Συμβουλές

Πώς να τρώμε και γιατί

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, 10:36
Πώς να τρώμε και γιατί

Του Ιατρού Δημήτρη Χατζή

Το μαγείρεμα των τροφών ταυτίζεται με την απαρχή του πολιτισμού, σηματοδοτεί κάθε περίοδο της ανθρώπινης εξέλιξης και ιστορίας, χαρακτηρίζει τις κοινωνίες και τα τελευταία χρόνια συχνά αναφέρεται και η φράση «τέχνη του μαγειρέματος».

Το ανθρώπιο είδος, όπως και τα συγγενικά του (ουρακοτάγκος,χιμπατζής) είναι πρωτίστως φυτοφάγα και δευτερευόντως κρεατοφάγα. Αυτό εκφράζεται γονιδιακά και ως δημιουργία των οργάνων του πεπτικού. Ενός μεγάλου συστήματος οργάνων, που έχει ως σκοπό τον εφοδιασμό με ενέργεια αλλά και άλλων αναγκαίων ουσιών για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η υπέρμετρη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης σε συνδυασμό με τη λανθασμένη διαχείρισή τους αλλά και η παχυσαρκία, αναδεικνύονται ως κυρίαρχοι παράγοντες νοσηρότητας και θνητότητας στις δυτικές κοινωνίες.

Η διάρκεια της πέψης των φυτικών τροφών, φρούτων, λαχανικών, καρπών και οσπρίων είναι περίπου 2 ώρες, ενώ του κρέατος, και άλλων ζωικών τροφών είναι εργώδης, με συμμετοχή -και συχνά δοκιμασία- πολλών οργάνων και διαρκεί πάνω απο 4 ώρες.

Αρα, η πρώτη οδηγία είναι να τρώμε τροφές φυτικής προέλευσης διότι έτσι είμαστε φτιαγμένοι από τη φύση.

Πόσες φορές την εβδομάδα όμως; Ολες τις ημέρες! Και συμπληρωματικά να καταναλώνουμε τις ζωικές τροφές λίγες φορές την εβδομάδα.

ΠΩΣ να τις τρώμε; Στη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία μαγειρέματος.

1)Τις ωμές τροφές

Αποκομίζουμε σημαντικό όφελος, διότι πλην μερικών εξαιρέσεων παίρνουμε το μέγιστο της διατροφικής τους αξίας σε πρωτεΐνες, άμυλο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, προβιοτικά, φυτικά έλαια κ.α. Όλες οι πάρα πάνω ουσίες  είναι συμβατές με τις σύγχρονες απόψεις για μακροζωία, αλλά και αντικαρκινική και αντιαθηρογόνο δράση(πρόληψη για  καρδιακά, αγγειακά εγκεφαλικά κλπ.). Ως μειονέκτημα είναι το μικροβιακό φορτίο που παραμένει υψηλό λόγω των χημικών ουσιών από τα φυτοφάρμακα.

Ο κίνδυνος μειώνεται κατακόρυφα με το καλό πλύσιμο των ωμών τροφών (όχι σαπούνισμα) και με το να τις επιλέγουμε με τη μικρότερη δυνατή πρόσμειξη ή επαφή με βιομηχανικά-χημικά προϊόντα.

2)Τις Βρασμένες τροφές σε θερμοκρασία 100-110C

Η ιδανική τροφή είναι αυτή της κατσαρόλας. Επιτυγχάνεται σχεδόν αποστείρωση της τροφής, ώφελος από τη διάσπαση του αμύλου, μερική διάσπαση των ινών του κρέατος, ικανοποιητικό επίπεδο βιταμινών, μικρή αλλοίωση των λιπών και πολλά ακόμη. Το μείγμα βρασμένων τροφών συνοδευόμενων από ωμές φυτικές (σαλάτες ή λαχανικά) είναι το ιδανικό γεύμα. Με μικρές, έξυπνες προσθήκες όπως το να προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή άλλα αντιοξειδωτικά στο τέλος του βρασμού επιτυγχάνουμε άριστο αποτέλεσμα για την υγεία μας.

3)Τις ψητές τροφές

Θερμοκρασία απο 180-220C στο φούρνο,200-230C στο τηγάνισμα, έως 350C στα κάρβουνα, οι ψητές τροφές είναι συνήθως κρέας. Μετά από έκθεση των τροφών σε αυτές τις θερμοκρασίες στα υπολείμματα των βιταμινών προσθέτουμε την σχεδόν πλήρη έλλειψη αντιοξειδωτικών ουσιών, την αλλοίωση των ωφέλιμων λιπών, έως και την καύση (καρβούνιασμα) της τροφής με τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών (βενζόλιο,κυκλικοί υδρογονάνθρακες)

Συνολικά αυτές οι τροφές είναι κακής ποιότητας με μόνο όφελος τον σύντομο χρόνο μαγειρέματος.

Συνιστάται μόνο η περιστασιακή χρήση.

Τα ψάρια είναι μία ιδανική τροφή για την λήψη πρωτεϊνών. Είναι εύκολα στην πέψη με υψηλά επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων .Επιλέξτε τα φτηνά αφρόψαρα για εβδομαδιαία κατανάλωση. Αποφεύγετε την συχνότερη κατανάλωση καθότι συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα, όπως και τα όστρακα.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστάται η πλήρης αποχή από τα αλλαντικά καθώς έχουν αποδεδειγμένα καρκινογόνο δράση .Οσον αφορά τα αλκοολούχα επιλέγουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (μπύρα,κρασί).Τα υψηλής περιεκτικότητας αλκοολούχα εμφανίζουν υψηλή τοξικότητα και αλλοιώσεις στο ανώτερο πεπτικό.

Επιπλέον, το αλάτι δεν είναι υποχρεωτικό στη διατροφή μας. Το φαγητό με πολύ αλάτι είναι αιτία ώστε να το χαρακτηρίσουμε ανθυγιεινό.

Επίσης τα μπαχαρικά προκαλούν μικροεγκαύματα στο πεπτικό ως και μία υπερβολική δυσκολία στην πέψη(βαρύ φαγητό), οπότε ας τα χρησιμοποιούμε ελάχιστα ή καθόλου. Η αληθινή τέχνη του μαγειρέματος είναι η προσθήκη και η μείξη ουσιών και γεύσεων διά των φυσικών συστατικών των τροφών.

Θεωρώ ότι η σημαντικότερη οδηγία είναι ο χρόνος λήψης της τροφής.

Αποφεύγετε να τρώτε τις βραδινές ώρες. Αν εργάζεστε όλη μέρα,η κατανάλωση όλης της ημερήσιας ανάγκης σε τροφή τις απογευματινές ή βραδινές ώρες οδηγεί σε παχυσαρκία και νοσηρότητα. Ενα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό είναι η ιδανική λύση. Επίσης τα μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ευνοούν την υγεία.

Η σωστή διατροφή,ο έλεγχος του βάρους μας, πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στον τρόπο ζωής μας. Είναι συνώνυμα της υγείας, της αισθητικής. Είναι πολιτισμός.

Στόχος αυτού τού διόλου γοητευτικού άρθρου είναι να συνεισφέρει στη σωστή διατροφή μέσω της συλλογής διάσπαρτων πληροφοριών. Επίσης προσπαθεί να συμπληρώσει τα πιθανά κενά της συνήθους αρθρογραφίας.

Ελπίζω να τα καταφέρει.

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Κλειστά αύριο τα σχολεία λόγω απεργίας των δασκάλων

10 Ιανουαρίου, 07:51

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου oι δάσκαλοι θα απεργήσουν καθώς η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

 
 

H δήλωση του Ανδρέα Κονδύλη προς την αντιπολίτευση για τον φωτισμό LED

11 Ιανουαρίου, 16:46

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook απάντησε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον φωτισμό LED.

 
 

Παλαιό Φάληρο: Η μητέρα του παιδιού που κάηκε σε εστιατόριο μιλά για το περιστατικό

9 Ιανουαρίου, 08:07

Το περιστατικό έγινε τον Οκτώβριο, όμως η μητέρα του 5χρονου αγοριού που κάηκε σε εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου, δημοσιοποίησε το θέμα την Τρίτη 8 Ιανουαρίου.

 
 

Οι πρώτες φωτογραφίες από το Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη

9 Ιανουαρίου, 09:00

Ο νέος Αστέρας Βουλιαγμένης θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του τον Μάρτιο 2019.

 
 

Εργασία ή αυθαιρεσία;

11 Ιανουαρίου, 06:10

Βλέποντας αυτό το τμήμα από τα κιγκλιδώματα της παραλίας να έχει κοπεί και αφαιρεθεί, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του παρατηρητή είναι ότι πρόκειται για το ξεκίνημα μιας απαραίτητης πλέον αντικατάστασης στο σύνολο των κιγκλιδωμάτων της παραλίας που τόσα χρόνια έχουν διαβρωθεί από την αλμύρα της θάλασσας. 

 
 

Τροχαίο ατύχημα με τρία αυτοκίνητα έγινε το πρωί στην Λ. Ποσειδώνος

11 Ιανουαρίου, 07:32

Τεράστια ταλαιπωρία σήμερα το πρωί για τους οδηγούς στην παραλιακή, λόγω τροχαίου ατυχήματος στο ύψος της συμβολής της Ποσειδώνος με την Αμφιθέας. 

 
 

Προκήρυξη για 6 θέσεις εργασίας στον Δήμο Αλίμου

11 Ιανουαρίου, 06:10

  Ανακοίνωση για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι (6) ατόμων

 
 

Μr. Cut: Ένα αυθεντικό barbershop στην «καρδιά» του Καλαμακίου

10 Ιανουαρίου, 06:30

Το Mr. Cut διανύει τα πέντε χρόνια λειτουργία τους, καθώς το 2018 έσβησε τα πρώτα τέσσερα κεράκια του.

 
 

Ριζική ανακαίνιση για το πρώην Eden Beach – Oι πρώτες φωτογραφίες του Evereden Beach Resort Hotel

10 Ιανουαρίου, 08:08

Μέσα στο 2019 αναμένεται να ανοίξει το νέο ξενοδοχείο Evereden Beach Resort.

 
 

O Aνδρέας Κονδύλης μιλά στο OPEN για την «τρύπα» στην παραλία Αλίμου

9 Ιανουαρίου, 07:28

O Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», σχετικά με το θέμα της «τρύπας» της παραλίας Αλίμου.