Συμβουλές

Αρθρίτιδα γόνατος και ο ρόλος της χειρουργικής αντιμετώπισης: Ο χειρουργός ορθοπεδικός Διονύσης Ντούσης συμβουλεύει

Αρθρίτιδα γόνατος και ο ρόλος της χειρουργικής αντιμετώπισης: Ο χειρούργος ορθοπεδικός Διονύσης Ντούσης συμβουλεύει

Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι μία φλεγμονώδης, χρόνια νόσος κατά την οποία καταστρέφονται προοδευτικά όλα τα δομικά στοιχεία της άρθρωσης, χόνδροι, μηνίσκοι και υποχόνδρια οστά.

Πρόκειται για μια απο τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις και εμφανίζεται συνήθως  σε άτομα άνω των πενήντα ετών λόγω φυσικής φθοράς εξ αιτίας της έντονης καταπόνησης. Όταν εμφανίζεται σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, συνήθως οφείλεται σε κάποιο σημαντικό τραυματισμό που οδηγεί σε μόνιμη βλάβη στην άρθρωση, οπότε παίρνει τη μορφή της μετατραυματικής αρθρίτιδας του γόνατος.

Πώς εκδηλώνεται η αρθρίτιδα γόνατος;

Η αρθρίτιδα γόνατος συνοδεύεται από:

 • Αίσθημα πόνου καθώς το γόνατο αδυνατεί να επιτελέσει το έργο του.
 • Δυσκαμψία του γόνατος με περιορισμό στο εύρος κίνησης του.
 • Αίσθημα αστάθειας απο την ατροφία των μυών.
 • Μπλοκάρισμα στην κίνηση του γόνατος.
 • Οίδημα στην περιοχή του γόνατος.
 • Διαταραχή του άξονα του γόνατος καθώς με τη φθορά η άρθρωση στραβώνει προοδευτικά.

 

Σε ποιους απευθύνεται η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος  απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που ταλαιπωρούνται χρονίως από αρθριτικές αλλοιώσεις  και η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα η αρθροπλαστική γόνατος είναι επιβεβλημένη όταν:

 • Ο πόνος στην περιοχή της άρθρωσης είναι έντονος ακόμη και μετά τη λήψη ισχυρών αναλγητικών.
 • Η δυσκαμψία στην άρθρωση δυσχεραίνει ήπιες καθημερινές λειτουργίες όπως το περπάτημα.
 • Η περιοχή παρουσιάζει οίδημα που δεν υποχωρεί ακόμη και μετά τη λήψη αντιφλεγμονώδων.
 • Οι ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος δεν απαλύνουν τον πόνο.
 • Η φυσικοθεραπεία δεν ανακουφίζει τη δυσκαμψία της άρθρωσης

Αρθροπλαστική γόνατος: Αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια εξελιγμένη τεχνική κατά την οποία η κατεστραμμένη άρθρωση αντικαθίσταται από τεχνητή. Μπορεί να αφορά σε αντικατάσταση ενός τμήματος ή ολόκληρης της άρθρωσης, αναλόγως πόσο εκτεταμένη είναι η φθορά. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου, ατσαλιού και πολυαιθυλένιου. Είναι απολύτως βιοσυμβατά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η τομή που ανοίγεται έχει μέγεθος περίπου 10 εκατοστά και η αποκατάσταση  με τις σύγχρονες τεχνικές είναι ταχεία και αξιόπιστη.

Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να αναλυθεί σε 4 επιμέρους στάδια:

 1. Αρχικά αφαιρούνται όλες οι κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης.
 2. Τοποθετούνται και σταθεροποιούνται τα μεταλλικά εμφυτεύματα.
 3. Αφαιρείται και αντικαθίσταται η επιφάνεια της επιγονατίδας με εμφύτευμα από πολυαιθυλένιο. (Σε πολλές περιπτώσεις η επιγονατίδα δεν έχει υποστεί φθορές και δεν χρήζει αποκατάστασης).
 4. Τέλος, για να δημιουργηθεί ομαλή επιφάνεια ολίσθησης ,τοποθετείται μεταξύ των μεταλλικών εμφυτευμάτων ένα ακόμη από πολυαιθυλένιο.

 

Υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στην αρθροπλαστική γόνατος;

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την ηλικία στην αρθροπλαστική γόνατος. Συνήθως όμως οι ασθενείς που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι 50 – 85 χρονών.

Πόσο θα παραμείνω στο νοσοκομείο μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο 2-3 ημέρες. Από την επόμενη ημέρα της εγχείρησης μπορείτε να σηκώνεστε από το κρεβάτι με τη βοήθεια πατερίτσας ή «Π».

Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθώ πλήρως μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Αφού εξέλθετε από το νοσοκομείο θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες προσωπικές σας ανάγκες. Τα ράμματα ειναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Στις δύο βδομάδες μετά την επέμβαση αφαιρούνται όλες οι γάζες και μπορείτε να βρέξετε το γόνατο. Μπορείτε να βαδίσετε με υποστήριξη απο την πρώτη ημέρα, ενώ ένα μήνα μετά την αρθροπλαστική γόνατος θα είστε σε θέση να βαδίζετε ελεύθερα χωρίς να αισθάνεστε τον παραμικρό πόνο και να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες. Η πλήρης αποκατάσταση θα επέλθει 2 με 3 μήνες μετά την επέμβαση όπου θα μπορείτε να επιδοθείτε ακόμη και σε έντονη δραστηριότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.drntousis.gr

Ο Επιμελητής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Ντούσης Διονύσιος, παρέχει τις υπηρεσίες του στο ιδιωτικό του ιατρείο στην περιοχή του Αλίμου. Ακολουθώντας τις αρχές της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και αξιοποιώντας τις κατάλληλες, πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα το χειρουργικό πρόβλημα κάθε ασθενούς.

Tο ιατρείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Καλαμακίου 67 και δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0417143 και 6948 259983