Συμβουλές

Tι να κάνεις αν πατήσεις αχινό

Οι ελληνικές παραλίες έχουν τον πρώτο λόγο κάθε καλοκαίρι, όμως αρκετές έχουν βράχια στα οποία κρύβονται οι αχινοί.

Τι να κάνεις λοιπόν αν πάτησες έναν:

-Αμέσως μόλις πατήσεις τον αχινό, προσπάθησε να αποφύγεις να πατήσεις το πέλμα σου στο έδαφος για να μην μπει ακόμα πιο βαθιά το αγκάθι.

-Ξέπλυνε την περιοχή με νερό και αφού το στεγνώσεις άλειψε το σημείο με λάδι ώστε να μαλακώσει η περιοχή. Ιδανικά θα ήταν να βάλεις ελαιόλαδο καθώς διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες. Τώρα, αν δεν μπορείς να βρεις ελαιόλαδο στην παραλία (λογικό) μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε λάδι σου βρίσκεται (ακόμα και baby oil). Αν δεν υπάρχει λάδι, βούτηξε το πόδι σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό (αν έχεις λευκό ξύδι βάλε μερικές -σταγόνες).

-Άσε λίγα λεπτά την περιοχή να μαλακώσει και πίεσε με τα δάχτυλά σου ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά από κάθε αγκάθι ώστε να βγει το αγκάθι.

-Μόλις βγει το αγκάθι επιχείρησε να το τραβήξεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο θα έχεις απολυμάνει με οινόπνευμα ή οξυζενέ ή θα έχεις κάψεις τις άκρες του με αναπτήρα.

-Αν το αγκάθι με την πίεση δεν βγαίνει, χρησιμοποίησε μία βελόνα που έχεις απολυμάνει όπως έκανες και με το τσιμπιδάκι. Με την καρφίτσα προσπάθησε να σπρώξεις το αγκάθι, για να εμφανιστεί και το τραβήξεις με το τσιμπιδάκι.

-Όταν βγουν τα αγκάθια, πλύνε το σημείο με νερό και σαπούνι ή ρίξε άφθονο οξυζενέ. Απόφυγε να πατήσεις το πόδι όσο μπορείς και κάλυψε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η λύση της βελόνας πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή καθώς μπορεί να τραυματίσουμε το δέρμα, τα αγκάθια να εισχωρήσουν βαθύτερα και πιθανότατα να προκαλέσεις κάποια μόλυνση ή φλεγμονή.

Τι κάνεις στην περίπτωση που ο πόνος είναι πολύ έντονος;

Ο πολύ έντονος πόνος, συμβαίνει όταν έχεις πατήσει πολύ γερά τον αχινό κι τα αγκάθια έχουν εισχωρήσει πολύ μέσα στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται να επισκεφτείς κάποιο νοσοκομείο ή το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο. Αν το αφήσεις, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Tip!

Επιστήμονες από την Ευρώπη πραγματοποίησαν έρευνα για την ικανότητα όρασης των αχινών. Αυτό που ανακάλυψαν, είναι ότι ένας αχινός μπορεί να δει με ολόκληρο το σώμα του!

Τι κάνεις αν δεν μπορείς να αφαιρέσεις το αγκάθι;

Αν παρά το γεγονός ότι γύρω από τη ξαπλώστρα σου έχεις στήσει ένα μικρό χειρουργείο και όλοι από την παρέα σου αλλά καi τις γειτονικές παρέες το παίζουν χειρουργοί, το αγκάθι δεν λέει να βγει αλλά και εσύ δεν πονάς ιδιαίτερα μην τρομάζεις! Άσε το αγκάθι εκεί που είναι και η φύση θα κάνει τη δουλειά της!

Το δέρμα σου έχει τον δικό του αμυντικό μηχανισμό. Όταν ένα ξένο σώμα τρυπήσει το δέρμα και κατορθώσει να το διαπεράσει σε πολύ μικρό βάθος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να το αποβάλει μετά από μερικές ημέρες, το πολύ μέσα σε έναν μήνα. Στο μεταξύ καλό είναι να πατάς το πόδι όσο λιγότερο μπορείς και να το αλείφεις συχνά με ελαιόλαδο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σ αυτή την περίπτωση μη κλείσεις την πληγή με επίδεσμο!

Πηγή: Ipop.gr