Οι Άνθρωποι του Αλίμου

O Σπύρος και η Αλεξάνδρα μετατρέπουν τα ΚΑΦΑΟ του Αλίμου σε υπαίθριο μουσείο και μιλάνε στο Alimos Online

Spylex Design: O Σπύρος και η Αλεξάνδρα που μετατρέπουν σε έργα τέχνης τα ΚΑΦΑΟ του Αλίμου μιλάνε στο Alimos Online

Σε έναν υπαίθριο χώρο πολιτισμού έχει αρχίσει να μοιάζει ο Άλιμος, καθώς ήδη αρκετά ΚΑΦΑΟ μετατρέπονται σε μικρά "έργα τέχνης".

Σίγουρα κατά τις διαδρομές σας στην πόλη θα έχετε πέσει πάνω σ' εκείνα τα γκρίζα κουβούκλια του ΟΤΕ με τα χιλιάδες καλώδια, τα οποία βρίσκονται σε κάθε γειτονιά της πόλης μας.

Ονομάζονται ΚΑΦΑΟ και ουσιαστικά αποτελούν την ελληνοποιημένη προφορά του γερμανικού αρκτικόλεξου KV (Κα-Φάου) που προέρχεται από τη λέξη «Kabelverzweiger» και σημαίνει «καλωδιοκατανεμητής».

Μέχρι πρότινος τα περισσότερα από αυτά περνούσαν απαρατήρητα. Όλα άλλαξαν όμως, όταν ο Δήμος Αλίμου αποφάσισε να τα ζωγραφίσουν καλλιτέχνες.  Μετά τον Yakou και Born, τώρα έρχονται οι καλλιτέχνες της Spylex Design να «αναβιώσουν» διάσημους πίνακες ζωγραφικής και εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης.

Ήδη σαρανταδύο ΚΑΦΑΟ του Αλίμου έχουν γεμίσει με τέχνη, μετατρέποντάς τα στα πιο instagram friendly σημεία της πόλης μας.

Η δράση είναι εμπνευσμένη από το επιτυχημένο πρόγραμμα «Outside the box» που ξεκίνησε στο Τορόντο το 2013.

 Το Alimos Online συνάντησε τους δύο καλλιτέχνες - κάτοικοι και οι δύο της Κατερίνης -  και συνομίλησε μαζί τους για την πολύχρωμη αυτή street art των ΚΑΦΑΟ.

Πότε ξεκινήσατε το street art;

Είμαστε αυτοδίδακτοι, δεν έχουμε φοιτήσει σε κάποια σχολή, αλλά η ζωγραφική ήταν κάτι που μας άρεσε από παιδιά, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, ζωγραφίζαμε.  Ξεκινήσαμε το street art πριν δύο χρόνια περίπου.  Μέχρι τότε ζωγραφίζαμε σε επαγγελματικά μορφή, παιδικά δωμάτια, μαγαζιά, τοιχογραφίες κλπ.  Το 2019 δημιουργήσαμε ένα μεγάλο graffiti στην Λεπτοκαρυά και στη συνέχεια πήραμε μέρος στην δράση ζωγραφικής των ΚΑΦΑΟ της Κατερίνης.

Και στον Άλιμο πως βρεθήκατε; 

Μέσω της δράστης της Κατερίνης,  η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Ξένου είδε την δουλειά μας, ήρθε σε επαφή μαζί μας  και έτσι ξεκινήσαμε. 

Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρώσετε τα 100 έργα;  Πόσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Έχουμε ήδη κάνει 42 και υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε υπόλοιπα, σε περίπου ένα μήνα.

Πόσο χρόνο σας παίρνει για να ζωγραφίσετε ένα ΚΑΦΑΟ;

Εξαρτάται το έργο.  Μπορεί να κάνουνε τρία έργα σε μία ημέρα, αλλά μπορεί και να κάνουμε μόνο ένα.  Εξαρτάται πόσο δύσκολο είναι, ειδικά αν είναι πορτραίτο.  Να σημειώσουμε εδώ, ότι εμείς δεν χρησιμοποιούμε stencils.  Σχεδιάζουμε από την φωτογραφία και το ζωγραφίζουμε επιτόπου.

Πώς επιλέγετε τα σχέδια για το κάθε ΚΑΦΑΟ;

Όλα τα σχέδια είναι επιλογή του Δημάρχου Αλίμου, του Ανδρέα Κονδύλη.  Ο Δήμαρχός σας είναι φιλότεχνος και σκοπός της δράσης είναι να μαθαίνουν -  ειδικά οι νέες γενιές - τα έργα διάσημων ζωγράφων και να περνάνε μηνύματα.

Έχετε πάρει μέρος σε φεστιβάλ;

Όχι, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

Έχουν βανδαλιστεί έργα σας;

Ναι, στον Άλιμο έχουν βανδαλιστεί δύο έργα μας. Ένα στην οδό Αριστοτέλους (η Frida Kahlo με τον σύζυγό της Diego Rivera) και ένα στην οδό Ερεχθείου  (έργο του Pablo Picasso), αλλά αυτό με μία ειδική τεχνική καταφέραμε και το διορθώσαμε.  Στην Κατερίνη έχουν βανδαλιστεί πέντε, από τα τριανταπέντε που ζωγραφίσαμε.  

Ο κόσμος στο σύνολό του αντιμετωπίζει την δράση σας πολύ θετικά.  Υπήρξε κάποιο αρνητικό περιστατικό την ώρα που ζωγραφίζετε;

Ναι, υπήρξε ένα περιστατικό, στην οδό Αριστοτέλους,  την ώρα που ζωγραφίζαμε την Frida Kahlo με το σύζυγό της.  Επί το πλείστον, ο κόσμος που περνάει και μας βλέπει να ζωγραφίζουμε, μας αντιμετωπίζει θετικά, βγάζουνε φωτογραφίες κλπ.  Σε αυτό το περιστατικό, στην οδό Αριστοτέλους, ο κύριος νόμιζε ότι παράνομα χρησιμοποιούσαμε σπρέϋ και απείλησε ότι θα φωνάξει την Αστυνομία.  Προσπαθήσαμε να του πούμε ότι έχουμε άδεια γι αυτό που κάνουμε, αλλά ήταν αρκετά εριστικός, φώναζε και μας είπε συγκεκριμένα "τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες να τις κρατήσετε για το σπίτι σας, δεν σας φταίει η περιουσία μας".   

Πως αντιμετωπίζετε το εφήμερο στοιχείο της τέχνης σας;

Κάποια στιγμή, ίσως τα συγκεκριμένα ΚΑΦΑΟ χρειαστεί να αντικατασταθούν και η τέχνη μας να χαθεί.  Σίγουρα δεν είναι για μας ευχάριστο, αλλά θα μπορούσαμε να το δούμε και ως μία μορφή ανανέωσης.

 

 

Μίλησαν στην Ελισάβετ Μιτσού