Tι είναι η φυσιογνωμική;
Μια εναλλακτική προσπάθεια ερμηνείας του χαρακτήρα και των συμπεριφορών του ανθρώπου που έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές.
Tα χαρακτηριστικά του προσώπου έχουν και αυτά την δική τους προσωπική ερμηνεία και μπορούν να μας δώσουν μια λεπτομερή ανάλυση της προσωπικότητας.
Το Alimos Online συνάντησε τον Αλιμιώτη φυσιογνωμιστή Evan Fotis Γεωργουλάκη, ο οποίος αναλύει πορτρέτα πολιτικών ηγετών και προσώπων της επικαιρότητας και στην συζήτηση που κάναμε μαζί του μας εξήγησε μερικές από τις βασικές αρχές της φυσιογνωμικής.
Μιλήστε μας λίγο για τον Evan Fotis Γεωργουλάκη. Γνωρίζω ότι είστε κάτοικος Αλίμου. Γεννηθήκατε εδώ;
Γεννήθηκα στην Ελλάδα, και βρίσκομαι στον Άλιμο πάνω από 40 χρόνια. Πέρασα τα σχολικά μου χρόνια εδώ, διατηρώ γραφείο και στον Άλιμο.
Τι ακριβώς είναι η φυσιογνωμική; Και πώς μπήκε στη ζωή σας;
Η μέθοδος της Φυσιογνωμικής ή Μόρφο-ψυχολογίας μελετά τη κατασκευή του ανθρώπινου προσώπου, του περιγράμματος και των επιμέρους χαρακτηριστικών, για να εξάγει συμπεράσματα για τις τάσεις και προδιαθέσεις του χαρακτήρα. Είναι σαφής, συγκεκριμένη και βασίζεται σε αναλογίες. Η γνώση της, μας βοηθά στο να ξεχωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των πραγματικών δυνατοτήτων μας, από τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε χτίσει για τον εαυτό μας όπως κάνει κάθε άνθρωπος. Αυτή η γνώση μας απελευθερώνει στις επιλογές μας, και στους στόχους μας, δίνοντας παράλληλα τα κατάλληλα εφόδια για αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Ξεκίνησα έχοντας μια ευρεία εικαστική βάση. Ως σκιτσογράφος δημοσίευα σε καθημερινή βάση πολιτικά σκίτσα. Η επιτυχής απεικόνιση και κυρίως ο καίριος σχολιασμός της κάθε επίμαχης πολιτικής προσωπικότητας είναι το ζητούμενο.
Η καρικατούρα πηγάζει από την Λατινική λέξη «carricare» που σημαίνει τραβώ, υπερβάλλω. Ως καρικατουρίστας μέσα από την υπερβολή και παραμόρφωση ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου συνήθως διαγράφεται ακόμη πιο γλαφυρά και αντιπροσωπευτικά ο χαρακτήρας του ατόμου (έχει σχέση με το πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και αποθηκεύει τις εικόνες). Στα πορτραίτα και τις προτομές, η βαθύτερη γνώση της σημασίας κάθε στοιχείου και έκφρασης στο πρόσωπο δίνει τα εφόδια εκείνα, προκειμένου να αποδοθεί το πιο δύσκολο και «απατηλό» -όσον αφορά την οπτικοποίηση- κομμάτι, που σχετίζεται με τον εσωτερικό μας κόσμο: τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας πέρα από την εξωτερική μάσκα μας, τη «ψυχή» αν θέλετε, που όταν αποδοθεί με επιτυχία δίνει πνοή σε ένα έργο τέχνης. Η μελέτη της μορφο-ψυχολογίας και της Φυσιογνωμικής αποτέλεσε λοιπόν το πιο πολύτιμο εργαλείο για να έχω μια ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση των ατόμων και να μπορώ να
αποδώσω με περισσότερη ακρίβεια τις προσωπικότητές τους.
Η αρχική επαφή με το αντικείμενο έγινε σε μικρή ηλικία, διαμέσου του πατέρα μου - ο οποίος χρησιμοποιούσε τις τεχνικές και γνώσεις αυτές για την προώθηση της εικόνας Image Building στις διαφημιστικές εταιρείες της Madison Avenue στη Νέα Υόρκη. Ενώ ξεκίνησε ως ένα εργαλείο, το ενδιαφέρον η ανταπόκριση του κοινού, με έκανε να συνειδητοποιήσω, ότι πρόκειται για κάτι ευρύτερο, διαχρονικό το οποίο αφορά όλους μας σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά και επαγγελματικά. Έτσι σταδιακά, δημιούργησα μια διπλή πορεία όπου οι γνώσεις από το κάθε αντικείμενο λειτουργούσαν συμπληρωματικά. Αρχικά στο Λονδίνο, με ιδιωτικές συνεδρίες, μετά συμβουλευτικά με πλαστικούς χειρουργούς, τα μέσα ενημέρωσης, και αργότερα σε εταιρικό επίπεδο, με σεμινάρια, εκπαίδευση και συμβουλευτική.
Υπάρχουν εύκολα και δύσκολα πρόσωπα;
Φυσικά. Όσο πιο «ξεκάθαρα» είναι διαγραμμένα τα κύρια χαρακτηριστικά και οι αναλογίες του προσώπου τόσο πιο εύκολα γίνεται η διάκριση των στοιχείων τους. Όσο πιο συμμετρικά και με αμυδρές διακυμάνσεις, τόσο πιο δύσκολο είναι. Συνήθως τα πιο νέα πρόσωπα που δεν έχουν διαγραφεί ακόμα τα κύρια χαρακτηριστικά, είναι πιο ασαφή ενώ όσο μεγαλώνουμε τα κύρια στοιχεία διαγράφονται πιο γλαφυρά. Σαν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι που στην ηλικία των 50 λέγεται ότι έχουμε πλέον το πρόσωπο που μας αρμόζει – δηλαδή ανταποκρίνεται στη ψυχοσύνθεση μας.
Εκτός από το πρόσωπο, σας βοηθάει και η στάση του σώματος ενός ανθρώπου;
Σε μόλις 4 δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που θα δούμε κάποιον, υποσυνείδητα αποφασίζουμε, αν τον «πάμε» ή όχι. Είμαστε όλοι ταυτόχρονα πομποί αλλά και δέκτες των οπτικών μηνυμάτων και πληροφοριών που μεταδίδουμε μέσα από το πρόσωπο αλλά και τη κινησιολογία μας. Η εικόνα μας κατά 60%, που αποτελείται από τις εκφράσεις, τον τρόπο που κινούμεθα, οι χειρονομίες (γλώσσα του σώματος) αλλά και ήχος κατά ένα 40% η φωνή, ο τόνος και ταχύτητα ομιλίας, είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τι μηνύματα περνάμε προς τα έξω. Και σε αυτή τη βάση, χρησιμοποιούμε τεχνικές, προσαρμοσμένες πάντα στην ιδιαιτερότητα της ψυχοσύνθεσης κάθε ατόμου ώστε να βελτιώσουμε τυχόν κακές συνήθειες και να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη επικοινωνία.
Η Σημασια Των Εκφράσεων: Οι εκφράσεις είναι το αποτέλεσμα της σύσπασης των μυών που υπάρχουν στο πρόσωπο. Η χρόνια κίνηση ορισμένων μυών αποτυπώνεται στο πρόσωπο με γραμμές έκφρασης που δεν
έχουν καμία σχέση με τις ρυτίδες, που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες. Είναι
βαθύτερες και σαφείς.
Η πνευματική κινητικότητα, η τονικότητα και ο δυναμισμός ενός ατόμου διαφαίνεται γλαφυρά από τις εκφράσεις. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ η υπερβολή έχει τη σημασία της και όσο η παντελής έλλειψη εκφράσεων είναι αρνητική, άλλο τόσο και οι συνεχείς υπερβολικές εκφράσεις. Οι μικρό-εκφράσεις δε γίνονται πάντα αντιληπτές συνειδητά, αλλά το υποσυνείδητο μας τις
«πιάνει». Έτσι μπορούμε να «διαισθανθούμε» για παράδειγμα αν κάποιος δεν μας λέει την αλήθεια όταν οι μικροεκφράσεις και η στάση του σώματος δίνουν διαφορετικά μηνύματα από τα λεγόμενα του ατόμου. Οι μικροεκφράσεις δεν επηρεάζονται από τη καταγωγή, από φυλετικούς ή πολιτισμικούς παράγοντες, αλλά έχουν κοινή βιολογική βάση. Είναι εμπεδωμένες μέσα μας. Όπως οι αναλογίες των χαρακτηριστικών του προσώπου αντιστοιχούν σε βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις της προσωπικότητας μας, έτσι και οι μικροεκφράσεις αλλά και η κινησιολογία αντιστοιχούν και αποκαλύπτουν τη παρούσα συναισθηματική μας τάση και διάθεση.
Ποια σημεία του προσώπου σας δίνουν τις πληροφορίες;
Το πρόσωπο αξιολογείται με βάση τα κληρονομούμενα χαρακτηριστικά του και το ποσοστό αξιοποίησης και ανάπτυξη τους, ή, όχι.
-Εξωτερική φυσιογνωμία : Περίγραμμα-πλαίσιο προσώπου. Αντιστοιχεί στη κράση μας, τη φυσική ενεργητικότητα, τις πιο μακρόχρονες και βαθύτερες τάσεις και διαθέσεις.
-Εσωτερική φυσιογνωμία: Δέκτες, κινούμενα χαρακτηριστικά. Αντιστοιχεί στις άμεσες αντιδράσεις μας, τη στιγμιαία δύναμη, τη κοινωνική μας συμπεριφορά.
Το πρόσωπο χωρίζεται σε τρεις Ζώνες. Η ανώτερη, το μέτωπο μέχρι τη ρίζα των μαλλιών, είναι η πνευματική Ζώνη, η λογική. Η μεσαία, όπου βρίσκονται όλοι οι αισθητήριοι δέκτες, είναι το σημείο επαφής με το περιβάλλον και δείχνει πώς επηρεαζόμαστε από αυτό. Η κατώτερη Ζώνη, το στόμα και το πηγούνι, είναι η ενστικτώδης, δίνει στοιχεία για τη Ζωή, τη σεξουαλικότητα και τα πάθη μας, πόσο ενεργητικοί και δυνατοί είμαστε.
Το πλάτος αποκαλύπτει πώς εκδηλώνεται ένα χαρακτηριστικό ποσοτικά και το ύψος δείχνει την ποιότητα του. Όσο περισσότερο πλησιάζει η κατανομή της δομής του προσώπου σε μια ισομερή αναλογία, τόσο περισσότερη αρμόνια και δύναμη θα υπάρχει. Το πρόσωπο αποτελείται από στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά.
Τα πρώτα απαρτίζονται από τη σκελετική, την οστεώδη δομή και εκφράζουν τις εγγενείς, τις κληρονομημένες τάσεις μας. Είναι το «σκαρί» μας. Η μυώδης και σαρκώδης μάζα, είναι αυτή που μεταλλάσσεται δυναμικά στη ζωή μας και αποτελεί ένδειξη για το πώς διαχειριζόμαστε τις ικανότητες μας. Αποκαλύπτει τη παρούσα νοητική και συναισθηματική κατάστασή μας. Τα δυο κύρια χαρακτηριστικά που μέσα από τα οποία εκδηλώνονται οι εσωτερικές μας μεταβολές και ελέγχονται δύσκολα συνειδητά, είναι τα μάτια, που σχετίζονται με τη κατάσταση του νου, και το στόμα που εκφράζει εύγλωττα το χαρακτήρα του συναισθηματικού μας κόσμου.
Μπορείτε από μια φωτογραφία να βγάλετε συμπεράσματα;
Εφόσον μια φωτογραφία είναι αντιπροσωπευτική και έχει ληφθεί από το επίπεδο του προσώπου και όχι με προοπτική που να παραμορφώνει τις αναλογίες και τα χαρακτηριστικά, ναι, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. Η ακρίβεια τους εξαρτάται από
την ακαταλληλότητα των φωτογραφιών. Για τις προσωπικές Φυσιογνωμικές αναλύσεις έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό φωτογράφησης για βέλτιστα αποτελέσματα όπου συστήνουμε να γίνεται η χρήση φακού πορτρέτου σε κινητά, ή, ιδανικά με φωτογραφικές μηχανές με φακό 50-100 χιλιοστών. Να αποφεύγονται λήψεις με ευρυγώνιους φακούς που παραμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ο Φωτισμός να είναι φυσικός, μαλακός ιδανικά 3/4 από πάνω και μπροστά. Το μέτωπο και τα αυτιά να είναι ορατά, ακάλυπτα (μαζεύουμε τα μακριά μαλλιά σε κοτσίδα). Να αποφεύγεται η χρήση μακιγιάζ ή άλλων τροποποιητικών βαφών. Λόγω του ότι από το EnFace διακρίνονται ορισμένα στοιχεία και από το προφίλ η εκδήλωση τους στη συμπεριφορά, χρειάζονται περισσότερες από μία φωτογραφίες. Μια φωτό πορτρέτου απο εμπρός. Ένα δεξί προφίλ. Ένα αριστερό προφίλ. Μια φωτό τριών τετάρτων. Συμπληρωματικά μια με φυσικό χαμόγελο.
Μπορείτε να "διαβάσετε" ένα πρόσωπο που έχει δεχτεί πλαστική επέμβαση;
Ένας ικανός Φυσιογνωμιστής, έχει την οξυδέρκεια αλλά και τη πείρα να αναγνωρίζει τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα όταν είναι υπέρμετρες είναι ορατές και σε έναν απλό παρατηρητή. Ένα βασικό αξίωμα στη Μόρφο-ψυχολογία είναι ότι η λεπτομέρεια εντάσσεται πάντα στη γενικότητα. Επίσης για να είμαστε σίγουροι για την εκδήλωση στη συμπεριφορά ενός οποιουδήποτε ψυχολογικού στοιχείου, αυτό θα πρέπει να συναντάται και να διασταυρώνεται σε πάνω από ένα σημεία στο πρόσωπο.
Μια συνήθης χειρουργική τροποποίηση πάνω στο πρόσωπο μπορεί να αλλοιώσει τα μηνύματα που μεταδίδει ένα χαρακτηριστικό σε έναν βαθμό, αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει
σε βάθος το χαρακτήρα του ατόμου, επιδρώντας περισσότερο σε επιφανειακό επίπεδο. Για να γίνει μεταβολή στο χαρακτήρα, η αλλαγή πρέπει να γίνει από μέσα προς τα έξω, ή να υπάρξουν οι παράγοντες αυτοί, που επί μακρόν θα επηρεάσουν και θα αλλοιώσουν τον αρχικό χαρακτήρα της προσωπικότητάς μας. Με τις πλαστικές επεμβάσεις όμως, δεν περνάμε από αυτή τη συνήθως μακρόχρονη διαδικασία εσωτερικής μεταβολής.
Μπορεί να αλλάξει επιφανειακά η άμεση συμπεριφορά και διάθεσή μας, αλλά όχι ο βαθύτερος ψυχισμός. Φανταστείτε τη θάλασσά, που ενώ μπορεί να έχει ελαφρό κυμματάκι από τον αέρα στην επιφάνεια, στο βάθος της παραμένει αμετάβλητη. Έτσι και με τις αισθητικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα: μια γυναίκα που έχει έντονη «Ρωμαϊκή» μύτη που υποδηλώνει σθένος, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλία ανάμεσα στα άλλα, θέλει να την αλλάξει σε μια πιο «θηλυπρεπή» Γαλλική, κοίλη. Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση που της δίνει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, αρχίζει να μπαίνει στο νέο πιο θηλυπρεπή ρόλο με τη συμπεριφορά της. Εκλαμβάνει και την ανάλογη αντίδραση από το περιβάλλον. Όμως όταν σε μια περίπτωση καλείται να πάρει μια απόφαση σημαντική, εκεί αναδύεται ο πραγματικός της εαυτός, η βαθύτερη προσωπικότητά της και εκδηλώνεται ακριβώς αυτό. «Γίνεται» δυναμική, παίρνει τη κατάσταση στα χέρια της, σε αντίθεση με ότι θα έκανε ένα άτομο με εκ γενετής κοίλη μύτη.
Σας βοηθάει αυτό το ταλέντο σας στις διαπροσωπικές σας σχέσεις;
Από τη δική μου πλευρά, λειτουργεί πλέον σε υποσυνείδητο επίπεδο, σαν ένα είδος οξυμένης και διευρυμένης διαίσθησης, όπου μόνο αν συνειδητοποιήσω ότι «κάτι δεν πάει καλά» -γιατί σε εκείνες τις περιπτώσεις είναι που προσπαθούμε με τη λογική να εξηγήσουμε τι συμβαίνει -έχω τα «εργαλεία» να το αναλύσω σε βάθος. Από τη πλευρά των άλλων, πιστεύω ότι αν κάποιος είναι ο εαυτός του με θετική προδιάθεση, και δεν υπάρχει «κρυφή ατζέντα», τότε δεν υπάρχει θέμα.
Ο φυσιογνωμιστής-σκιτσογράφος, Evan Fotis Γεωργουλάκης έχει συνεργαστεί με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπως το CNN, το BBCCWS και εφημερίδες όπως οι Times του Λονδίνου, Daily Express και η Daily Record, αναλύοντας τα πορτραίτα πολιτικών ηγετών και προσώπων της επικαιρότητας. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τα κυριότερα τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά και έχει αναλύσει πάνω από 500 πρόσωπα της επικαιρότητας μέσω της Φυσιογνωμικής. Η Βουλή των Ελλήνων και άλλοι χώροι έχουν οργανώσει εκθέσεις με έργα του. Είναι TEDX speaker . Ως σύμβουλος προσωπικής επικοινωνίας συνεργάζεται με επιχειρηματίες, πολιτικούς και ανθρώπους της τηλεόρασης και των τεχνών. Στο εξωτερικό συνεργάστηκε ανάμεσα σε άλλους και με τους Bill Clinton, Al Gore, την πριγκίπισσα Diana, τον Jeremy Irons. Η γνώση του χρησιμοποιείται στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού (HR) και στην οπτική επικοινωνία / βελτίωση εικόνας (image building) από εταιρίες (Air France, Nautica, Pernod-Ricard, East West Institute etc). Σε οργανισμούς όπως το YPO International, AHEPA, WIC, ΕΕΔΕ, ΙΑΓΜΕ, OEB κα. όπως και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), δίνει σεμινάρια και διαλέξεις πάνω στο θέμα της προσωπικής επικοινωνίας (Personal Communication, Presentation techniques, public speaking) της Φυσιογνωμικής και Μόρφο-ψυχολογίας. Ώς μέρος υπηρεσιών οπτικής επικοινωνίας αναλαμβάνει παραγωγή εταιρικών προωθητικών βίντεο, σε στούντιο και με γραφικά υποστηρίζοντας την βέλτιστη απόδοση της εικόνας του παρουσιαζόμενου και των μηνυμάτων προς επικοινωνία.
Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού