Συμβουλές

Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

Σαββάτο 8 Δεκεμβρίου 2018, 10:00
Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας 

Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς. Σημαίνει να μην έχουμε ανασφάλεια, να πατάμε καλά στα «πόδια» μας και να έχουμε την αυτοπεποίθηση μας υψηλή ακόμα και αν μας απορρίψουν.

Πως όμως φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα; Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν από πλευράς μας; Πώς θα αποκτήσουμε την υψηλή αυτοπεποίθηση; Πώς θα εξυψώσουμε το ηθικό μας;

Καταρχήν, όπως είπαμε και στην αρχή το πιο βασικό και σημαντικό βήμα είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Να πιστέψουμε στην άποψη μας , στα θέλω μας και τα πιστεύω μας. Αυτό δεν σημαίνει πως η γνώμη κάποιου που είναι αντίθετη από τη δικιά μας είναι απαραίτητα λανθασμένη, είναι σίγουρα όμως από άλλη οπτική πλευρά. Και οι δυο έχουμε την άποψη μας και την στηρίζουμε. Για παράδειγμα στον έναν αρέσουν τα αλμυρά φαγητά, στον άλλον αρέσουν τα γλυκά… δεν υπάρχει κάποιο λάθος… υπάρχουν απόψεις, γνώμες, γούστα.

 

Δεύτερον, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με τα όποια ελαττώματα του. Δεν εννοούμε απαραίτητα εξωτερικά γνωρίσματα (πχ κοντός, ψηλός, κοκκινομάλλης, αδύνατος), όσο τα εσωτερικά (πχ εσωστρεφής, κοινωνικός, μαλθακός, γελαστός). Όλοι είμαστε μοναδικές και ανεπανάληπτες προσωπικότητες, οι οποίες μας κάνουν ξεχωριστούς για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Τρίτον, δεν σημαίνει πως όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, σταματάμε να έχουμε επαφές μαζί του ή αρχίζουμε να τον αντιπαθούμε. Είναι ωραίο σε μία συζήτηση να ακούς διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ίδιο ζήτημα, σου διευρύνει την σκέψη και σου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου, να ακουστείς και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση σου.  Για φανταστείτε να συμφωνούσαμε πάντα με τους άλλους, θα επρόκειτο για μια συζήτηση ανούσια και βαρετή που δεν θα είχαμε κάποια εξέλιξη ως προσωπικότητες.

Τέλος, η έκφραση να «ζούμε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία» θα πρέπει να είναι το μότο της ζωής μας. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως δεν θα ζούμε αιώνια, για αυτό πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας πράματα που μας ευχαριστούν και να μην φοβόμαστε μην μας απορρίψουν οι άλλοι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση μας!

 

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

 

 

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Κλειστά αύριο τα σχολεία λόγω απεργίας των δασκάλων

10 Ιανουαρίου, 07:51

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου oι δάσκαλοι θα απεργήσουν καθώς η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

 
 

H δήλωση του Ανδρέα Κονδύλη προς την αντιπολίτευση για τον φωτισμό LED

11 Ιανουαρίου, 16:46

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook απάντησε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον φωτισμό LED.

 
 

Παλαιό Φάληρο: Η μητέρα του παιδιού που κάηκε σε εστιατόριο μιλά για το περιστατικό

9 Ιανουαρίου, 08:07

Το περιστατικό έγινε τον Οκτώβριο, όμως η μητέρα του 5χρονου αγοριού που κάηκε σε εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου, δημοσιοποίησε το θέμα την Τρίτη 8 Ιανουαρίου.

 
 

Οι πρώτες φωτογραφίες από το Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη

9 Ιανουαρίου, 09:00

Ο νέος Αστέρας Βουλιαγμένης θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του τον Μάρτιο 2019.

 
 

Εργασία ή αυθαιρεσία;

11 Ιανουαρίου, 06:10

Βλέποντας αυτό το τμήμα από τα κιγκλιδώματα της παραλίας να έχει κοπεί και αφαιρεθεί, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του παρατηρητή είναι ότι πρόκειται για το ξεκίνημα μιας απαραίτητης πλέον αντικατάστασης στο σύνολο των κιγκλιδωμάτων της παραλίας που τόσα χρόνια έχουν διαβρωθεί από την αλμύρα της θάλασσας. 

 
 

Τροχαίο ατύχημα με τρία αυτοκίνητα έγινε το πρωί στην Λ. Ποσειδώνος

11 Ιανουαρίου, 07:32

Τεράστια ταλαιπωρία σήμερα το πρωί για τους οδηγούς στην παραλιακή, λόγω τροχαίου ατυχήματος στο ύψος της συμβολής της Ποσειδώνος με την Αμφιθέας. 

 
 

Προκήρυξη για 6 θέσεις εργασίας στον Δήμο Αλίμου

11 Ιανουαρίου, 06:10

  Ανακοίνωση για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι (6) ατόμων

 
 

Μr. Cut: Ένα αυθεντικό barbershop στην «καρδιά» του Καλαμακίου

10 Ιανουαρίου, 06:30

Το Mr. Cut διανύει τα πέντε χρόνια λειτουργία τους, καθώς το 2018 έσβησε τα πρώτα τέσσερα κεράκια του.

 
 

Ριζική ανακαίνιση για το πρώην Eden Beach – Oι πρώτες φωτογραφίες του Evereden Beach Resort Hotel

10 Ιανουαρίου, 08:08

Μέσα στο 2019 αναμένεται να ανοίξει το νέο ξενοδοχείο Evereden Beach Resort.

 
 

O Aνδρέας Κονδύλης μιλά στο OPEN για την «τρύπα» στην παραλία Αλίμου

9 Ιανουαρίου, 07:28

O Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», σχετικά με το θέμα της «τρύπας» της παραλίας Αλίμου.