Συμβουλές

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η Δρ. Χριστίνα Πεπόνη μάς ενημερώνει για την εξέταση της γλυκοζυλιωμένης

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η Δρ. Χριστίνα Πεπόνη μάς ενημερώνει για την εξέταση της γλυκοζυλιωμένης

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ζητήσαμε απο την ιατρό μικροβιολόγο / βιοπαθολόγο, Χριστίνα Πεπόνη, να μας ενημερώσει σχετικά με τη γλυκοζυλιωμένη.

«H γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ΗbA1c είναι μια εργαστηριακή εξέταση με την οποία γίνεται η διάγνωση του πρωτοεμφανιζόμενου σακχαρώδους διαβήτη αλλά και η παρακολούθηση των ήδη διαγνωσμένων διαβητικών ασθενών έτσι ώστε να συνεχιστεί ή να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν προκειμένου να ρυθμιστούν» μας εξηγεί.

Η εξέταση

«Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ή κοινώς γλυκοζυλιωμένη μετράει το μέσο όρο των σακχάρων στο αίμα μας τους τελευταίους 2-3 μήνες.  Απαιτείται μια απλή αιμοληψία φλεβικού αίματος και δεν είναι απαραίτητη καμία προετοιμασία πριν.  Ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι νηστικός και μπορεί να προσέλθει και τις απογευματινές ώρες. Οι ρυθμισμένοι διαβητικοί μπορούν να την επαναλαμβάνουν κάθε έξι μήνες ενώ οι αρρύθμιστοι κάθε τρεις ή κατόπιν εντολής του κλινικού ιατρού που τους παρακολουθεί» προσθέτει.

 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνα Μ. Πεπονη, MD

Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός

Βρίσκεται: Λυσικράτους 26, Άλιμος

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 07:30 – 13:00 και απογεύματα (εκτός Τετάρτης) 18:00 – 19:30. Το Σάββατο λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού.