Συμβουλές

Η Βικτώρια Θεοδωροπούλου του «Α-Πρόληψις» μας απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με τον Covid-19

Η Βικτώρια Θεοδωροπούλου του «Α-Πρόληψις» μας απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με τον Covid-19

Με την πανδημία του κορωνοϊου να είναι ακόμη σε εξέλιξη, θελήσαμε να μάθουμε αξιόπιστες πληροφορίες, αλλά και για τις εξετάσεις που κυκλοφορούν σχετικά με τον Covid-19.

Απευθυνθήκαμε στην ιατρό βιοπαθολόγο – μικροβιολόγο MD, Βικτώρια Θεοδωροπούλου, επιστημονική διευθύντρια του Α-Πρόληψις, ώστε να μας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας.

 Ποια είναι τα συµπτώµατα της λοίµωξης από νέο κορωνοϊό Covid-19;

Με τα µέχρι τώρα δεδοµένα ο ιός µπορεί να προκαλέσει ήπια γριπώδη συµπτωµατολογία όπως: πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, µυαλγίες και καταβολή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις µπορεί να εµφανιστούν πνευµονία, σύνδροµο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας κ.α. Και όπως  πλέον γνωρίζουμε όλοι,τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδα υψηλού κινδύνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν  σοβαρή νόσο.

Ποιες είναι οι οµάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από νέο κορωνοϊό Covid-19;

Στις οµάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωµένοι καθώς και τα άτοµα οποιασδήποτε ηλικίας µε υποκείµενο χρόνιο νόσηµα όπως καρδιαγγειακό νόσηµα, πνευµονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοανεπάρκεια.

Ποια είναι η χρησιμότητα των εξετάσεων για τον Covid-19;

Οι εξετάσεις για την ανίχνευση του είναι απαραίτητες για να ξεκινήσουμε μια θεραπέια ή να την τροποποιήσουμε ,για την απομόνωση των ατόμων που διαγνωστηκαν θετικοί και φυσικά για την επικαιροποίηση των επιδημιολογικών  δεδομένων της νόσου. Στη συµπτωµατική φάση και όσο η νόσος εξελίσσεται ο εργαστηριακός έλεγχος µπορεί να θετικοποιηθεί.

Ποια είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος;

Η μοριακή διάγνωση (RT-PCR) είναι η πιο αξιόπιστη µέθοδος για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Όµως ακόμα και η µοριακή εξέταση, όπως και κάθε εξέταση χρειάζεται συνεκτίμηση και προσοχή στην τελική διαγνωστική προσέγγιση. Για παράδειγµα, η µοριακή µέθοδος µπορεί να είναι αρνητική σε άτοµα χωρίς έντονα και εμφανή συµπτώµατα που έχουν, ωστόσο, µολυνθεί από τον ιό και ενδεχοµένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η μοριακή μέθοδος μας δείχνει αν κάποιος νοσεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά δεν µπορούν να µας δείξει αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν.

Τι είναι οι ορολογικές εξετάσεις; Τι είναι τα IgM και τι τα IgG αντισώµατα;

Με τις εξετάσεις αυτές μπρούμε να διαπιστώσουμε άν υπάρχουν αντισώµατα έναντι του νέου κορονοϊού στο αίµα ενός ατόµου Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις δεν είναι οι κύριες και βασικές εξετάσεις  για τη διάγνωση του νέου κοροναϊού.

Τι πρέπει να κάνουν τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδα υψηλού κινδύνου τη δεδεμένη χρονική στιγμή;

Για τα άτοµα που ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν πιστά τις βασικές οδηγίες προφύλαξης:

  • Αποφυγή επαφής µε άτοµα µε συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • Αποφυγή όλων των µη απαραίτητων ταξιδιών
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών µε το πρόσωπο (µάτια, µύτη, στόµα)
  • Συµµόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
  • Άμεση επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εµφάνισης συµπτωµάτων λοίµωξης του αναπνευστικού συστήµατος και ιατρική αξιολόγηση
  • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόµενους ασθενείς

 

Για το γενικό πληθυσμό:

-Τηρούμε απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρου µεταξύ σας.

-Πλένουμε τα χέρια µας συχνά µε σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυµα, καθώς και πριν και µετά από κάθε δραστηριότητα που συνδυάζεται µε διατροφή (µαγείρεµα, σερβίρισµα φαγητού), φροντίδα ή νοσηλεία ασθενών και εξαρτηµένων ατόµων (παιδιά, ηλικιωµένοι).

-Αποφεύγουµε να αγγίζουµε τη µύτη, το στόµα και τα µάτια µας.

-Καλύπτουµε µε τον αγκώνα µας ή µε ένα χαρτοµάντηλο το στόµα και τη µύτη όταν βήχουµε. Μετά απορρίπτουµε το χαρτοµάντηλο σε κλειστό κάδο και πλένουµε τα χέρια µας.

-Αν έχουµε συµπτώµατα (πυρετού, βήχα, δυσκολίας στην αναπνοή, κ.λπ.) τηλεφωνούµε άµεσα γιατρό και παραµένουµε
στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες του και αποφεύγουµε τις µετακινήσεις και τα ταξίδια µε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Αποφεύγουµε στενές επαφές ιδιαίτερα όταν εµείς ή οι άλλοι έχουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κ.λπ.

 

 

Α-Πρόληψις:

Θεομήτορος 31, Άλιμος

Θεομήτορος 40, Άγιος Δημήτριος

Tηλ. για ραντεβού: 210.9850.000-210.9811.880