Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Η Αλιμιώτισσα Άντα Δάβαρη που διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας

Η Αλιμιώτισσα Άντα Δάβαρη που διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας

Με δύο νίκες διακρίθηκε η Άντα Δάβαρη στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας EISA 2020.

Η νεαρή Αλιμιώτισσα απέσπασε δύο βραβεία: Το πρώτο όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή αλλά και το βραβείο κοινού.

Η πρώτη νίκη αφορά το ελληνικό σκέλος, καθώς κάθε χώρα έπρεπε να επιλέξει τρεις συμμετέχοντες από τους οποίους ο πρώτος θα περνούσε στη δεύτερη φάση για να διαγωνιστεί με τους πρώτους νικητές της κάθε χώρας. Στη συνέχεια, απέσπασε το βραβείο κοινού που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μιλάμε για έναν διεθνή διαγωνισμό.

Επιπλέον, στον EISA δεν έχει κερδίσει ξανά κάποιος Έλληνας/Ελληνίδα.

Η καλλιτέχνις:

Η Άντα Δάβαρη είναι 28 ετών, απόφοιτητη του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του Πανεπιστημίου Δ.Αττικής και κάτοικος Αλίμου.

«Η σχέση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε όταν ήμουν στο Λύκειο και παρατηρούσα τον ξάδερφό μου να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία δοκιμάζοντας διάφορες τεχνικές , πειραματιζόμενος με φωτογραφικά είδη καθώς και την παρακολούθηση σεμιναρίων. Τότε μπορώ να πω ότι μου «πέρασε το μικρόβιο» αφού αποφάσισα να μπω σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να το σπουδάσω. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και εγώ αντίστοιχα πειραματίστηκα τόσο μόνη μου όσο και μέσα στη σχολή και μελέτησα δουλειές παλιών και νέων φωτογράφων. Αυτός ο πειραματισμός μου δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα , καθώς προσπαθώ να μαθαίνω νέα πράγματα και να καλυτερεύω την ποιότητα της δουλειάς μου» ανέφερε σχετικά με το πώς ξεκίνησε η σχέση της με τη φωτογραφία.

Σχετικά με την επιλογή του θέματος, εξήγησε: «Μέσα στο διάστημα της πρώτης καραντίνας στην Ελλάδα, προσπάθησα να μην πτοηθώ από την όλη ανησυχητική και χαοτική κατάσταση γύρω μου αλλά να επικεντρωθώ στο κομμάτι της φωτογραφίας καθώς ήταν και μια δημιουργική διέξοδος από την τότε περίοδο. Εκείνο το διάστημα «έτρεχε» ο φωτογραφικός διαγωνισμός της EISA 2020 με θέμα την κίνηση. Μιλάμε για έναν διεθνή οργανισμό που κάθε χρόνο επιλέγει και από ένα νέο φωτογραφικό θέμα με σκοπό φωτογράφοι από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν και να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα. Όντας κλεισμένη λοιπόν μέσα στο σπίτι σκέφτηκα ότι δεν έχω να χάσω τίποτα και αποφάσισα να βγάλω μια σειρά εικόνων που τοποθετούνται στην κατηγορία Still-Life , έναντι του πορτραίτου/δρόμου ή φωτογραφίας φύσης που θεώρησα ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες θα επέλεγαν για το θέμα του διαγωνισμού».

Η διαδικασία που ακολούθησε για τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

«Είναι μία δύσκολη διαδικασία αλλά άξιζε. Όλη η φωτογράφιση αλλά και η διαδικασία έγινε σε ένα ενυδρείο. Αγόρασα ένα ενυδρείο μεσαίου μεγέθους από pet shop, το γέμισα με νερό και χρησιμοποίησα διάφορα ‘βαρίδια΄ώστε να κρατούν σταθερό το αντικείμενο που ήθελα και να φαίνεται πως αιωρείται. Στη συνέχεια, αγόρασα χοντρές σύριγγες από το φαρμακείο και τις γέμισα με χρώμα, το οποίο είχα αραιώσει με λίγο νερό ώστε να έχει πιο υγρή μορφή. Έστησα την κάμερα με το τρίποδο απέναντι από το ενυδρείο και όταν ξεκίνησα να βγάζω το χρώμα με πίεση, η κάμερα ήταν πανέτοιμη ώστε να απαθανατίσει το αποτέλεσμα. Τραβούσα συνεχώς λήψεις ώστε να μπορώ να βρω την κατάλληλη λήψη καθώς ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει λίγες φορές», εξήγησε η ίδια σχετικά με τη διαδικασία.