Συμβουλές

Check up για το κατοικίδιό μας: Τι περιλαμβάνει, από τι προφυλάσσει και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις μας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Check up για το κατοικίδιό μας: Τι περιλαμβάνει, από τι προφυλάσσει και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις μας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Το φθινόπωρο ήδη έφτασε και είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα check up στον τετράποδο φίλο μας. Ο κτηνίατρος Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος από το «Κτηνιατρικό Κέντρο Αλίμου» μας μίλησε για την σημαντικότητα ενός check up.

«Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας της υγείας του σκύλου και της γάτας μας. Τι περιλαμβάνει ένα check up; Στα προληπτικά μέτρα της υγείας τους περιλαμβάνονται τα εμβόλια, η πρόληψη των ένδο- και έξω-παρασιτώσεων και οι εξετάσεις αίματος. Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα, είναι απαραίτητο να γίνονται προληπτικές εξετάσεις, έτσι ώστε να προληφθούν ασθένειες, που στη γένεσή τους μπορούν να θεραπευτούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά».

«Πολλές φορές τα συμπτώματα της ασθένειας, στον σκύλο και στην γάτα μας, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.  Ο χρόνος εμφάνισης μιας πάθησης και ο ρυθμός επιδείνωσης είναι συχνά πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με έναν άνθρωπο Οι προληπτικές εξετάσεις στους σκύλους και τις γάτες μας, περιλαμβάνουν εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο διαβίωσης, την επιδημιολογία μιας περιοχής, την προδιάθεση της φυλής καθώς και άλλους παράγοντες.» συνέχισε.

Βέβαια, εξίσου σημαντικά είναι και τα εμβόλια: « Τα εμβόλια είναι μια βασική παράμετρος προστασίας. Εξαιτίας των εμβολίων πολλά λοιμώδη νοσήματα συνταντώνται όλο και πιο σπάνια. Πολλοί ιδιοκτήτες αμελούν ή παραγνωρίζουν την αξία των εμβολίων. Σήμερα που ξεχασμένα στο χρόνο νοσήματα μας επισκέπτονται πάλι (πχ. Λύσσα, Λεπτοσπείρωση) η αναγκαιότατα των εμβολίων γίνεται επιτακτική. Ακόμη και τα γέρικα ζώα χρειάζονται εμβόλια, σε τροποποιημένα σχήματα, μια και ο εξασθενημένος οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις».

Τέλος, μας ανέφερε τις 10 προληπτικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για να δούμε αν ο χνουδωτός μας φίλος έχει καλή υγεία.

-την γενική αίματος (για την διερεύνηση του αιματοκρίτη, των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων),
-τις βιοχημικές εξετάσεις (για την διερεύνηση της λειτουργίας του ήπατος, νεφρών, ενδοκρινών αδένων),
-τις αμιγώς ορμονολογικές (πχ. Τ4, TSH), 
-την γενική του ούρου και τέλος 
-τις ορολογικές για των έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων όπως πχ για την Λεϊσμανίωση, Ερλιχίωση,FIV, FeLV κα.

Μαζί με αυτές μπορεί να γίνουν ακόμη, ανάλογα με την αναγκαιότητα:

-λήψη της πίεσης
-καρδιογράφημα
-ακτινογραφίες
-υπερηχογράφημα

 

Dr. Παναγιώτης Παπαδόπουλος –Κτηνίατρος DVM, MRCVS, μέλος του Royal College of Veterinary Surgeorns.

Το «Κτηνιατρικό Κέντρο Αλίμου» βρίσκεται στην οδό Επονιτών 9 στον Άλιμο και δέχεται κατόπιν ραντεβού, επείγοντα περιστατικά και πραγματοποιεί και επισκέψεις κατ’ οίκον.

Τηλέφωνα: 210 9848802 και 698 5900038