Συμβουλές

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Το Διαγνωστικό κέντρο «Α- Πρόληψις» μας ενημερώνει

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Το Διαγνωστικό κέντρο «Α- Πρόληψις» μας ενημερώνει

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 ως δράση απέναντι στην κλιμάκωση της απειλής για την παγκόσμια υγεία, η οποία οφείλεται στην «εξάπλωση» του διαβήτη.

Τι είναι όμως ο διαβήτης και γιατί δεν πρέπει να αμελούμε τα όρια σακχάρου και τα πρώιμα συμπτώματα.

Συναντήσαμε την ιατρό Βικτωρία Θεοδωροπούλου-Κουτσοδόντη στο Διαγνωστικό κέντρο  «Α-Πρόληψις» στη λεωφόρο Θεομήτορος 31 και της ζητήσαμε να μας δώσει ορισμένες πληροφορίες, συμβουλές και μέτρα λήψης για προφύλαξη.

 «Ο Διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού . Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις τροφές για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό μας. Οι περισσότερες τροφές που τρώμε διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Η γλυκόζη ,αποτελεί την κύρια πηγή «καυσίμου» για το σώμα μας.Όταν καταναλώνουμε τις τροφές, αυτές διασπώνται σε επιμέρους συστατικά και αυτά, μεταξύ των οποίων και η γλυκόζη προωθούνται στο αίμα μας.  Τα κύτταρα του οργανισμού μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη αυτή προκειμένου να την μετατρέψουν σε ενέργεια, για τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα χωρίς την παρουσία της Ινσουλίνης.  Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη-μεταφορέας που παράγεται στο πάγκρεας.

Μετά το φαγητό, το πάγκρεας αυτόματα απελευθερώνει μια ικανή ποσότητα ινσουλίνης έτσι ώστε να ωθήσει την υπάρχουσα στο αίμα γλυκόζη προς τα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Ο άνθρωπος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αρκετά αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει γιατί είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας.  Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα.

Στην Ελλάδα Ο Διαβήτης είναι μία πάθηση που αφορά πάνω από 500.000 ασθενείς αλλά ακόμα  μεγαλύτερος αριθμός  βρίσκεται σε προ διαβητική κατάσταση δηλαδή σε διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Το εξαιρετικά  σημαντικό είναι, ότι πάνω από το 25% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 αγνοούν την κατάστασή τους και παραμένουν χωρίς θεραπεία.  Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα  παχύσαρκα  που δε γυμνάζονται τακτικά και  δεν ακολουθούν ισορροπημένη  διατροφή.Άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι  και το σχετικό οικογενειακό ιστορικό .

Ο σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ο αποτελεί το 90% των περιστατικών με διαβήτη και  σχετίζεται με κληρονομικότητα. Αντίθετα ,ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 έχει πολύ μικρότερη συχνότητα και δεν σχετίζεται με  την  κληρονομικότητα. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή νεαρή ηλικία. Στο Διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως ξένα τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και τα αποδομεί.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1. το άτομο αυτό θα χρειαστεί να ακολουθήσει θεραπεία με ινσουλίνη, για να υποκαταστήσει την ορμόνη που παράγουν τα β-κύτταρα που έχουν πλέον καταστραφεί.

Ο Διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας . Βέβαια ο σημερινός ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί στην εμφάνισή του σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες .Ο Διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται  από αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει και σταδιακά οδηγεί σε ελλιπή έκκριση ινσουλίνης. Η εξέλιξή του είναι  σταδιακή και  χρειάζεται χρόνια για να εκδηλωθεί κλινικά και σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 Μελέτες έχουν δείξει ότι η τήρηση της λεγόμενης «μεσογειακής διατροφής», δηλαδή ισορροπημένη διατροφή, μετρημένη σε ποσότητα, χωρίς πολλά λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή λαχανικά, δημητριακά και φρούτα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Τα πάντα επιτρέπονται, αλλά με μέτρο και με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των λιπαρών και ειδικά των trans. Ο συνδυασμός μιας τέτοιας διαιτολογικής προσέγγισης με μια ήπια καθημερινή άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του διαβήτη. Η τακτική παρακολούθηση και καθοδήγηση από τον εξειδικευμένο Ιατρό είναι σε κάθε περίπτωση επιβεβλημένη και απαραίτητη.

Στη διαγνωστική Ιατρική ,οι αιματολογικές εξετάσεις που σχετίζονται με  τα επίπεδα της Γλυκόζης είναι οι εξής :

Γενική αίματος

- ΤΚΕ

- Σάκχαρο

- Ουρία

- Ουρικό Οξύ

- Κρεατινίνη

- Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1C»

 

Η ιατρός Βικτωρία Θεοδωροπούλου - Κουτσοδόντη,  γεννήθηκε στην Πάτρα και ολοκλήρωσε τις Ιατρικές σπουδές  το 2006. Η άσκηση της ειδικότητας της έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας στο Αιματολογικό, στο Βιοχημικό και στο Μικροβιολογικό τμήμα. Συνέχισε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο τμήμα της Παθολογίας και Ανοσολογίας.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μικροβιολογίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Βιοπαθολόγων. Από το 2015 διατηρεί το Ιδιωτικό Κέντρο Ιατρικής διαγνωστικής Βιοπαθολογίας - Μικροβιολογίας «Α-Πρόληψις» στον Άλιμο, στην οδό Θεομήτορος 31 (210 9811880). Το Ιατρείο διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα Παιδικής Αιμοληψίας.