Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την χολολιθίαση από την Αλιμιώτισσα γιατρό Κέλλυ Μπιλίρη

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την χολολιθίαση από την Αλιμιώτισσα γιατρό Κέλλυ Μπιλίρη

Η χολολιθίαση («πέτρες στη χολή») είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει τροποποιήσει σημαντικά στις  μέρες μας τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού.

Οι συνήθειες αυτές περιλαμβάνουν κατανάλωση τροφών πλούσιες σε λίπος και χοληστερόλη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες οι οποίες υπολείπονται.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη χολολιθίασης είναι το αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαροι) , η κληρονομικότητα (ιστορικό χολολιθίασης στην οικογένεια), το φύλο (το ποσοστό στις γυναίκες είναι διπλάσιο από τους άντρες), η γρήγορη και όχι προοδευτική απώλεια βάρους. Πολύ συχνά άτυπα ενοχλήματα σχετίζονται με την ύπαρξη χολολιθίασης, όπως είναι μετεωρισμός («φούσκωμα»), δυσπεψία, αίσθημα βάρους ή πόνος στην περιοχή του στομάχου ή του θώρακα.

Όσον αφορά στην εμφάνιση συμπτωμάτων αυτά εκδηλώνονται όταν οι πέτρες μπλοκάρουν την φυσιολογική ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη προς το έντερο , με αποτέλεσμα αυτή να διογκωθεί. Κλινικά αυτή η διαδικασία εκδηλώνεται με πόνο στο δεξιό υποχόνδριο (κάτω από τις δεξιές πλευρές), δυσπεπτικά ενοχλήματα, έμετο και ενίοτε πυρετό.

Εάν οι λίθοι είναι μικροί (μικρολιθίαση) είναι δυνατόν να φράξουν τον χοληδόχο πόρο και να εμφανιστεί το χαρακτηριστικό κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων (ίκτερος), ενώ σε άλλες  περιπτώσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή είτε στην  χοληδόχο κύστη (χολοκυστίτιδα) είτε στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα).

 Τέλος, σε ασθενείς με χολολιθίαση χωρίς συμπτώματα (τυχαία διάγνωση) υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις βάσει των οποίων θα πρέπει να διενεργηθεί προληπτικά χολοκυστεκτομή.

Η οριστική θεραπεία της ύπαρξης  λίθων στην χοληδόχο κύστη είναι η χειρουργική αφαίρεση της κύστεως μαζί με το περιεχόμενό της (χολοκυστεκτομή) . 

 Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι πολύ συχνή και εκτελείται πλέον λαπαροσκοπικά με την δημιουργία τεσσάρων μικρών οπών στην κοιλιά του ασθενούς και την χρήση κάμερας.  Η μέθοδος αυτή υπερέχει της κλασσικής ανοικτής χολοκυστεκτομής λόγω μικρότερου χρόνου νοσηλείας, λιγότερων επιπλοκών, μικρότερης νοσηρότητας, μικρότερου χειρουργικού τραύματος, άριστου αισθητικού αποτελέσματος, μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερης επανόδου στις καθημερινές δραστηριότητες (επαγγελματικές, κοινωνικές) του ασθενούς.        

Με την εμφάνιση του κορονοϊού (SARS – CΟV 2) στα τέλη του 2019 στην Κίνα, ο οποίος ευθύνεται για το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο αποκτώντας την μορφή πανδημίας, τροποποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων παγκοσμίως.  Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για δύο μήνες σταμάτησε η διενέργεια μη επείγουσων χειρουργικών επεμβάσεων  ή επεμβάσεων μη σχετιζόμενων με κακοήθειες. 

Την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε , οι οδηγίες είναι η ελαχιστοποίηση των έκτακτων επεμβάσεων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς της νόσου τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Να τονιστεί ότι οι προγραμματισμένες επεμβάσεις διενεργούνται μόνο εφόσον οι ασθενείς υποβληθούν σε Covid-Test και το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό. Αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί στις έκτακτες επεμβάσεις, όπου ο ασθενής κινδυνεύει από περιτονίτιδα. Επιπλέον, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις λόγω της εμφύσησης αερίου μέσα στην κοιλιά και της αφαίρεσης του αερίου αυτού μετά το τέλος της επέμβασης ενέχουν αυξημένο κίνδυνο διασποράς ιών μέσα στην χειρουργική αίθουσα.

Μελέτες έχουν ανιχνεύσει την ύπαρξη του ιού της Ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) στα αέρια του χειρουργείου. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν ο SARS-CoV-2 έχει τις ίδιες ιδιότητες με τους ιούς που αναφέραμε, εν τούτοις η λήψη προφυλακτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη. Τελειώνοντας, όσον αφορά στην χολολιθίαση εν καιρώ κορονοϊού, ο έλεγχος των ασθενών με κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό και ακολούθως η διεξαγωγή υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας και αιματολογικών εξετάσεων, θα θέσει την ένδειξη των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προγραμματισμένα και με ασφάλεια. Η πανδημία και ο φόβος του κορονοϊού δεν πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους ασθενείς αναφορικά με τα ανωτέρω, διότι η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με παραμελημένη ενδοκοιλιακή φλεγμονή αυξάνει την νοσηρότητα και την θνητότητα, αλλά και λόγω της αυξημένης νοσηλείας που απαιτείται αυξάνει και ο κίνδυνος μόλυνσης με SARS-CoV-2.

 

Δρ Κέλλυ Μπιλίρη

Γενική Χειρουργός Επιμελήτρια Α’, Γ.Ν. ‘ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ’

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης