Οι Άνθρωποι του Αλίμου

To Alimos Online συνάντησε την ποιήτρια, συγγραφέα και κλινική ψυχοθεραπεύτρια-υπνοθεραπεύτρια Χριστιάνα Μήλα

To Alimos Online συνάντησε την ποιήτρια, συγγραφέα και κλινική ψυχοθεραπεύτρια-υπνοθεραπεύτρια Χριστιάνα Μήλα

Η Χριστιάνα Μήλα ζει και εργάζεται στον Άγιο Δημήτριο.

Είναι ποιήτρια, συγγραφέας και κλινική ψυχοθεραπεύτρια-υπνοθεραπεύτρια, πιστοποιημένη από το General Hypnotherapy Standards Council του Ηνωμένου Βασιλείου.Το 2008 ίδρυσε μαζί με την κόρη της Άννα Σολωμού την Σχολή Αυτογνωσίας στον Αγ. Δημήτριο.   Παραδίδει ατομικές συνεδρίες και συντονίζει ομάδες Αυτογνωσίας, Ενσυνειδητότητας και Συστημικού Ψυχογράμματος στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

Το 1995 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή "Σε Χρόνο Παρακείμενο", ενώ την επόμενη χρονιά, το 1996, εκδόθηκε το προσωπικό της οδοιπορικό "Λογισμοί από την άλλη μου ζωή".  Το 2018 παρουσιάστηκε το βιβλίο της "Σαμσάρα-ο κύκλος της μετενσάρκωσης", το 2019  η ποιητική συλλογή "Ρουάχ" και το 2019 συμμετείχε με το διήγημά της "Άχρονος Χρόνος" στο συλλογικό μυθιστόρημα "Επιβάτες των Χριστουγέννων".

Κα Μήλα, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ψυχοθεραπεία μέσω της ύπνωσης;

Η ύπνωση και οι αναδρομές σε προηγούμενες ζωές, ήταν για μένα πάντα το πιο ενδιαφέρον θέμα αναζήτησης, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρό παιδί πίστευα ότι έχω ξαναζήσει και ερχόντουσαν στο μυαλό μου αναλαμπές από αυτές τις άλλες ζωές. Αισθανόμουν μια σύνδεση με τους ανθρώπους που υπήρχαν γύρω μου, ακόμα και με αυτούς που μου φέρονταν σκληρά, άπονα και εχθρικά. Κάπου μέσα μου υπήρχε μια τάση να δικαιολογώ τους πάντες και τα πάντα. Λες και όλα γίνονταν για έναν σκοπό. Λες και τα πάντα ακολουθούσαν μια πορεία και οδηγούσαν τα βήματά μου σε έναν δρόμο. Απορροφούσα οποιαδήποτε πληροφορία για τη μεταθανάτια ζωή σαν σφουγγάρι. Έψαχνα. Διάβαζα. Μελετούσα κάθε σπουδή, θεωρία, πείραμα, ακόμα και δοξασίες ή μύθους. Η βιβλιογραφία τεράστια, oι απόψεις πολλές και διαφορετικές. Κάποιες από αυτές ικανοποιητικές, άλλες όχι, κάποια ερωτηματικά παρέμεναν αναπάντητα, μέχρι που η ζωή, μετά από ένα καθοριστικό και επώδυνο γεγονός, με οδήγησε να γίνω αυτό που γεννήθηκα να είμαι.  Κλινική ψυχοθεραπεύτρια-Υπνοθεραπεύτρια.

Στο βιβλίο σας "Σαμσάρα" γράφετε: "Το στρες και οι τραυματικές εμπειρίες που απωθήθηκαν στο υποσυνείδητό μας επηρεάζουν τον γενετικό μας κώδικα αλλά και τις λειτουργίες του οργανισμού μας με συνέπεια να νοσούμε από ασθένειες, αλλά και από ψυχολογικές διαταραχές".  Πιστεύετε ότι με την ψυχοθεραπεία μέσω της ύπνωσης αυτά μπορούν να θεραπευτούν;

Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπου, σαν δυνάμεις και λειτουργίες, είναι άγνωστο. Αυτό το μη γνωστό μέρος, το α-συνείδητο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας επηρεάζει βιοενεργειακά, συγκινησιακά, νοητικά αλλά και υπερπροσωπικά. Βαθιά μέσα στο υποσυνείδητό μας κατοικούν δυνάμεις του αρχέγονου παρελθόντος και δυνάμεις του απελευθερωμένου μέλλοντος. Η πάλη και η σχέση αυτών των δυνάμεων μεταξύ τους και με τη Συνείδηση, καθορίζει τον ψυχισμό του ατόμου και την υγεία του.

Σε αυτό το βαθύ επίπεδο μπορούμε να φτάσουμε μόνο με την υπνοθεραπεία γι αυτό και επέλεξα ως θεραπευτικό μου εργαλείο την ύπνωση.

Στο βιβλίο σας λέτε: "Αλλωστε και αυτό που μας έλκει στον άλλο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάγκη μας να διαφοροποιηθούμε από τους γονείς μας και τα παιδικά μας τραύματα, να αυτονομηθούμε ως ενήλικες σε μια ισότιμη σχέση".  Εσάς, πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;  Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Ήταν δύσκολα, αλλά τέλεια για την πνευματική μου εξέλιξη. Κοιτώντας πίσω αντιλαμβάνομαι ότι κάθε άνθρωπος που συνάντησα και κάθε εμπειρία που έζησα, με οδήγησε σε αυτό που είμαι σήμερα και νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για όλα, ακόμα και για τα πιο δύσκολα.

Αυτό που μου λείπει από τα παιδικά μου χρόνια είναι η αθωότητα και η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας.

Ποιος είναι ο σκοπός της ενσάρκωσης;

Ο σκοπός της ζωής, ή, αλλιώς ο σκοπός της ενσάρκωσης, είναι ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που τριγυρίζει στο μυαλό όλων μας. Πέρα από φιλοσοφικό ζήτημα, για το οποίο έχουν γραφτεί εκατοντάδες επί εκατοντάδων βιβλίων, είναι και βαθιά υπαρξιακό. Ποιος είμαι; Γιατί γεννήθηκα; Ποιο είναι το νόημα της ζωής μου; Τι με κάνει βαθιά ευτυχισμένο;

Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο μάθημα της ανθρώπινης ύπαρξης όπως μας λέει και ο 'Εριχ Φρομ στο βιβλίο του "Αγάπη".

Για να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας αρχικά και τον πλησίον σαν τον εαυτό μας μετά, δεν φτάνει μια ζωή. Χρειάζονται πολλές ζωές και πολλοί δάσκαλοι.

Τι είναι η επιγενετική και κυτταρική μνήμη;

Η Επιγενετική είναι μια καινούργια σχετικά επιστήμη, που μέσα στο μεγάλο εύρος των ερευνών της, αποδεικνύει ότι κάποιες φορές οι εμπειρίες των γονέων κληρονομούνται από τους άμεσους απογόνους τους. Δηλαδή, αν οι γονείς έχουν βιώσει καταστροφές, πολέμους, λοιμούς ή και προσωπικές, ή, οικογενειακές καταστάσεις οι οποίες είχαν μια έντονη βιολογική και ψυχοσυναισθηματική επίδραση, η επίδραση αυτή κληρονομείται από τα παιδιά τους. Γίνονται κυτταρικες μνήμες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες έρευνες, τα παιδιά που κληρονομούν αυτές τις εμπειρίες αντιδρούν συναισθηματικά και βιολογικά σαν οι καταστάσεις αυτές να συμβαίνουν σ’ αυτούς τους ίδιους, αν και δεν έχουν συνειδητή επίγνωση γιατί αντιδρούν μ’ αυτό τον τρόπο.

Στην υπνοθεραπεια ο θεραπευόμενος, συνειδητοποιεί πρωτίστως και απελευθερώνει στην συνέχεια τον εαυτό του από οτιδήποτε τον αποδυναμώνει, τον α-σθενεί. (α - σθένος)

"Ελκουμε και ζούμε μόνο ό,τι μπορούμε να ονειρευτούμε. Το σύμπαν, επομένως, μας επιστρέφει τις σκέψεις μας".  Αυτό το ακούω συχνά.  Πιστεύετε ότι ισχύει;

Οι σκέψεις μας ενδεδυμένες με τα συναισθήματά μας είναι ένα κέντρο παραγωγής πιθανών μελλούμενων. Όλες οι πραγματικότητες που βιώνουμε, η καθημερινότητα μας, δημιουργούνται από εμάς τους ίδιους, στο υποσυνείδητό μας.  Ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε πει ότι, εφόσον τα πάντα είναι ενέργεια, αν συντονιστούμε με τις σκέψεις μας στην πραγματικότητα που θα επιθυμούμε, αυτό και θα λάβουμε. Πράγμα που δεν είναι αποκύημα κάποιας φιλοσοφίας, αλλά νόμος της φυσικής. Η πρώτη προβολή του έργου της ζωής μας, γίνεται μέσα στον νου μας.

Ποια είναι τα οφέλη της κλινικής υπνοθεραπείας; Ποιες διαταραχές μπορεί να ανακουφίσει;

 Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια σύγχρονη μέθοδος ψυχοθεραπείας με πολύ άμεσα οφέλη. Είναι η πιο βραχεία μέθοδος ψυχοθεραπείας γιατί στοχεύει στο α-συνείδητο, εκεί δηλαδή που υπάρχουν κρυμμένα και καταπιεσμένα, τα πυρηνικά αρνητικά συναισθήματα, που δημιουργούν το πρόβλημα, το μπλοκάρισμα και τις δυσαρμονίες. Με την ύπνωση ο θεραπευόμενος έχει πρόσβαση σε βαθύτερα επίπεδα της προσωπικότητάς του, σε μνήμες και γνώσεις που δεν θα μπορούσε αλλιώς να επικοινωνήσει και να θεραπεύσει. Είναι πιο ήπια η όλη διαδικασία, και δεν έχει τις αρνητικές επιπτώσεις που κάποιες φορές προκύπτουν, από την ψυχοθεραπεία, όταν συναισθήματα όπως θυμός, οργή, και απόρριψη σε πρόσωπα που κάποτε φάνταζαν αγαπημένα, έρχονται στην επιφάνεια, γιατί αν και συνειδητοποιεί ο θεραπευόμενος πόσο επιζήμιες ήταν οι πράξεις και τα λόγια τους, όταν ήταν παιδί, την ίδια στιγμή γίνεται και η ενηλικίωσή του κατά ένα τρόπο και ο βαθύς ενήλικας αναλαμβάνει να φροντίσει ότι χρειάζεται ακόμα φροντίδα μέσα στον εαυτό.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η κλινική υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει:

  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Κατάθλιψη
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αναβλητικότητα
  • Στρες
  • Πρόβλημα συγκέντρωσης
  • Έλλειψη σκοπού
  • Παχυσαρκία
  • Σταθεροποίηση χρόνιων νοσημάτων

Μου έκανε εντύπωση αυτό που γράφεται: "Οι περισσότεροι από εμάς γεννηθήκαμε χαρούμενοι, ανέμελοι, ενθουσιασμένοι, χωρίς  κανέναν φόβο. Μεγαλώνοντας από αγάπη οι γονείς μας έλεγαν να προσέχουμε για να μην αποτύχουμε, με αποτέλεσμα να γεμίζουμε σιγά σιγά με τον φόβο της αποτυχίας.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουμε αναβλητικοί, καθώς δεν θέλαμε να πάρουμε λάθος απόφαση, και αποφεύγαμε ό, τι μας προκαλούσε φόβο και δυσαρέσκεια.  Γίναμε ενοχικοί και τελειομανείς, ενώ χάσαμε τον ενθουσιασμό που μας χαρακτήριζε ως παιδιά." Πως μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις;

Στην υπνοθεραπεία, μέσα από την κατανόηση, την αποδοχή και την συγχώρεση του παρελθόντος, ο θεραπευόμενος οδηγείται στη συμπαντική δεξαμενή της αγάπης, και της σοφίας, για να βρει τα εφόδια να συγχωρέσει τον εαυτό του και τους άλλους, ώστε να απαλλαχτεί από τις αρνητικές και περιοριστικές πεποιθήσεις που τον μπλοκάρουν, τον καθηλώνουν και τον ασθενούν. Οι συνεδρίες της υπνοθεραπείας είναι ένα συνεχές ταξίδι αυτογνωσίας, όπου μαθαίνουμε να επουλώνουμε τα τραύματα που άνοιξαν στην ψυχή μας παρά τη θέλησή μας, ακόμα και σε ηλικίες που δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας. Θεραπεύοντας το πυρηνικό συναίσθημα, την αιτία της ασθένειας, η θεραπεία επεκτείνεται και καλύπτει μέχρι και το DNA μας και οδηγούμαστε σε μια ζωή με πλήρη υγεία και αποδοχή του εαυτού μας.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει κάποιον μια αναδρομή ζωής; Πόσο μπορεί να αλλάξει κάποιος έπειτα από αυτή την εμπειρία;

Τίποτα δεν φαίνεται ίδιο μετά από μια αναδρομή ζωής. Λες και ανοίγει η συνειδητότητα και αρχίζει να περιλαμβάνει στην ολότητά της και πράγματα που, μέχρι πριν, θεωρούσε ξένα προς αυτήν. Μπορεί με μια σφαιρική αντιληπτικότητα να βιώνει τον εαυτό και έξω από τα όρια του σώματός του, καθώς συνδέεται με το συλλογικό ασυνείδητο και τα αρχαία ποτάμια γνώσης.  Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα μας, όλες οι λύσεις για όλα τα προβλήματά μας, ό,τι χρειαζόμαστε για να εκπληρώσουμε τον σκοπό της ζωής μας για να είμαστε ασφαλείς και ευτυχισμένοι, το ξέρουμε…

Μια φωνή γεμάτη δύναμη και κύρος μας καθοδηγεί, μια φωνή από ένα άλλο μέρος του εαυτού μας, από το αιώνιο και αθάνατο μέρος της ύπαρξής μας.

Πιστεύετε ότι σε πολλές προηγούμενες ζωές έχουμε συναντηθεί με άτομα που γνωρίζουμε στη τωρινή ζωή μας;

Οι ψυχές μας δεσμεύονται από συμβόλαια ψυχής. Μεταξύ εμάς και του κύκλου μας υπάρχουν σχέσεις που μας ακολουθούν από προηγούμενες ζωές και πριν την τωρινή μας ενσάρκωση αποφασίσαμε τι είδους σχέση επιθυμούμε να έχουμε, προκειμένου να λάβουμε το καρμικό μας μάθημα και να διδαχτούμε από τα λάθη της προηγούμενης ζωής μας.

Παρότι λοιπόν βρισκόμαστε σε καρμικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να απελευθερώσουμε επίσης τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτά, επιλέγουμε να ζούμε ξανά και ξανά στον ατέρμονο αυτό και συνάμα δυσάρεστο κύκλο από το να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους δείχνοντας αγνή αγάπη. Ο πόνος που ίσως βιώσουμε σε σχέσεις μας, είτε επαγγελματικές, είτε φιλικές είτε ερωτικές, αντανακλαστικά μας οδηγεί να πονέσουμε κι εμείς τον άλλον, προσθέτοντας έτσι κι άλλο κάρμα στον εαυτό μας, αυξάνοντας το καρμικό μας χρέος, και διαιωνίζοντας τον τροχό του κάρμα. Αν όμως μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι ίσως σε μια προηγούμενη ζωή εμείς ήμασταν ο θύτης και τώρα ήρθε η ώρα να ξεπληρώσουμε το χρέος μας στο πρότερο θύμα μας, θα καταφέρουμε να σπάσουμε τα δεσμά.

Τι σημαίνει ο τίτλος της ποιητικής σας συλλογής "Ρουάχ;

Η λέξη πνεῦμα του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου προέρχεται από το ρήμα πνέω, που σημαίνει «αναπνέω» ή «φυσώ», η δε εβραϊκή λέξη ρούαχ (πνεύμα) πιστεύεται ότι προέρχεται από μια ρίζα με την ίδια σημασία. Έτσι λοιπόν, οι λέξεις ρούαχ και πνεῦμα βασικά σημαίνουν «πνοή», αλλά διαθέτουν και άλλες επιπρόσθετες σημασίες πέρα από τη βασική. Είναι δυνατόν να σημαίνουν επίσης τον άνεμο, τη ζωτική δύναμη στα ζωντανά πλάσματα, το πνεύμα κάποιου, τα πνευματικά πρόσωπα, περιλαμβανομένου του Θεού και των αγγελικών πλασμάτων του, και τέλος την ενεργό δύναμη του Θεού, δηλαδή το άγιο πνεύμα.

Κάθε σχέση μας, καθρεφτίζει την μια και μοναδική σχέση ζωής, που έχουμε από την ώρα που θα ενσαρκωθούμε, μέχρι την ώρα που θα φύγουμε, από αυτόν τον πλανήτη ... την σχέση με τον εαυτό μας!

Κάθε μέρα οι σκέψεις μας, οι αποφάσεις μας, δημιουργούν, το μονοπάτι της ζωής μας, δημιουργούν την πραγματικότητα μας.

Όλες αυτές, οι φαινομενικά ασήμαντες σκέψεις, οι καθημερινές επιλογές, επηρεάζουν όχι μόνο την δική μας ζωή, αλλά το Σύμπαν ολόκληρο!

Όλα ξεκινούν από το τι πιστεύουμε βαθιά μέσα μας, ότι μας αξίζει να ζήσουμε και όλα αλλάζουν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζοντας εμείς αλλάζει ο κόσμος γύρω μας!

'' Γιατί ο καθένας μπορείς να ζήσει και καλύτερα γιατί το αξίζει''.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού