Συμβουλές

Βλαισός δάκτυλος (Κότσι): Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Διονύσης Ντούσης συμβουλεύει για την ορθή αντιμετώπισή του

Βλαισός δάκτυλος (Κότσι): Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Διονύσης Ντούσης συμβουλεύει για την ορθή αντιμετώπισή του

Ο βλαισός δάκτυλος είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, κυρίως γυναίκες, ανά τον κόσμο. Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Διονύσης Ντούσης μας ενημερώνει για το πως αυτό δημιουργείται και μας συμβουλεύει για την ορθή αντιμετώπισή του.

Ο βλαισός δάκτυλος (HalluxValgus) ή αλλιώς κότσι είναι μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παραμορφώσεις του  ποδιού. Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες μέσης ηλικίας και σε πολύ μικρότερο ποσοστό στους άνδρες. Ο βλαισός δάκτυλος είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο. Σε προχωρημένο στάδιο παραμόρφωσης είναι αρκετά επώδυνο και συνιστάται η χειρουργική αποκατάστασή του.

Βλαισός δάκτυλος: Τι ακριβώς είναι

Ο βλαισός δάκτυλος προκύπτει όταν αποκλίνει το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τη δημιουργία επώδυνης εξόστωσης στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης. Συνήθης εξέλιξη είναι σταδιακά να προκαλείται στροφή του μεγάλου δακτύλου και έντονη παραμόρφωση και στο δεύτερο δάκτυλο. Σαν αποτέλεσμα, αλλάζει η συνολική κατανομή του βάρους στο πόδι και προκαλείται πόνος τόσο στο μεγάλο δάκτυλο και την εξόστωση, όσο και στα μικρότερα δάκτυλα και το πέλμα λόγω των αυξημένων φορτίων που υποδέχονται.

Ατίες εμφάνισης

Κύρια αιτία θεωρείται η κληρονομική προδιάθεση και η κακή κατασκευή – ανατομία του ποδιού εξ αρχής. Σαφώς μεγάλη ευθύνη έχει η επιλογή υποδημάτων. Τα στενά και μη ανατομικά υποδήματα επιδεινώνουν το πρόβλημα λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή των δακτύλων. Άλλες αιτίες εμφάνισης είναι η πλατυποδία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα,  η οστεοαρθρίτιδα, τυχόν υπάρχουσα ανισορροπία στους μύες, σπανιότερα ακόμη και τραυματισμοί ή έντονη αθλητική δραστηριότητα (πχ. μπαλέτο).

Εξέταση

Είναι σημαντική η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό κατά την οποία θα διαπιστωθεί το μέγεθος της παραμόρφωσης και η θέση των υπόλοιπων δακτύλων, και θα αξιολογηθεί η κίνηση των αρθρώσεων των δακτύλων αλλά και ολόκληρου του ποδιού.

Απαραίτητη είναι η εκτίμηση από τον ιατρό σωστών ακτινογραφιών του ποδιού, όπου με κατάλληλες μετρήσεις μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα της πάθησης και να την ανάγκη για πιθανή  χειρουργική αντιμετώπιση.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Ο βλαισός δάκτυλος στα  αρχικά  στάδια αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία. Μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

-   Άνετα, ανατομικά υποδήματα.

-   Χρήση πελμάτων, πχ. για τη διόρθωση της πλατυποδίας.

-  Χρήση μεσοδακτυλίων επιθεμάτων σιλικόνης.

-Ανακουφιστική φυσικοθεραπεία

-Φαρμακευτική αγωγή.

Δυστυχώς όμως τα συντηρητικά μέτρα προσφέρουν προσωρινή μόνο ανακούφιση και δεν διορθώνουν οριστικά το πρόβλημα. Ο βλαισός δάκτυλος αντιμετωπίζεται οριστικά, μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση

Ο βλαισός δάκτυλος επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά όταν η παραμόρφωση παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία του ποδιού και η αίσθηση του πόνου είναι τόσο έντονη που δεν υποχωρεί με τα συντηρητικά μέσα.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι ο βλαισός δάκτυλος υποτροπιάζει πολύ συχνά μετά από τη χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία πηγάζει από τη λανθασμένη αντιμετώπιση του.  Ο επιστημονικά ορθός τρόπος διόρθωσης του βλαισού δακτύλου σε κάθε περίπτωση που θα αποφασιστεί χειρουργική θεραπεία, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, κατά την ίδια χειρουργική επέμβαση, που έχουν ως στόχο να διορθώσουν την ανατομία του προσθίου ποδιού, αλλά και τις δυνάμεις από τους τένοντες και του μυς, που δέχεται το μεγάλο δάκτυλο και τείνουν να το παραμορφώνουν.

Είναι ευθύνη του ορθοπεδικού μετά την ενδελεχή αξιολόγηση του προβλήματος, να καθορίσει το κατάλληλο χειρουργικό πλάνο, ώστε να εκμηδενίσει την πιθανότητα υποτροπής.

Διάρκεια επέμβασης

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται στη μια με δύο ώρες περίπου, αναλόγως την περίπτωση και τη μέθοδο που έχει επιλεγεί. Η αναισθησία που γίνεται μπορεί να είναι γενική ή ραχιαία. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για μια ημέρα, για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του τραύματος και φεύγει την επόμενη.

Χρόνος αποκατάστασης

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανεπαίσθητος και αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αναλγητικών. Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης  υπαγορεύεται απο την ανάγκη για την πώρωση της οστεοτομίας και είναι περίπου 4 με 6 εβδομάδες. Παρ´ όλα αυτά ο ασθενής είναι σε θέση να βαδίζει άμεσα μετά την επέμβαση με τη χρήση κατάλληλου ορθοπεδικού υποδήματος πρόσθιας αποφόρτισης. Τα ράμματα αφαιρούνται στις δύο εβδομάδες.

Συμπερασματικά

Ο βλαισός δάκτυλος εμφανίζεται πιο συχνά στον γυναικείο πληθυσμό και αποτελεί δυστυχώς ένα πρόβλημα που δεν διορθώνεται με συντηρητική θεραπεία. Η παραμόρφωση αρχικά είναι ανεπαίσθητη, βαθμιαία όμως γίνεται έντονη και δημιουργεί σφοδρό πόνο αλλά και δυσκολίες στις καθημερινές συνήθειες του πάσχοντος. Η οριστική λύση δίνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Κομβικής σημασίας είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση καθώς και η επιλογή έμπειρου εξειδικευμένου ιατρού. Η μεθόδος επέμβασης που θα επιλεγεί τελικά, έχει σαν γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραμόρφωσης του ποδιού του κάθε ασθενούς. Με την ορθή και ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλότατα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://drntousis.gr

Ο Επιμελητής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Ντούσης Διονύσιος, παρέχει τις υπηρεσίες του στο ιδιωτικό του ιατρείο στην περιοχή του Αλίμου. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παθήσεις του Άκρου Ποδός και τη χειρουργική αντιμετώπιση τους, αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ως ιατρός του Τμήματος Παθήσεων Άκρου Ποδός του ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας και στην καθημερινή του κλινική πρακτική έκτοτε.

Tο ιατρείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Καλαμακίου 67 και δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0417143 και 6948 259