Συναντήσαμε τη ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Καβαγιάδα, στο γραφείο της που βρίσκεται στην οδό Ρήγα Φεραίου 52 στον Άλιμο και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της κλινικής ύπνωσης.
Πείτε μας δυο λόγια για εσάς.
Είμαι 40 χρονών και κατοικώ στον Άλιμο τα τελευταία 10 χρόνια. Έχω δύο παιδιά, δύο μικρά αγόρια 5 και 10 ετών. Οι σπουδές μου ξεκίνησαν ως Κοινωνική Λειτουργός στο ΤΕΙ ΣΕΥΠ ΑΘΗΝΩΝ. Έπειτα σπούδασα Συμβουλευτική Ψυχολογία, όπου έλαβα το πτυχίο του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Συνέχισα τις σπουδές μου στη Κλινική Ύπνωση-Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), στο Mindfulness, το Theta Healing και τώρα βρίσκομαι στο τελευταίο έτος σπουδών στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική (CBT).
Τι είναι, λοιπόν, η Κλινική Ύπνωση;
Ας ξεκινήσουμε με το τι δεν είναι η Ύπνωση. Η Ύπνωση δεν είναι ύπνος. Φυσικά ο θεραπευόμενος μεταβαίνει σε μια βαθιά χαλάρωση, αλλά σίγουρα δεν κοιμάται. Το άτομο θυμάται τί λέει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, έχει επίγνωση και φυσικά δεν χάνει τον έλεγχο.
Η Ύπνωση στην ουσία είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση του εγκεφάλου. Ας πάρουμε για παράδειγμα την οδήγηση…σε όλους έχει συμβεί να οδηγούμε και να περάσουμε δύο ή και τρία φανάρια, χωρίς να καταλάβουμε πώς. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη την στιγμή που περνάμε τα φανάρια, οδηγούμε ναι μεν, στην ουσία όμως η εστίαση μας είναι σε μια άλλη σκέψη ή γεγονός. Αυτό είναι η ύπνωση.
Η Κλινική ύπνωση-Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, λοιπόν, είναι μια βραχεία θεραπευτική προσέγγιση, η οποία απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα λειτουργιών του ανθρώπου ( νευροβιολογικά, συγκινησιακά, συναισθηματικά, γνωστικά, συμπεριφορικά). Στην ουσία, δηλαδή, αγγίζει και αναφέρεται σε όλες τις λειτουργίες μας, καθώς μας βλέπει από μία ολιστική ματιά.
Πώς καταφέρνετε να χαλαρώσει ο θεραπευόμενος;
Καταρχήν δεν χρησιμοποιείται καμία χημική ουσία και κανένα φάρμακο για να επιτευχθεί η χαλάρωση. Η βασική αρχή που ακολουθώ είναι ότι κάθε άτομο έχει τους δικούς του χρόνους και ότι στη θεραπεία δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Δεν θεωρείται, λοιπόν, αναγκαίο για να προχωρήσει η θεραπεία ότι ένα άτομο πρέπει στη 3η, για παράδειγμα, συνεδρία να φτάσει σε επίπεδο χαλάρωσης 30%. Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου γίνονται οι κατάλληλες τεχνικές ώστε να αφεθεί και να φτάσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο χαλάρωσης. Και σε αυτό το σημείο, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μπορεί να «μπει» σε ύπνωση, γιατί όπως προανέφερα είναι μια απόλυτα φυσική λειτουργία του εγκεφάλου.
Η Ύπνωση, δηλαδή, από μόνη της είναι μια μορφή Ψυχοθεραπείας;
Όχι, η Ύπνωση από μόνη της δεν είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Κατά την διάρκεια αυτής, όμως ,εκτελούνται οι κατάλληλες τεχνικές από τον θεραπευτή, οι οποίες και φέρνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η ψυχοεκπαίδευση, οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε συνειδητό επίπεδο, όπως και η θεραπευτική σχέση που χτίζεται.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αφού κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε θεραπευτική διαδικασία είναι διαφορετική. Αυτό συνεπάγεται ότι για κάθε άτομο που έρχεται στο γραφείο μου φτιάχνεται και ένα ξεχωριστό πλάνο θεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει γνώσεις και τεχνικές από όλες τις προσεγγίσεις και τις μεθόδους που ασκώ.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται μέσω της Κλινικής Ύπνωσης;
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται μέσω της Ύπνωσης είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής:
- Κατάθλιψη
- Άγχος και κρίσεις Πανικού
- Φοβίες
- Διαταραχές Προσωπικότητας
- Προβλήματα Σχέσεων
- Προβλήματα έλεγχου του Θυμού
- Χαμηλή Αυτοπεποίθηση
- Χρόνιος Πόνος
- Ψυχοσωματικά Προβλήματα
- Ψυχοτραυματικό Στρες
- Διατροφικές Διαταραχές
- Διακοπή Καπνίσματος
Διεύθυνση Γραφείου: Ρήγα Φεραίου 52, Άλιμος.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6971870213
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
F: Κατερίνα Καβαγιάδα Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεία-Υπνοθεραπεία.