITE www.ioannalaoumtzi.gr

IG  https://www.instagram.com/il_ioanna_laoumtzi/?hl=en

LINKEDIN  https://www.linkedin.com/in/ioannalaoumtzi?originalSubdomain=gr