Συμβουλές

Check up για το κατοικίδιό μας: Τι περιλαμβάνει, από τι προφυλάσσει και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις μας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, 12:00
Check up για το κατοικίδιό μας: Τι περιλαμβάνει, από τι προφυλάσσει και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις μας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Το φθινόπωρο ήδη έφτασε και είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα check up στον τετράποδο φίλο μας. Ο κτηνίατρος Δρ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος από το «Κτηνιατρικό Κέντρο Αλίμου» μας μίλησε για την σημαντικότητα ενός check up.

«Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας της υγείας του σκύλου και της γάτας μας. Τι περιλαμβάνει ένα check up; Στα προληπτικά μέτρα της υγείας τους περιλαμβάνονται τα εμβόλια, η πρόληψη των ένδο- και έξω-παρασιτώσεων και οι εξετάσεις αίματος. Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα, είναι απαραίτητο να γίνονται προληπτικές εξετάσεις, έτσι ώστε να προληφθούν ασθένειες, που στη γένεσή τους μπορούν να θεραπευτούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά».

«Πολλές φορές τα συμπτώματα της ασθένειας, στον σκύλο και στην γάτα μας, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.  Ο χρόνος εμφάνισης μιας πάθησης και ο ρυθμός επιδείνωσης είναι συχνά πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με έναν άνθρωπο Οι προληπτικές εξετάσεις στους σκύλους και τις γάτες μας, περιλαμβάνουν εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο διαβίωσης, την επιδημιολογία μιας περιοχής, την προδιάθεση της φυλής καθώς και άλλους παράγοντες.» συνέχισε.

Βέβαια, εξίσου σημαντικά είναι και τα εμβόλια: « Τα εμβόλια είναι μια βασική παράμετρος προστασίας. Εξαιτίας των εμβολίων πολλά λοιμώδη νοσήματα συνταντώνται όλο και πιο σπάνια. Πολλοί ιδιοκτήτες αμελούν ή παραγνωρίζουν την αξία των εμβολίων. Σήμερα που ξεχασμένα στο χρόνο νοσήματα μας επισκέπτονται πάλι (πχ. Λύσσα, Λεπτοσπείρωση) η αναγκαιότατα των εμβολίων γίνεται επιτακτική. Ακόμη και τα γέρικα ζώα χρειάζονται εμβόλια, σε τροποποιημένα σχήματα, μια και ο εξασθενημένος οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις».

Τέλος, μας ανέφερε τις 10 προληπτικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για να δούμε αν ο χνουδωτός μας φίλος έχει καλή υγεία.

-την γενική αίματος (για την διερεύνηση του αιματοκρίτη, των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων),
-τις βιοχημικές εξετάσεις (για την διερεύνηση της λειτουργίας του ήπατος, νεφρών, ενδοκρινών αδένων),
-τις αμιγώς ορμονολογικές (πχ. Τ4, TSH), 
-την γενική του ούρου και τέλος 
-τις ορολογικές για των έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων όπως πχ για την Λεϊσμανίωση, Ερλιχίωση,FIV, FeLV κα.

Μαζί με αυτές μπορεί να γίνουν ακόμη, ανάλογα με την αναγκαιότητα:

-λήψη της πίεσης
-καρδιογράφημα
-ακτινογραφίες
-υπερηχογράφημα

 

Dr. Παναγιώτης Παπαδόπουλος –Κτηνίατρος DVM, MRCVS, μέλος του Royal College of Veterinary Surgeorns.

Το «Κτηνιατρικό Κέντρο Αλίμου» βρίσκεται στην οδό Επονιτών 9 στον Άλιμο και δέχεται κατόπιν ραντεβού, επείγοντα περιστατικά και πραγματοποιεί και επισκέψεις κατ’ οίκον.

Τηλέφωνα: 210 9848802 και 698 5900038

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Δωρεάν καφές και ροφήματα την Κυριακή στον «Αλετρά»

15 Σεπτεβρίου, 09:00

Ο φούρνος «Αλετράς», σας προσκαλεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 13:30, σε μία μοναδική παρουσίαση του Signature Blend, με motto «Απολαύστε τον καφέ μας, με την δική μας υπογραφή».

 
 

Ξεκίνησε η κατασκευή ξενοδοχείου στο πρώην εργοστάσιο Παπαστράτου στον Πειραιά

15 Σεπτεβρίου, 08:30

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.

 
 

Μάγεψε το κοινό ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Αλίμου με τους χορούς του απόψε

16 Σεπτεβρίου, 20:25

Tην ετήσια εκδήλωσή του με τίτλο «Θύμησες» πραγματοποίησε απόψε, ο «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εκτελωνιστών Αλίμου».

 
 

Ενοχλημένοι οι κάτοικοι της οδού Παύλου Μελά στο Καλαμάκι

17 Σεπτεβρίου, 05:30

Δυσαρεστημένοι και κυρίως ενοχλημένοι, είναι οι κάτοικοι της οδού Παύλου Μελά στο Καλαμάκι.

 
 

Λαμπερή έναρξη για το 11ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής

15 Σεπτεβρίου, 18:38

Στο πλαίσιο του 11ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Θεάτρου, η Θεατρική Ομάδα του ΘΟΠΑΑ, παρουσίασε χθες βράδυ στην κατάμεστη Δημοτική Θεατρική Σκηνή «Κάρολος Κουν», την διασκεδαστική παράσταση «Ιστορίες σαλονιού … στην οδό Λάσκαρη» του Νικολάου Λάσκαρη.

 
 

Η γλυκιά «Πάστα Φλώρα», Μαίρη Αρώνη, σε σπάνιες στιγμές στο σπίτι της στο Καλαμάκι

16 Σεπτεβρίου, 07:00

Η Μαίρη Αρώνη έμενε στο Καλαμάκι, σε μία βίλλα στην οδό Σαλαμίνος – αργότερα Διομήδη Κομνηνού - 8 (κοντά στο Συμμαχικό Νεκροταφείο).

 
 

Bakelas Art Gallery - Η πρωτοποριακή gallery που άνοιξε στον Άλιμο

17 Σεπτεβρίου, 07:00

Την παρουσία της στην εικαστική σκηνή της πόλης μας έκανε πριν λίγες εβδομάδες μία νέα Art Gallery και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος 50.

 
 

Απομακρύνονται τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους του Αλίμου

15 Σεπτεβρίου, 07:45

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος ξεκίνησε τη διαδικασία απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους της πόλης.

 
 

Ο Διονύσης Σχοινάς έρχεται για ένα live στον Άλιμο

15 Σεπτεβρίου, 06:00

Ο Διονύσης Σχοινάς έρχεται αύριο στον Άλιμο για ένα live, με αφορμή το closing party του Akanthus.

 
 

Πότε αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας και τι θα ισχύει

15 Σεπτεβρίου, 06:00

Οι ώρες κοινής ησυχίες για τη χειμερινή περίοδο θα αλλάξουν από την 1η Οκτωβρίου και θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου.