Συμβουλές

Συμβουλές της Δρ. Χριστίνας Πεπόνη σχετικά με τον ιό της γρίπης

Συμβουλές της Δρ. Χριστίνας Πεπόνη σχετικά με τη γρίπη

Με αφορμή την έξαρση της γρίπης, ζητήσαμε από την ιατρό μικροβιολόγο/βιοπαθολόγο Χριστίνα Πεπόνη, να μας ενημερώσει σχετικά με αυτόν τον δυσάρεστο χειμερινό επισκέπτη:

Η γρίπη ή είναι μια ιογενής, εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές γ ια την υγεία μας αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.  Επεισόδια αυξημένων κρουσμάτων σημειώνονται κάθε χρόνο σε ποικίλη έκταση και σοβαρότητα.  Εντοπισμένα επεισόδια σημειώνονται κάθε 1-3 έτη ενώ μεγάλες  επιδημίες ή πανδημίες σημειώνονται κάθε 10-15 έτη.  Απαρτίζεται από τα  παθογόνα μέλη Α, B και C εκ των οποίων τα πιο  νοσηρά για τον άνθρωπο είναι οι υπότυποι  Η1Ν1 και Η3Ν2 της γρίπης Α. Ο ιός της γρίπης Α προκαλεί πανδημίες και επιδημίες, ο ιός της γρίπης Β προκαλεί τοπικά επεισόδια αυξημένου αριθμού κρουσμάτων της νόσου ενώ ο ιός της γρίπης C προκαλεί σποραδικά κρούσματα  ασυμπτωματικής  ή ήπιας λοίμωξης.  Τα συμπτώματα εμφανίζονται με ξηρό βήχα, έντονα οστικά και μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία και κυρίως υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος. Η μετάδοση γίνεται με σταγονίδια που εισπνέει ο υποψήφιος ασθενής  τα οποία εκπέμπονται  από τον ασθενή ή φορέα μέσω του φταρνίσματος, της ομιλίας και του βήχα. Πιο σπάνια ο ιός μεταφέρεται με την επαφή χέρι με χέρι καθώς και με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.  Ο ιός μεταδίδεται μια μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μέχρι και μια εβδομάδα μετά την έναρξή τους.  Οι συχνότερες επιπλοκές του ιού της γρίπης είναι η ιγμορίτιδα, η ωτίτιδα και η πνευμονία ενώ σπανιότερες είναι η εγκεφαλίτιδα, η μυοσίτιδα και η πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.  Όλες οι παραπάνω επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από τον ιό τον ίδιο (πρωτοπαθείς) ή από μικροβιακή επιμόλυνση (δευτεροπαθείς).   Τα συνηθέστερα μικρόβια που προκαλούν επιπλοκές είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος,  ο  πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της γρίπης.

Η διάγνωση της γρίπης Α και Β πραγματοποιείται με την λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος από τον ασθενή στο εργαστήριο και το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σε μόλις  15 λεπτά. Η έγκαιρη διάγνωσή της  είναι απαραίτητη για την θεραπεία  και  για την αποφυγή των επιπλοκών αλλά και της εξάπλωσης του ιού στο περιβάλλον του ασθενούς.

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των ιού της γρίπης είναι ο εμβολιασμός.  Το εμβόλιο περιέχει νεκρούς  (αδρανοποιημένους με φορμαλίνη)  δυο ιούς Α και έναν ιό Β που επικρατούσαν την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η σύσταση του εμβολίου αναθεωρείται κάθε έτος με τα τρέχοντα στελέχη.

 

 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνα Μ. Πεπονη, MD

Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός

Βρίσκεται: Λυσικράτους 26, Άλιμος

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 07:00 – 14:00 και απογεύματα 17:30 – 19:30 (εκτός Τετάρτης)

Σάββατο 08:00-12:00