Συμβουλές

Η Χριστίνα Πεπόνη μας ενημερώνει για την στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα στα παιδιά

Κάθε φορά που αρχίζει η σχολική σεζόν, ξεκινάει και το άγχος και ο πονοκέφαλος των γονιών, σχετικά με τις ασθένειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Μία από αυτές τις ασθένειες και αρκετά συχνές, είναι και ο στρεπτόκοκκος. Συναντήσαμε την Ιατρό - Μικροβιολόγο Χριστίνα Πεπόνη και μας είπε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα σε παιδιά σχολικής ηλικίας:

«Το συχνότερο μικροβιακό νόσημα της παιδικής ηλικίας, η οξεία φαρυγγοαμυ­γδαλίτιδα είναι ένα φλεγμονώδες σύν­δρομο του στοματοφάρυγγα. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχο­λικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και στο 25%-50% εξ’ αυτών ο β-αιμολυτικός στρεπτό­κοκκος της ομάδας Α ή πυογόνος στρεπτόκοκ­κος είναι το υπεύθυνο αίτιο. 

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμε­ση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος ο οποίος είναι ιδιαίτερα μολυ­σματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό, κοιλιακά άλγη, εμέτους, δυσκαταποσία (πόνο όταν κατα­πίνει) και πονοκέφαλο. 

Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας είναι μεγάλη, αφενός μεν λόγω της επέκτασης της στο μέσο αυτί και της παραρρίνιες κοιλότητες  αφ’ ετέρου δε, λόγω των επιπλοκών που μπορεί να ακολουθήσουν, όπως ο οξύς ρευματικός πυ­ρετός και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα.

Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για τη έγκαι­ρη διάγνωση της νόσο είναι τα εξής: 

1 το strep test: είναι ένα τεστ με το οποίο ανιχνεύουμε το αντιγόνο του πυογόνου στε­πτοκόκκου. Το δείγμα λαμβάνεται με την βοή­θεια στυλεού από τον φάρυγγα και τις αμυγδα­λές του παιδιού και η απάντηση δίνεται μέσα σε 15 λεπτά. 

2η καλλιέργεια φαρυγγοαμυγδαλικού επιχρίσματος: επιβεβαιώνει την παρουσία του μικροβίου και ελέγχει την ευαισθησία του στα αντιβιοτικά 

3οι ορολογικές εξετάσεις: πρόκειται για τις ASTO και αντιDNάσης- Β οι οποίες γίνονται από το αίμα του παιδιού και είναι πιο ειδικές. 

Η θεραπεία εκλογής για τη στρεπτοκοκκική φα­ρυγγοαμυγδαλίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο είναι η χορήγηση πενικιλίνης από το στόμα για 10 ημέρες. Σε περίπτωση αλλεργίας στην πε­νικιλίνη χορηγείται ερυθρομυκίνη ή κλαριθρο­μυκίνη. 

Η χορήγηση του αντιβιοτικού πολύ γρήγορα ελαττώνει τον αριθμό των στρεπτοκόκκων στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά εφ’ όσον βελτιωθούν και κλινικά, μπορούν να επιστρέψουν στη σχολική τάξη 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. »

 

Χριστίνα Μ. Πεπόνη, MD, Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός

Καθημερινά 07:30-13:00 & 18:00-19:30 (εκτός Τετάρτη απόγευμα), Σάββατο: με ραντεβού 

Λυσικράτους 26, Άλιμος, T. 210 9841119, 6936973178

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

FB: Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνα Πεπόνη  Άλιμος, Αθήνα