Συμβουλές

Ιατρός Χριστίνα Πεπόνη: «Ιλαρά: Όταν οι δείκτες του ρολογιού της ιστορίας της Ιατρικής γυρίζουν πίσω»

Ιατρός Χριστίνα Πεπόνη: «Ιλαρά: Όταν οι δείκτες του ρολογιού της ιστορίας της Ιατρικής γυρίζουν πίσω»

Μεγάλος θόρυβος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες με το φαινόμενο της  επανεμφάνισης του ιού της ιλαράς στη χώρα μας,  με τη μορφή επιδημίας.

Η σύνδεση του φαινομένου έχει άμεση συσχέτιση με την δυναμική του αντιεμβολιαστικού κινήματος που όλο και γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια  με οπαδούς όχι μόνο γονείς, αλλά και φορείς υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών να έχει αυξηθεί σημαντικά, πράγμα το οποίο καθιστά τον πληθυσμό αυτό επίνοσο στη νόσο.

Η ιλαρά οφείλεται στην προσβολή του οργανισμού από τον ιό της ιλαράς, ο οποίος είναι ένας ιός εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας.  Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και στους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια μέσω της λέμφου μεταφέρεται σε διάφορα όργανα.

Στο πρόδρομο ή καταρροικό στάδιο το οποίο διαρκεί 2-4 ημέρες ο ασθενής βήχει , έχει έντονη καταρροή, παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία.  Ακολουθεί το εξανθηματικό στάδιο της νόσου το οποίο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από την έκθυση του τυπικού κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο ξεκινάει από τα αυτιά και εξαπλώνεται σε πρόσωπο, κορμό και άκρα. Τέλος, το στάδιο της αποδρομής έρχεται με την σταδιακή πτώση του πυρετού και την ύφεση του εξανθήματος η οποία ξεκινάει από την περιοχή του προσώπου και εξαπλώνεται στα άκρα.

Δυστυχώς το 30% των ασθενών παρουσιάζουνε επιπλοκές της νόσου όπως ιογενής ή μικροβιακή πνευμονία, οξεία πυώδης ωτίτιδα,  οξεία εγκεφαλίτιδα, σε έγκυες γυναίκες αποβολή του εμβρύου, πρόωρος τοκετός κλπ. Σε ανεπτυγμένες χώρες το 1-2% των κρουσμάτων θα οδηγηθούνε στον θάνατο, σε αντίθεση με το συγκλονιστικό ποσοστό 25% που σημειώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Βρέφη και ενήλικες είναι οι ηλικιακές ομάδες οι οποίες παρουσιάζουνε τα υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών.

Η μετάδοση του ιού γίνεται με τα μολυσμένα με τον ιό σταγονίδια του αέρα από το άτομο που νοσεί προς το υγιές. Ο χρόνος επώασης του ιού είναι 10-14 ημέρες από την ημέρα που εκτέθηκε ο ασθενής στον ιό.

Η απλούστερη διάγνωση του ιού γίνεται με μια εξέταση αίματος, στην οποία προσδιορίζονται τα αντισώματα με τη μέθοδο ΕLISA.  Tα πρώτα αντισώματα τα οποία ανιχνεύονται με την εμφάνιση του εξανθήματος είναι τα ΙgM, ενώ μετά από δέκα ημέρες αρχίζουμε να ανιχνεύουμε και τα ΙgG. Tα πρώτα θα εξαφανιστούνε μετά από 1-2 μήνες, ενώ τα δεύτερα θα παραμείνουνε στον οργανισμό για πολλά χρόνια προσφέροντας φυσική ανοσία. Με απλά λόγια η ανίχνευση των ΙgG αντισωμάτων είναι η απάντηση εάν έχετε εκτεθεί και νοσήσει από τον ιό στο παρελθόν ή όχι.  Για την εξέταση αυτή δεν επιβάλλεται νηστεία και η αιμοληψία μπορεί να γίνει απογευματινές ώρες.

 

Η Χριστίνα Πεπόνη είναι Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος και τ. Επιμελήτρια του Γ.Ν.Α "Ευαγγελισμός". Το ιατρείο της βρίσκεται στην οδό Λυσικράτους 26 στον Άλιμο. Για ραντεβού καλέστε στο 210 9841119

Η σελίδα στο Facebook