Συμβουλές

Σαββατιάτικη πρόταση για ταινία: Αόρατη Κλωστή

Σαββατιάτικη πρόταση για ταινία: Αόρατη Κλωστή

Μία πολύ αξιόλογη ταινία είδαμε πρόσφατα στο Netflix και σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα. 

Είναι το “Phantom Thread” (Αόρατη Κλωστή), μία ταινία του Paul Thomas Anderson, με πρωταγωνιστές τον Daniel Day- Lewis (στην τελευταία ταινία της καριέρας του) και την Vicky Krieps.

Ενα φόρεμα κρύβει τόσα μυστικά: ειδικά ένα φόρεμα της haute couture, φτιαγμένο στο χέρι, σχεδιασμένο χιλιοστό το χιλιοστό, μ’ ένα λείο, βαρύ μετάξι, ένα πυκνό βελούδο, να καλύπτει την πολύπλοκη κατασκευή που βρίσκεται από κάτω. Που σφίγγει ό,τι περιττό, ενισχύει ό,τι ελλιπές, σμιλεύει και πλάθει ώστε αυτό που φαίνεται να είναι τέλειο κι αυτό που κρύβεται να είναι γεμάτο κρυφές παραδοχές. Ν’ αγκαλιάζει το σώμα με την πληρότητα που ένα άλλο σώμα δεν θα τολμήσει και δεν θα καταφέρει.

Μ’ αυτή τη διττή αλήθεια, όχι της μόδας, αλλά μιας σχέσης, κάθε σχέσης, καταπιάνεται ο Paul Thomas Anderson, συναρμολογώντας με αόρατες κλωστές, μια ταινία τέλεια από έξω κι από μέσα, που μιλά για ανθρώπους ημιτελείς, συμπεριφορές συμπλεγματικές, έρωτες παράφορους και στρεβλούς και την αποδοχή όλων αυτών, μέσα σε μια πανέμορφη, υφασμάτινη αγκαλιά

Tο «Phantom Thread» είναι ένα γοτθικό ρομάντζο, με φόντο τη λαμπερή πλευρά του μεταπολεμικού Λονδίνου των ‘50’s.  Ο διάσημος μόδιστρος Raynolds Woodcock και η αδελφή του Cyril βρίσκονται στο επίκεντρο της βρετανικής μόδας, ντύνοντας μέλη της βασιλικής οικογένειας, κινηματογραφικούς σταρ, κληρονόμους, ενζενί και αριστοκράτες με το χαρακτηριστικό στυλ του Οίκου Woodcock.

Οι γυναίκες πάνε και έρχονται στη ζωή του Woodcock, εξασφαλίζοντας στον αμετανόητο εργένη έμπνευση και συντροφιά. Ενας άνδρας που συγκεντρώνει γύρω του δέος και σεβασμό, από εκατοντάδες γυναίκες, από την αδελφή και συνεργάτη του και έμπιστή του, τη Cyril, ως τη στρατιά των μοδιστρών που κατασκευάζουν τα οράματά του και τις κυρίες που φορούν τις δημιουργίες του επενδύοντας σ’ αυτές την πορεία της ζωής τους. Καλλιτέχνης υπερόπτης, με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει όλους τους άνδρες,  μέχρι που συναντά μια νεαρή, δυναμική γυναίκα, την Alma,  η οποία σύντομα γίνεται μια σταθερή παρουσία στη ζωή του ως μούσα κι ερωμένη του. Ενώ μέχρι τότε o Woodcock είχε τον έλεγχο, τώρα βρίσκει την προσεκτικά σχεδιασμένη ζωή του να αναστατώνεται από τον έρωτα.

H πραγματική ηρωίδα της ταινίας είναι η Αlma, η νεαρή, αθώα  παρορμητική σερβιτόρα, που ο Raynolds θα ανακαλύψει ως καινούρια πρώτη ύλη σ’ ένα καφέ και θα μεταμορφώσει σε μούσα ή μαριονέτα του. Μια μαριονέτα υπόγεια δυνατή, αυτόνομη, ικανή ν’ αλλάξει τους όρους της σχέσης χωρίς καν αυτό να γίνει ορατό. Οι γυναίκες είναι η κινητήρια δύναμη της ταινίας, έστω κι αν ο Raynolds αδυνατεί να το συνειδητοποιήσει.

 

Ελισάβετ Μιτσού