Συμβουλές

Τα μαθητικά τα χρόνια

Τα μαθητικά τα χρόνια

Αχ! και να γύριζε ο χρόνος πίσω. Πριν λίγα χρόνια, όχι πολλά.

Να επιστρέψω στην αθωότητα της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας, να ξεφύγω για λίγο από τη βλακεία της ενήλικης κουταμάρας. Να καθίσω ξανά στο θρανίο μου προσπαθώντας να αντιγράψω όσα περισσότερα μπορώ μήπως και καταφέρω να γράψω τίποτα στο διαγώνισμα της Φυσικής. Να κρυφτώ πίσω από τους συμμαθητές μου, προσπαθώντας να κλείσω για λίγο τα μάτια μου, μη αντέχοντας την ανία του μαθήματος. Να αισθανθώ το βλέμμα του καθηγητή μου να πέφτει με υποψία επάνω μου.

Τα χρόνια του σχολείου, τα ομορφότερα της ζωής μας. Εκείνα που μένουν για πάντα μέσα μας, άσβηστα και απροσπέλαστα. Δεν ήταν τα άγχη για τις εξετάσεις, οι Πανελλήνιες ή οι ώρες στα φροντιστήρια εκείνα για τα οποία το θυμόμαστε. Είναι γιατί αυτά μας χάρισαν τις πιο αγνές φιλίες, τους άδολους έρωτες, το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Είναι αυτά που μας χάρισαν εκδρομές, όμορφες αλητείας που απέρρεαν από τη γλυκιά αντίδραση της εφηβείας μας. Είναι εκείνο το παιδί που έμεινε μέσα μας και το οποίο ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να ανασύρουμε ζωντανό από τα άγχη και τις ευθύνες της ενήλικης ζωής.

Τα χρόνια του σχολείου. Τα ωραιότερα, τα πιο μοναδικά και ανεπανάληπτα. Για όσους πηγαίνουν Λύκειο, μία απλή παραίνεση: Χαρείτε τα όσο περισσότερο μπορείτε, εκείνοι οι μήνες μας χαρίζουν μερικές από τις πιο ωραίες αναμνήσεις…

 

Μαρία Σκαμπαρδώνη