Συμβουλές

Πόνος στο γόνατο - ο ρόλος της ρήξης μηνίσκου

Πόνος στο γόνατο - ο ρόλος της ρήξης μηνίσκου

Ο πόνος στο γόνατο είναι πολύ συχνή ενόχληση σε όλες τις ηλικίες. Στα συνηθισμένα αίτια του περιλαμβάνονται οι τραυματισμοί-κακώσεις του γόνατος, η οστεοαρθρίτιδα (αποτελέσμα φθοράς της άρθρωσης), καθώς και άλλες αρθρίτιδες (ουρική, ρευματοειδής κλπ).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ;

Κάθε γόνατο διαθέτει δυο μηνίσκους (έσω και έξω) που είναι δομές ημισεληνοειδείς («Μήνη»=Σελήνη στα αρχαία ελληνικά) απο χόνδρο, πολύ ανθεκτικές στη συμπίεση. Αυτοί παίζουν τον ρόλο των «φυσικών αμορτισέρ» της άρθρωσης, απορροφώντας τα φορτία-κραδασμούς και συμμετέχοντας στη σταθερότητα της άρθρωσης.

Η ρήξη του μηνίσκου είναι απο τις πιο συχνές αιτίες πόνου στο γόνατο και το συχνότερο αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του. Κάθε κίνηση που προκαλεί ισχυρή στροφή στο γόνατο τη στιγμή που το πόδι πατάει στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει ρήξη μηνίσκου. Ακόμη και ένα γονάτισμα, βαθύ κάθισμα ή η άρση μεγάλου βάρους μπορεί να είναι υπεύθυνα.

Πρέπει όμως να διαχωρήσουμε μεταξύ του υγιούς νεανικού γόνατος, όπου απαιτείται μεγάλη δύναμη για να υποστεί ρήξη ένας μηνίσκος, και του μεγαλύτερης ηλικίας οστεοαρθριτικού γόνατος όπου οι μηνίσκοι είναι ταλαιπωρημένοι χρονίως και μπορούν να πάθουν βλάβη ακόμη και χωρίς σημαντικό τραυματισμό.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΜΟΥ;

Αν έχετε «σκίσει» τον μηνίσκο σας μπορεί:

- Να νιώθετε πόνο στις κινήσεις του γόνατος και κατά τη βάδιση.

-Το γόνατο σας να είναι πρησμένο, βαρύ ή με τάση.

-Να έχετε αίσθημα μπλοκαρίσματος στην κίνηση της άρθρωσης ή δυσκολία να το τεντώσετε πλήρως.

Αίσθημα αστάθειας ή αδυναμίας οταν προσπαθείτε να στηριχτείτε στο ποδι.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό ιατρό σας. Αυτός χρησιμοποιώντας το λεπτομερές ιστορικό και την ενδελεχή κλινική εξέταση του γόνατος, θα κρίνει ποιες εξετάσεις είναι οι κατάλληλες για να συνθέσει το παζλ των πληροφοριών και να σας κατευθύνει στη λύση του προβλήματος σας.

Η κλινική εξέταση είναι συνήθως ικανή να προσδιορίσει ως αίτιο πόνου του γόνατος τον μηνίσκο, ενώ συνηθισμένες διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι η ακτινογραφία γόνατος και η μαγνητική τομογραφία, με τη δεύτερη να αναδεικνύει σημαντικά περισσότερες λεπτομέρειες για τους μηνίσκους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ – ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι συντηρητική ή να χρειάζεται αρθροσκοπική παρέμβαση στο γόνατο.

Η Συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με φάρμακα, αποφυγή δραστηριοτήτων που καταπονούν το γόνατο, ανάπαυση, πάγο και φυσικοθεραπεία. Πολλές φορές η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου ξεκινάει με αυτά τα μέσα και κρίνεται η ανταπόκριση της στην πορεία.

Αν η ανταπόκριση στη συντηρητική αγωγή δεν είναι ικανοποιητική ή αν η ρήξη του μηνίσκου είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει «κλείδωμα» στην κίνηση και περαίτερω βλάβες στην άρθρωση, τότε ο ορθοπεδικός σας θα σας προτείνει την αρθροσκόπηση του γόνατος ως ενδεδειγμένη λύση.

Η Αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο ιατρός με δύο μικρές οπές στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, μπορει να ελέγξει ο ίδιος με λεπτομέρεια την άρθρωση εισάγωντας μια μικροσκοπική κάμερα. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να δει λεπτομέρειες στην άρθρωση που μπορεί να χάσει ακόμη και η μαγνητική τομογραφία.

 

Αφου εντοπίσει τη βλάβη στον μηνίσκο, στην ίδια επέμβαση, ο ιατρός μπορεί να παρέμβει με κατάλληλα εργαλεία απο τη δεύτερη οπή. Με αυτο τον τρόπο μπορεί να επιδιορθώσει τον «σκισμένο» μηνίσκο πραγματοποιώντας συρραφή ή να αφαιρέσει το εκφυλισμένο τμήμα του αν αυτο δεν επιδέχεται συρραφής και να αποκαταστησει το ομαλό σχήμα του.

 

 

Ο Επιμελητής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Ντούσης Διονύσιος, παρέχει τις υπηρεσίες του στο ιδιωτικό του ιατρείο στην περιοχή του Αλίμου. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παθήσεις του γόνατος και τη χειρουργική αντιμετώπιση τους, αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ως ιατρός του τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας και στην καθημερινή του κλινική πρακτική.

Tο ιατρείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Καλαμακίου 67 και δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0417143 και 6948 259983